Lőrincz Bálint: Nem a buli miatt megyünk Dél-Koreába

2015. június 21. 09:50

Vincze Balázs vezetésével a magyar férfi Universiade-válogatott hétfőn elutazik törökországi edzőtáborába, hogy ott készüljön a dél-koreai eseményre. Lőrincz Bálint is a keret tagja, aki nyerni szeretne – csakúgy, mint a többiek.

Fotó: MTI

Kazanyban két évvel ezelőtt sikerült megszerezni az aranyérmet a magyar férficsapatnak, Vincze Balázs most is megkapta a feladatot, hogy a srácokat felkészítse az egyetemista és főiskolás sportolók csúcstalálkozójára.

Remek csapatot hozott össze, nemcsak a névsor, hanem az eddig munka alapján is van okunk a bizakodásra – a felnőttválogatott is sikerült kétszer megverniük az elmúlt időszakban. Ott van a keretben az egri Esterházy Károly Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakán másodéves Lőrincz Bálint, akit persze nem tanulmányai okán ismerünk elsősorban, hanem a ZF-Eger egyre meghatározóbb tagjaként, a felnőtt válogatottal is készülő tehetségként, korábbi ifjúsági vb-ezüstérmes és junior vb-4. pólósként.

Mentalitására és alázatára jó példa, hogy Barcelonában, a Bajnokok Ligája hatos döntőjének zárónapján ő volt az egyetlen magyar játékos, aki megnézte a helyszínen a döntőt és a bronzmeccset (mellette a montenegrói Cucskovics látogatott még ki a Picornell-uszodába).

Most pedig már minden gondolata az Universiade körül forog.

„Rövid időnk volt felkészülni, én és Zalesz később csatlakoztunk a kerethez, Bátori Bence pedig még később, mint mi, egy hete teljes a keretünk. Nagyon jól éreztem magam ebben az időszakban a csapattal, mindenki nagyon motivált, nagyon jó a hangulat a csapaton belül, és Vincze Balázs személye is ezt csak erősíti. Kevés időnk volt a taktikai elemek elsajátítására, így már az elejétől fogva gyakoroltunk, amellett, hogy keményen is dolgoztunk. Szóval elég fárasztó időszakon vagyunk túl” – mondja a Lütyő becenévre hallgató pólós, aki az Universiade-keretből Halek Márton, Barabás Botond, Illés Sándor és Szentesi Ádám kivételével mindenkivel játszott már korábban, Jansik Szilárd pedig egyik legjobb barátja.

Bálinttól arról érdeklődtünk, vajon belülről is tapintható-e az a komolyság, amely kívülről látszik Vincze Balázs munkáján, elvégre a mester nagyon eltökélten végzi a munkáját.

„Minden nap, minden edzésen érzékeltem, hogy nagyon komolyan veszi a munkát, a lehető legtöbbet akarja kihozni a csapatból. Nagyon jól összefogja a társaságot, a segítségével fejlődhetünk, és elérhetjük céljainkat az Universiadén, ami nem más, mint a győzelem.”

Szerencsés és páratlan helyzetben van Lőrincz Bálint, ugyanis Egerben Dabrowski Norbert, a felnőtt-válogatottnál Benedek Tibor, míg az Universiade-válogatottnál Vincze Balázs intelmeit hallgatja.

„Mindannyian rendkívül felkészült és tapasztalt edzők, akikkel megtiszteltetés együtt dolgozni. Úgy érzem, Egerben nagyon sokat tudtam és tudok fejlődni Norbi irányítása alatt. Ennek köszönhető, hogy lehetőségem volt és van Benedek Tiborral és Vincze Balázzsal együtt dolgozni. Nyilván vannak különbségek a módszereikben, de szakmailag nagyon felkészültek és tapasztaltak, ezt azt hiszem, mondanom sem kell”.

A keret hétfőn elutazik Törökországba, ahol a francia, az olasz, a szerb, a török és a mi válogatottunk játszik tornát, onnan utaznak majd tovább a srácok Kvangdzsuba, az Universiade helyszínére.

„Kemény tornára számítok, ahol kapunk egy képet az ellenfelekről és magunkról is, hogy hol állunk. Az Universiade? Sokak szerint a buliról szól, de mi nem azért megyünk, hogy bulizzunk. Meg akarjuk nyerni az Universiadét, persze emellett az is fontos lesz, hogy jól érezzük magunkat” – mondta Lőrincz Bálint.

Az Universiade-keret:

Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda), Barabás Botond (Vasas-Plaket) – kapusok

Sántavy Máté (Kaposvári VK), Halek Márton (Debreceni VSE), Lőrincz Bálint (ZF-Eger), Jansik Szilárd (Ferencváros), Kovács Gábor (A-Híd-OSC-Újbuda), Illés Sándor (RacioNet-Honvéd), Chilkó Márton (Tiszavirág-Szeged-Diapolo, Zalánki Gergő (ZF-Eger), Sedlmayer Tamás (Vasas-Plaket), Szentesi Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Bátori Bence (OSC) – mezőnyjátékosok

A férfivízilabda torna csoportjai:

A csoport:
Dél-Korea, Olaszország, Brazília, Szingapúr
B csoport: Magyarország, Ausztrália, Franciaország, Hollandia
C csoport: Oroszország, Egyesült Államok, Törökország
D csoport: Szerbia, Japán, Kína

Az Universiadét július 3. és 14. között rendezik.
 
-ds-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok