Becsületbeli ügy – 5. a leány válogatott

2015. június 20. 13:21

Sokáig a hollandok vezettek, ám idővel fordított, és 10–9-re nyert Mihók Attila csapata, így visszavágott a csoportbéli vereségért, és megszerezte az ötödik helyet.

Fotók: Dobos Sándor

Meccs, az 5. helyért.

Két olyan csapatnak, amely nem titkoltan merészebb célokért érkezett, ne tagadjuk, meglehetős lidércnyomással ér fel a parti. Lidércnyomással, mindazonáltal mindkettőnek kutya kötelessége (főleg ebben a korban!) odatennie magát. A válogatott sapka kötelez.

Voltaképpen ezért számított nagycsatának a felek összecsapása – amely kimondottan rosszul indult számunkra. Mert ugyan Mchunu Hlengiwe ötösével vezettünk, ám erre négy gól volt a rivális válasza. A védekezés sehogy sem állt össze, és akkor a támadásra már jelzőt is nehéz találni, a megúszó Vályi Vanda gólján kívül mást nem jegyezhettünk fel. Egy szó, mint száz: gyengén játszottak a lányok.

A második negyedben ugyan Hertzka Orsolya csavargólja után egy gólra felzárkóztunk, ám egyrészt Hollandia erre is kettővel válaszolt, másrészt a támadójáték továbbra is akadozott. Olyan mellé lövéseket láthattunk, amelyek egyértelműen dekoncentráltságra utaltak. Szerencsénk sem volt, mert Vályi Vanda felső sarkos lövésébe belefújtak – a helyette kapott fór „természetesen” parlagon maradt…

Talán egyedül Magyari Alda volt dicsérhető, aki fogott néhány labdát, így a 6–3-as szünetbéli állás még adott esélyt a folytatásra. A játék képe már kevésbé.

Sajnos a folytatásban sem változott sokáig sok minden, egymás után két emberelőnyös helyezet is elpuskáztak a lányok, akik ekkor 0/6-nál tartottak. A hetediket Miklós Réka lévén belőtték végre, amely után Mihók Attila Magyari Alda helyett beküldte a kapuba Lekrinszki Ginát. Mintha sejtett volna valamit… Írjuk ezt azért, mert azonnal gólt lőtt.

Nem, nem tévedés: gólt lőtt!

Történt, hogy a kihagyott holland helyzet után indítani próbált, ám labdája megpattant egy holland fején, és a kapuba hullott a labda. Már megérte beküldeni. Többek között ennek a ritkán látható találatnak, illetve persze az összeálló védekezésnek hála 6–5-re jött fel a csapat, így az utolsó negyed előtt voltaképpen nyílt volt a parti.

Aztán a vesztes csoportmeccsen (9–14) négy gólt szerző Lieke Rogge megint villant egyet, átejtette Lekrinszkit, igaz Farkas Tamara ötméteresből azonnal válaszolt. Sőt, sikerült egyenlíteni is: egy kivédekezett emberhátrányos szituáció után (Lekrinszki védett) Hertzka Orsolya úszott meg, majd fejezte be pontosan az akciót.

Ha egy üzlet beindul…

Újabb megúszás után Mucsy Anna Mandula pattintott a rövidbe, 5.05-tel a vége előtt így 8–7-re vezettünk. Felpörgött a meccs, felpörgött a csapat – az a bizonyos „kapusgól” a jelek szerint mindent megváltoztatott. Ádám Emília újabb ötöst brusztolt ki, Miklós Réka belőtte, ezekben a pillanatokban egyértelműen a hollandok fölé nőtt a magyar válogatott. Vályi Vanda bombája a fáról akadt be, már 5–0-s szakasznál járt a csapat úgy, hogy kettős emberhátrányt is kivédekezett.

Brigit Mulder vetett végett a góltalanságnak, Rogge lövését aztán viszont már védte Lekrinszki, így 56 másodperccel a vége előtt megnyugtatónak tűnt a 10–8-as előny. Anouk Bergsma gólja után 30 másodperc volt vissza, azaz „csak” meg kellett tartani a labdát. Nem sikerült, Lekrinszki átdobta a másik kapu fölé, öt másodperc volt hátra, az ellenfél időt kért. Szerencsére Rogge aztán csak fölé tudta lőni a labdát, így 10–9-re megnyerte a mérkőzést a magyar leány válogatott.

Becsületből.
 
Később a torna döntőjében az oroszok büntetőkkel verték a spanyolokat, a finálé egyik játékvezetője Várkonyi Gabriella volt. A bronzmérkőzésen a görögök az olaszokat verték egy góllal.

Eredmény – 1. Európa Játékok, egyben ifjúsági Európa-bajnokság, lányok
Az 5. helyért
Hollandia-Magyarország 9–10 (4–2, 2–1, 0–2, 3–5)

Baku, 100 néző. Vezette: Rakovics (szerb), Matache (román)
HOLLANDIA: Boone – Sleeking, Keuning 1, Mulder 3, Joustra 1, Bosveld, Bergsma 2. Csere: Rogge 2, van Rooijen, Schonewille, Voorvelt, Scheij. Szövetségi edző: Jan Gerrit Schothans
MAGYARORSZÁG: Magyari – Hertzka 2, Vályi V. 2, Urvári, Farkas T. 1, Tóth Cs., Mchunu 1. Csere: Vogt, Miklós R. 2, Kiss E., Mucsy 1, Ádám, Lekrinszki (kapus) 1. Szövetségi edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 3/9, ill. 1/8
Gól – kettős emberelőnyből: 0/1, ill. –
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 3/3
 
A döntőben:

Oroszország-Spanyolország 10-10 - 5 méteresekkel 7-6 (3-3, 1-2, 2-3, 4-2)

A bronzmérkőzésen:

Olaszország-Görögország 7-8 (3-1, 1-2,1-3, 2-0)
 
A torna végeredménye:

1. Oroszország
2. Spanyolország
3. Görögország
4. Olaszország
5. Magyarország
6. Hollandia
7. Németország
8. Szlovákia
9. Szerbia
10. Franciaország
11. Nagy-Britannia
12. Izrael

Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok