Parázs csatában győztük le a spanyolokat!

2015. július 10. 17:13

A Vodafone-kupa 2. napján a magyar válogatott nagy meccset vívott Spanyolországgal, s végül 12-11-re nyert. Holnap 19.30-tól Olaszország lesz az ellenfél, tét a presztízs mellett a tornagyőzelem.

Fotó: Madar Dávid

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt, a budapesti Európa-bajnokság keretein belül találkozott egymással a spanyol és a magyar válogatott. A helyszín akkor is a Hajós Alfréd Uszoda 50-es medencéje volt. Gabi Hernandez együttese jól tartotta magát a mieink ellen, de végül 12-9-re győztünk, Varga Dénes 5 gólt szerzett, a túloldalon Mallarach volt a legeredményesebb.

A spanyol válogatottban ezúttal is ott van Szirányi Balázs, no és Albert Espanol, ő tavaly gólkirály volt az Európa-bajnokságon.

A Vodafone-kupa első napján a spanyolok még 4-3-ra vezettek az olaszok ellen, aztán onnan kaptak 5 gólt, és egyet sem szereztek, így kaptak ki. Mellesleg a múlt héten megnyerték a portugaletei tornát, mindhárom meccsüket egy góllal hozták.

Benedek Tibor csapata jó rajtot vett, hiszen 10-8-ra legyőzte az ausztrálokat.

A magyar-spanyol előtt az olaszok és az ausztrálok találkoztak:

Olaszország-Ausztrália 7-6 (2-0, 1-2, 1-1, 3-3)
Gólszerzők:
Luongo 3, Figlioli 3, Giorgetti, illetve Roach 2, Younger 2, Campbell, Power

A mérkőzés játékvezetői: Daniele Flahive és Michael Kouretas lesznek. Benedek Tibor három helyen változtatott az ausztrálok elleni kereten: Lévai Márton, Hárai Balázs és Szivós Márton kapott pihenőt - benne van a 13-ban Decker Attila, Manhercz Krisztián és Német Toni. A mérkőzésre megérkezett Áder János köztársasági elnök is.

Fotó: Madar Dávid

Élő közvetítésünk itt kezdődik:

1. NEGYED:

Nagy Viktor kezd a kapunkban. A spanyolok hozták el a labdát, övék az első támadás: Roca kiszorított helyzetből mellé lő. Nálunk Varga Dániel középről próbálkozik - fölészáll a labda.

Kontra a rivális ellen - átellenben Varga Dénes középről betalál - 1-0.

Spanyol előny (Varga Dánielt állították ki): Espanol kíméletlenül kilövi a bal felső sarkot - 1-1.

Nálunk Bedő nem kap ítéletet, hátul Nagy Viktor véd. Mi elrontjuk az első fórt. A másodikat nem: Vámos Márton precíz és gyors - 2-1.

Mallarch meglep mindenkit, szép akciógólt pattint - 2-2.

3 perc van a negyedből. Német Toni labdát kap Hosnyánszkytól, és emberrel a nyakán eredményes, szép akciógól - 3-2.

Garcia kapufát lő, Manchercz lövését védi Aguilar. Nagy Viktor is véd egyet, majd átellenben Hosnyánszky Norbert ereszt el egy bombát, védhetetlen - 4-2. 58 másodperc van a negyedből - a spanyolok időt kérnek. 

Előbb Vámost, majd Manhercz nyúl bele egy átadásba - utóbbi meg is szerzi a labdát. 30 másodperc a negyedből, Benedek Tibor is kikéri az idejét. Kontrát ítélnek a bírók, majd sajnos belefért még egy spanyol gól: az egyedül hagyott Fernandez talál be - 4-3. Még egy félpályás lövés fér bele - vége a negyednek.

2. NEGYED:

Megint övék az első támadás lehetősége: Bedőt kiállítják, hátrányban Gór-Nagy blokkol remekül. Elöl aztán időn túl lő gólt - joggal nem adják meg. A spanyolok ellen egy kontra, újra mi támadhatunk. Bedő Krisztián beforgatja a védőjét, aki csak visszahúzni tudja, Erdélyi Balázs azonban fára lövi a büntetőt.

Bedő másodszor áll ki, ezúttal Varga Dániel blokkol hátrányban. Erdélyit szerelik a spanyolok, majd majd Gór-Nagyot állítják ki, de nem jó a spanyolok fórmegjátszása. Szerencséjükre Nagy Viktorról kimegy a labda, sarokdobás. Espanol lő, Nagy Viktor véd.
 
4 perc a negyedből. Angyal lő, lepattan a labda a kapusról - Német Toni eszmél a leghamarabb, behúzza - 5-3.

Mallarach mellé lő. Angyalról kiállítás centerben, a megjátszás remek: a végén Hosnyánszky hozza helyzetbe a falból kiemelkedő Angyal Dánielt, aki kíméletlenül lő a kapuba - 6-3.

Varga Dénest állítják ki, Gabriel Hernandez időt kér. A fórmegjátszás jó: Echenique a végén lő a kapuba, 6-4.

2 perc van hátra a negyedből. Kiállítás Vámosról, Benedek Tibor időt kér. Vámos lövését védi aztán a kapus. Ebből indulnak a spanyolok, ráadásul jól: Espanol lő gólt - 6-5.

Fórban adogatunk, Madaras passzol Varga Déneshez, de nehéz a helyzet, ki is marad. Hátul Nagy Viktor véd nagyot! Még egy Vámos lövés fér bele az időbe, de véd a kapus - vége a negyednek.

3. NEGYED:

Manhercz elhozta a labdát, most miénk az első támadás. Vámos bejátszása azonban nem jó - igaz, Németet rendesen fogják. Szirányi Balázs két védőnket is átverve lő remek gólt - 6-6.

Varga Dániel remekül hozza helyzetbe Német Tonit, a kapus azonban védi a center lövését. Varga Dánielt aztán kiállítják visszaúszás közben, Garcia lövését azonban blokkolja Varga Dénes.

Német nem kap ítéletet a másik kapu előtt, Echenique lövését pedig védi Nagy Viktor. Vámos Márton villan egyet, pattintott lövése utat talál a kapuba - 7-6. 5.01 van hátra a negyedből.

Angyalt kiállítják, Mallarach lövését védi Nagy. Madaras Norbert, másik balkezesünk is villan, gyors lövése szép gólt ér - 8-6.

Gór-Nagyot állítják ki, a balkezes Mallarach ezúttal pontos - 8-7.

Hosnyánszky lövését védi a kapus, de marad nálunk a labda - de aztán kontrát fújnak. Mallarach ismét vállalkozik, és gól szerez - 8-8. 2.39 van a negyedből.

Fórban Manhercz, majd aztán Vámos lövését blokkolják. Németet kiállítják, a spanyolok időt kérnek. Jól játsszák meg: Garcia a falból a pontos befejező - 8-9. 1.28 vban a negyedből.

Kiállítás Bedőről, Varga Dániel nagy gólt lő a hosszú felsőbe - 9-9.

Kivédekezzük a teljes spanyol támadóidőt, 25 másodperc van a negyedből, időt kérünk. Fórban Madaras lő, blokkolják. Némi vita, mennyi van hátra és mi történjen... Az ítélet: ötméteres nekünk - minden bizonnyal visszajött a kiállított hamarabb. Varga Dénes belövi - 10-9.

Még egy távoli lövés is belefér, Nagy véd, vége a negyednek.

4. NEGYED:

Nagy szépen véd, de újabb spanyol fór: Fernandez lövi be - 10-10.

Varga Dénes is fórból talál be - 11-10.

Hátul labdát szerzünk, elől nem jön össze a támadás. De ismét jó a védelem, Gór-Nagy szerez labdát remekül.

Német remekül harcolja ki magának a helyzetet, ám véd a kapus. Sarokdobás. Madaras a támadóidő végén lő, a kapus véd.

Kontra után indulhatunk. Szirányi kiáll, fórban Bedő lő, de véd a kapus. Időt kérnek a spanyolok - 2.23 van hátra a meccsből.

Szabálytalan szabaddobás után mi támadhatunk. Varga Dániel arca vérzik - áll a játék. Danit ápolják, a meccs folytatódik. Fór, letelik, de jó az akció, amelynek végén Bedő Krisztián húz a kapuba - 12-10.

Gór-Nagy harmadik hibája, majd Varga Dénes is kiáll: áll a játék. Ötméteres az ítélet, Varga Dénes ellen: Echenique belövi - 12-11.

51 másodperc van hátra. Fór, Benedek Tibor időt kér - 35 másodperc van hátra. Végigjátsszuk, nekik már csak egy távolira marad idejük - vége. Parázs csatában nyert a magyar válogatott! Holnap 19.30-tól Olaszország ellen a tornagyőzelemért játszik a csapat.

Fotó: Madar Dávid

Benedek Tibor a mérkőzés után:

„Ilyen meccsekkel tudunk fejlődni ez tény, de azért ezek nagyon izgalmas mérkőzések. Idegőrlőek is, de ilyen meccsekkel lehet továbbjutni, nyerni. És ilyen meccsekhez is kell szoknunk, mert erről szólnak a világversenyek. Ahogy lehet látni, ki lehet esni, kapni egy másodperccel a vége előtt, és tovább lehet jutni egy másodperccel a vége előtt. Egységes volt a csapat, küzdöttek egymásért, de azért voltak gyengébb része a játékunknak, ahol megakadtunk, tanácstalanok voltunk. Nem a legerősebb összeállításban játszottunk, de azért ez is még áldozat volt a vb-csapat keresésének. Leszünk még ennél erősebbek, de az, hogy egy ilyen harcos végjátékban nyerni tudunk a végén, az nagyon pozitív eredmény. Hasonlóan agresszív mérkőzésre számítok az olaszok ellen, eddig feküdt nekünk a játékuk, de ez nem számít, holnap ismét 0-0-ról indul a meccs.”
 
Az alábbiakban Bedő Krisztián és Német Toni véleménye is látható, videónyilatkozat formájában.
 
Eredmény – Vodafone-kupa, 2. játéknap:

Magyarország-Spanyolország 12-11 (4-3, 2-2, 4-4, 2-2)

Hajós-uszoda, 3100 néző, vezette: Danielle Flahive (ausztrál), Michael Kouteras (görög)

Magyarország: Nagy V. – Gór-Nagy, Madaras 1, Erdélyi, Varga Dániel 1, Varga Dénes 3 (1), Bedő 1. Csere: Vámos 2, Hosnyánszky 1, Angyal 1, Manhercz, Német 2. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Spanyolország: Aguilar – Roca, Echenique 2 (1), Minguell, Szirányi 1, Espanol 2, Xavi Garcia 1. Csere: Gutierrez, Mora, Tahull, Fernandez 2, Mallarach 3. Szövetségi kapitány: Gabi Hernandez

Gól/emberelőny: 4/13, ill. 5/11
Gól - kettős emberelőnyből: -, ill. 0/1
Gól - ötméteresből: 1/2, ill. 1/1
Kipontozódott: Gór-Nagy (31. p.), Varga Dénes (32. p.), illetve Roca (24. p.)



Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok