A tehetség a vb-ért harcol!

2015. június 20. 09:45

Női válogatottunk a két hajdúszoboszlói hét után a Margitszigeten készült a nyári megméretésre. Ezúttal a keret 19 esztendős játékosát, a mindig mosolygó Gurisatti Grétát kérdeztük, miként érzi magát, hol tart a csapat, ergo mi újság a társaság háza táján.

Fotó: Dobos Sándor

Harmadik hét.

A koreográfia ugyanaz, mint eddig: edzés edzés hátán, úszás úszás hátán, kétkapuk kétkapuk hátán.

Az első kettőhöz képes a helyszín változott, hiszen a hajdúszoboszlói összetartást követően ezúttal már a Margitszigeten gyakorolt a társaság. A tempó nem változott, a taktika folyamatosan rögzül a játékosokban, akik minden bizonnyal rendkívül várják már, hogy jöjjenek a mérkőzések. No, igen, a rengeteg edzés, az azzal járó monotonitás idővel kikezdi a tűrőképességet – noha természetesen az érintettek pontosan tudják, szükség van a melóhoz ahhoz, hogy elérjék céljaikat.

Különösen így lehetnek ezzel azok, akiknek felnőtt szinten még kevesebb a rutinjuk – nem véletlen, hogy ezúttal Gurisatti Grétánál, a Dunaújvárosi Főiskola istenáldotta tehetségénél érdeklődtünk: mi újság?

„Mi tagadás, meglehetősen fáradtak vagyunk… – mesélte a mindössze 19 esztendős pólós. – A kondiedzések és az úszások is megterhelőek még, ráadásul minden délután kétkapuztunk az Universiade-csapattal.”

Tekintettel arra, hogy a múlt héten a görög válogatott ellen játszottak a mieink, adja magát a kérdés: látszik, érződik a fejlődés?

„Azt mondhatom, hogy igen. Mindenki egyre könnyebben mozog a vízben, egyre jobban összeszokunk, így bátran tudunk kísérletezni a taktikai dolgokkal. Én is sokkal jobban érzem magam, már a taktikával is megbarátkoztam, persze nagyon oda kell még figyelnem, hogy éppen mi történik a medencében. A kétkapus edzések mindenképpen jót tettek nekünk” – fogalmazott Gréta, aki úgy érzi, a rutinos, sokat megélt játékosok is elfogadták, hogy az „újonc” közöttük fickándozik, teljes értékű csapattagnak tartják. Mint említette: „Mindenki végtelenül pozitívan áll hozzám, és ennek is nagyon örülök. Sokat segítenek a társak a vízben és a parton is, valamint a pszichológusok munkája is jó hatással vannak a csapat összetartását illetően, a különböző feladatok még jobban összekovácsolnak bennünket.”

Az ifibajnokságban 15 meccsen 104, az ob I-ben 24 meccsen 62 gólt szerző, több poszton is bátran bevethető játékos arról is „híres”, hogy különböző fortélyokat bevetve igyekszik korosztályában, csapataiban erősíteni az egységet – nos, a héten a felnőtt válogatottban is „bemutatkozott.” A csapat, illetve a stáb minden tagját meglepte egy olyan hűtőmágnessel, amelyen ők köszönnek vissza, emlékeztetve a társaságot a sok „szenvedés” mellett a legalább ugyanilyen intenzitású mosolyfaktorra. Gurisatti Gréta performansza bejött, sikere volt a meglepetésnek – „Többen meg is pusziltak, nagyon jól esett.”

Balra Gréta, jobbra Máté Zsuzsi - a keret két legfiatalabb játékosa

Mindez szép és jó, mindazonáltal természetesen a kérdőjel kvázi ott lebeg a feje fölött: edzések Merész András keretében, majd a nyár végén junior világbajnokság Mexikóban Petrovics Mátyás csapatával (ugyanez a felvetés igaz amúgy a BVSC-Wáberer Hungária-Zugló védőjére, Máté Zsuzsára is), vagy utóbbi esemény megelőzi majd egy kazanyi világbajnoki részvétel. Konkrétabban: sikerül-e túlélni a keretszűkítést?

„Bandi bá kedden közli velünk, ki az a 15-6 játékos, aki utazhat majd a hollandiai felkészülési tornára. Oda mindenképpen szeretnék menni, hogy kint megmutassam magam egy ilyen tornán. Ha ez sikerül, akkor majd utána kiderül, miként alakul a nyaram. Azt mondanom sem kell, a legnagyobb vágyam az, hogy ott lehessek a világbajnokságon, mindent beleadok az edzéseken és a mérkőzéseken is ezért!”

A rendkívül kemény felkészülés közben néha muszáj kikapcsolni az agyat, nem vízilabdára koncentrálni – cikkünk főszereplőjét a hét közben meglátogatta a Szigeten nővére és öccse is, elmentek együtt fagylaltozni, beszélgetni, ahogy Gréta fogalmazott: hülyéskedni. „Meglehetősen összetartó család vagyunk, nagyon figyelünk egymásra” – említette ezzel kapcsolatban. S hogy miként bírja fizikailag a tempót? „Igyekszem lazán felfogni a dolgokat, sokat viccelődni, mert így könnyebb a nehézségeket, így akár a rengeteg úszást is túlélni.”

És még tényleg csak 19 éves.

Hallani fogunk még róla nemzetközi szinten.

Ki tudja, akár már most nyáron…

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok
Bolonyai
Flóra (Hungerit-Szentes), Gangl Edina (UVSE-Centrál), Kasó Orsolya (Dunaújvárosi Főiskola)

Mezőnyjátékosok
Antal
Dóra, Illés Anna (mindkettő Berkeley), Bujka Barbara, Hevesi Anita (mindkettő Szentes), Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Czigány Dóra (ZF-Eger), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Menczinger Kata (mindhárom Dunaújváros), Kisteleki Dóra, Máté Zsuzsanna, Takács Orsolya (mindhárom BVSC-Wáberer Hungária-Zugló)

– a.z. –




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok