Universiade: az aranyért megy a férficsapatunk

2015. július 12. 14:04

Férfiválogatottunk a kvangdzsui tornán az amerikaiak ellen 4-3-ra győzött egy remek mérkőzésen, így 2013-hoz hasonlóan ismét döntőt játszhat!

Fotó: Marjai Péter

Egy lépésre volt attól a magyar férfi Universiade-válogatott vasárnap délutánig, hogy 2013-hoz hasonlóan döntőbe jusson a tornán, akkor ez Kazanyban sikerült. S kettő lépésre volt attól, hogy meg is nyerje a tornát, merthogy két éve az is összejött.

Az első lépés az Egyesült Államok legyőzése volt, s a srácok már abban a tudatban ugrottak vízbe, hogy sikerük esetén a szerbeket 10-7-re legyőző olaszokkal találkoznának a fináléban. Azokkal az olaszokkal, akiket sikerült a torna nyitómeccsén legyőzni.

Nos, az amerikaiak szereztek vezetést Alec Zwaneveld révén, ezt az utolsó percben sikerült Halek Márton révén kiegyenlíteni, 1-1-gyel zárult az első negyed. Nagyon komolyan zárt mindkét védelem a folytatásban is, a blokkok a helyén voltak, így nem alakult ki adok-kapok, már ami a gólokat illeti, azok ugyanis sokáig elmaradtak.

Aztán egy amerikai találat esett, Bisztritsányi Dávidot állították ki, Ryder Roberts pedig nem hibázott. Akadt már olyan találkozó ezen a tornán, amelyen hátrányból állt fel a második félidőben a csapatunk, ebben bízhattunk a mérkőzés ezen szakaszában is. Sedlmayer Tamás válaszolt aztán (2-2), s bár aztán egy időkérés után volt lehetőség a vezetés megszerzésére, ez elmaradt, 2-2 volt a nagyszünetben az állás.

Ahogyan az eddigi mérkőzéseken, úgy ezúttal is sokszor került emberhátrányba a magyar csapat, előbb egy kettős hátrányt sikerült kivédekezni, aztán viszont Chancellor Ramirez kihasznált egy fórt, megint az amerikaiak vezettek (3-2).

A negyed végén emberelőnyből sikerült egyenlítenie Zalánki Gergőnek, így ez a negyed is 1-1-gyel zárult. Meg kell jegyezni, mind Alexander Wolf, mind Bisztritsányi Dávid remek teljesítménnyel rukkolt elő a kapuban.

Hallatlanul izgalmas volt a mérkőzés a zárószakaszban is, gól nélküli támadások sora követte egymást. Kettő perccel a vége előtt Vincze Balázs kikérte idejét emberelőnyben. S amikor a legjobban kellett, Bátori Bence góljával megszerezte a magyar csapat a vezetést (4-3)!
 
Maradt ez a végéig, ott vagyunk a döntőben!
 
Vincze Balázs értékelése a mérkőzést követően:

„Az eddigi mérkőzéseinken, legyenek azok akár a felkészülési találkozók, a nagyválogatott elleni edzőmeccsek, vagy az itteni mérkőzések, a győzelmeink zálogát a jó védekezés jelentette, ez nyújtotta az alapot. Ma is ennek köszönhetjük a győzelmet, a jól záró védelemnek, a jó kapusteljesítménynek. Kiszenvedtük, hogy eggyel több gólt szerezzünk, mint az amerikaiak, ezzel ott vagyunk a döntőben. Két perccel a vége előtt egy emberelőnyös szituációt tudtunk egy időkérés után értékesíteni, előtte az amerikaiak kihagytak egy hasonló helyzetet, majd a gólunk után még volt két lehetőségük, de mindkétszer kivédekeztük az akciójukat.

Holnap délelőtt és délután is lemegyünk az uszodába, és gyakoroljuk, elővesszük azokat az elemeket, amelyeket ma is alkalmaztunk. Négy emberelőnyös szisztémát játszottunk, és mind a négy eredményes volt. Az egyiknél ugyan 2 métert fújtak, a másodiknál áthaladt a labda a gólvonalon, de nem ítéltek gólt, a másik kettő viszont gólt eredményezett, így érdemes ezeket a szituációkat tovább gyakorolni, az olaszok ellen is hasznosak lehetnek.


Ellenük is kemény meccsre számítok, harcos, brusztos mérkőzésre, sok bunyóval, de természetesen nem lehet más a célunk, mint a győzelem, amivel megvédenénk a címünket.”


Eredmény – Universiade, férfitorna, elődöntő:

Egyesült Államok-Magyarország 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-1)

Egyesült Államok: Wolf – Zwaneveld 1, Roberts 1, Farrar, Daboub, Rone, Irwing. Csere: Ramirez 1, Grover, Fellner, Inoue, Farmer. Szövetségi kapitány: Adam Wright

Magyarország: Bisztritsányi – Sántavy, Bátori 1, Sedlmayer 1, Jansik Sz., Kovács G., Zalánki 1. Csere: Illés S., Lőrincz, Szentesi Á., Chilkó, Halek 1. Szövetségi kapitány: Vincze Balázs

A másik elődöntőben:

Olaszország-Szerbia 10-7 (2-2, 1-1, 3-1, 4-3)
 
A döntőt kedden, magyar idő szerint 6 óra 30-kor kezdik Kvangdzsuban!
 
-dobos-



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Split, Eb: a döntő előtti utolsó átmozgató edzés (Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok