Magyarország-Brazília 20-6

2013. július 21. 11:41

Magyarország-Brazília női világbajnoki csoportmérkőzés, élő online mérkőzés tudósítás 18:50-től!

2013. július 21.
Megvan, jelentem: két passz után Menczinger Kata lőtte át a zónát, ezzel 20-6, nyári napnak alkonyulatánál. Kezdésnek nem rossz, hamarosan a nyilatkozatokkal jelentkezünk.
Megkapjuk a 21. súlyos hibát is, most valami ötméterest érőt látott az orosz bíró... Chiappini belövi. Marad egy támadás a huszadik gólra.
Közben Merész András melegít lassan, mert a fél csapat kipontozódik. Sebaj, az újabb hátrány is kivédve, ebből Kisteleki Dóra elspriccel, és gond nélkül belövi.
Mindegy, a brazilok zónáznak, Illés Anna meg három lóba után beteszi a bal felsőbe.
Jé, brazil előny... Aztán megint eladják a fához beúszós figurájukat, és Zablith megint gólt szerez: 17-5.
Nekünk megy egyenlő létszámnál is: Garda Kriszti is bemutatkozik, ahogy szokta, távolról zúdítja be, kapufás gól, parádés, 17-4, és 2:45 még.
Aztán Naumov ismét összesípol egy hat a négyes fórt a braziloknak, Chiappini ezt már bepattintja öt méterről. Egészségükre, 16-4.
Aztán a gólszerzőjük nem bír Bujkával, ennek is ötméteres a vége, most Illés Anna nem téveszt: 16-3.
Az első negyed után újra táblán a brazilok: a fórt Zablith teszi be a falból, szépen eltalálta a hosszút: 15-3, négy perc még.
Szerelés, kontra, aztán kiállítás, bár kézen volt a labda... Kezd megint követhetetlen mederbe terelődni a parti...
Egy kontra után emberelőnybe kerülünk - Bujka harcolta ki centerben -, az első lövés még kijön a kapusról, a második, Bujkáé már a felsőben köt ki:15-2, 5 perc még.
Megint brazil előny, most végre ellövik, de a lécről a vonalra vágódik a labda. Emitt Menczinger Kata engedi el a labdát kapásszélről, a rövid oldalon megy be, a fát is érintve.
Brazil emberelőny az elején, lövés nélkül megy el - átellenben ötméteres, amit Menczinger értékesít, 13-2.
Szűcs Gabi lövése pattant odébb a kapufáról, majd brazil fór, de gond nélkül kiszorítjuk őket, a negyedet záró lövést Kasó Orsi lábbal is elérné, azért kézzel tutibb... Közte tíz a zárórész előtt.
Például Bujka Barbara csavargólja is kifejezetten sportág-specifikus: ahogy ebből a helyzetből besimította, azt tanítani kellene. Három támadás, három gól, és 12-2.
Aztán még egyet: most labdaszerzés után a rossz kéz oldalon spriccel el, és beteszi a léc alá - 11-2, ismét kezd vízilabda-meccsre hasonlítani az egész.
Hogy azért valami érdemi is történjék, kapunk egy fórt - Naumov átvette az irányítást, de szerintem fogalma sincs, mit csinál, ha autóban ülne, már rég egy fára csavarodott volna... -, szóval ebből Keszthelyi Rita gólt szerez.
A védekezés azért szervezett, megszerezzük a labdát. Azt senki nem érti, miért adják vissza nekik... Aztán ebből jön egy kettős hátrány... Amiben labdát szerzünk... Ezt egyre nehezebb követni...
Most egy mezőnyfault után kiállítás tőlünk, a brazil edzőnő időt kér. Közben Medveczky Iván főkonzul mellettem megjegyzi, azért nehéz egy ilyen szervezetlen csapat ellen játszani - könnyen átragadhat az összevisszaság. Mivel aktív szenior-játékosról van szó, hihetünk neki. Ráadásul a látottak is ezt igazolják...
A brazil támadásokban nincs él, a miénkben pedig most nincs annyi élet. Vannak lövések, de pontatlanok, hol a blokk, hol a kapufa ment. Még nincs gól ebben a részben, pedig a negyed fele elment.
Szép szerelés után előny és megúszás, de kimarad - aztán újabb könnyedén kivédekezett támadás. Nem túl látványos a meccs, az már inkább, hogy a labdaszedő-srác pillangózva megy a labdáért...
Cserébe véd még egyet - szöglet és sapkaigazítás után jönnek a brazilok.
A ráúszásnál úgy öt másodperc alatt derül ki, kihez kerül a labda, ezzel le is csörög a kettós hátrány - aztán kapunk még egyet, de Kasó szépen odaér a lövésre. Kár, hogy aztán hosszan indít, igaz, még nincs bemelegedve, és a szemébe tűz a nap.
Ahogy számítottunk rá: könnyed bemelegítés a mérkőzés, csak így tovább. A második félidőre egyébként jön Kasó Orsi a kapuba a remeklő Bolonyai Flóra helyett.
Újabb próbálkozás centerből a braziloknál, de ez a labda is könnyű zsákmány. Aztán fejfogásért kiállítás nálunk, majd még egy, a brazilok viszont addig adogatnak, míg megszólal a duda... A koncentráció pedig fontos része az élsportnak...
A következővel már nincs gond: újabb labdaszerzés, majd Miskolczi marad üresen a szélen a kontra végén, és kapufás gólt ragaszt a hosszúba. 9-2, és 1:20 még.
Azért ez nem volt annyira rossz indítás, mint a brazilé, de így is Szűcs Gabi mögé jött egy méterrel, ezzel elment a megúszásunk.
Egy újabb elengedett centerszerelés a brazil kapu előtt, fór a másik oldalon, de lövésig sem jutnak.
Közben egy egészen lenyűgöző méretű darázs köröz a vizespalackomon, ha megtámadna, akkor azért szakadt félbe az élő közvetítés...
A kisebb faultokat elengedik, ha abból labdaszerzés jöhet, ebből láttunk most néhányat. Továbbá a nap legrosszabb passzát a brazil kapustól - saccra hat méterrel dobta a játékosa mögé, és néggyel mellé a labdát. Mi is meglepődtünk, kellett két pillanat, hogy begyűjtsük a labdát. Annál viszont csapkodóbb a meccs, hogy Merész András ne döntsön úgy: ideje egy időkéréssel rendet tenni.
A centerüket próbálják megjátszani a brazilok, de egy az egyben is erősebbek vagyunk, pláne, ha jön a segítség - mint most.
Kissé hektikusan telt az elmúlt perc, lényeg, hogy kibekkeltünk egy újabb hátrányt, amiből Menczinger meglógott, ötöst érően szerelték, Miskolczi Ibolya pedig gond nélkül simította be: 8-2, 5 perc a szünetig.
Naumov belejött... Újabb brazil fór, igaz, csak addig tart, amíg Kisteleki Dóri le nem halássza a keresztpasszt. Aztán az ellentámadást is ő fejezi be egy hanyag kapáslövéssel: 7-2.
Brazil támadással és fórral indult, de egy könnyed blokk hárítja az amúgy is szétmozgott előnyüket. Átellenben Bujka Barbi vágja a lécre a labdát centerből.
Labdaszerzés után marad 19 másodperc, Merész András elbődül, hogy végig - ehhez képest Menczinger Kata úgy ejt gólt a szélről, hogy marad még öt másodperc. Micsoda fegyelmezetlenség! Na jó, ez vicc volt - 6-2 az első negyed, a folytatásban napfürdőzés várható gólesővel.
Alapvetően szépnek mondható kombincáió után jó helyzetbe kormányozta magát a brazil, de Bolonyai remekül védett, aztán mi is elmulatunk egy fórt.
Elengedett centerszerelések itt is, ott is, aztán Naumov végre befújja azt az ötméterest Tóth Ildinek, amit két perce lóg a levegőben. Menczinger Kata bepattintja, 5-2, és maradt 72 másodperc.
Takács Orsi ment be centerbe, de szerelték.Átellenben brazil fór, de most már jobban figyelünk, véd is Bolonyai.
Most a brazilok kapnak fórt, a letámadással egy ideig jól zavarjuk őket, ám aztán a kapásszélen ott marad Maia, és kihasználja a helyzetet: 4-2.
Újabb labdaszerzés, amiből elmegyünk három a kettőben, és Keszthelyi Rita gond nélkül veri be a ziccert: 4-1, és négy perc még.
Gyorsan jön a válasz: emberelőnybe kerülünk, Takács Orsi megáll szemben a kapuval, kiemelkedik, aztán bumm.
Ezt a szabaddobást nem úsztuk meg: öt és fél méterre toltuk ki a centert, de Mirella Coutinho bepattintotta a bal felsőbe a labdát.
Brazil kapufa egy szabaddobás után, majd Kisteleki próbálkozik ejtéssel, de kiderül, hogy a brazil kapus, Canetti azért képes kiemelkedni.
Könnyű labdaszerzés után Keszthelyi Rita marad üresen a hat az ötös lefordulás végén, öt méterről két lóba után megoldja: 2-0.
Egy szép Bolonyai-védés után Bujka most a szélen marad üresen, ő is ejt, de a kapufáról kifelé csorog a labda.
Mindegy, kapufa lesz a brazil centerezésből, majd Keszthelyi Rita ejt könnyedén a hosszúba hat méterről, megvan a vezetés.
Miénk az első támadás, Bujka szépen beforgat, elengedi a labdát, rázuhannak - a bíró is elengedi. Egyszer biztos rájövünk, hogy az ilyen helyzetekben hogy lehet továbbot inteni...
Üdvözlünk mindenkit! Nemsokára bemutatkoznak a lányok - a himnuszok már elhangzottak. Egy magyar önkéntes lánynak hála - aki épp az érintett osztályon dolgozik - normális himnusz csendült fel, mert eredetileg az a szörnyedmény szerepelt a repertoárban, amelyik után mindenki ki volt akadva egy éve, Londonban, Szilágyi Áron eredményhirdetésén.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok