Vereség az olaszoktól, a 7. helyért játszunk Bakuban

2015. június 19. 15:08

Fiúválogatottunk 11-10-re kikapott Olaszországtól az 1. Európa Játékokon Bakuban, ezzel csak a hetedik helyet szerezheti meg, amennyiben legyőzi a német válogatottat.

Nem ennek a forgatókönyvnek a mentén szerettek volna belemenni a pénteki játéknapba a magyar srácok, ám a görögöktől 5 méteresekkel elszenvedett vereség miatt csak az 5. helyért játszhat a magyar válogatott a tornán.

Méghozzá az olaszokkal, akiket jól ismerünk, a Margitszigeten is kétkapuztak a többi közt a felek. A videózások alkalmával ismét átvette a csapat, kikre kell leginkább figyelni az olaszoktól. Kijött megnézni a srácokat a leánycsapatunk is, szurkoltak is rendesen.

Antonio Maccioni a 3. percben szerzett vezetést az olaszoknak, majd az bizonyosodott be sokadszorra a tornán, hogy Teleki András nem nagyon tud a játékvezetők szemében fórt kiharcolni, pedig megteszi, más kérdés, hogy a síp nem szólal meg. Amikor megkaptuk a fórt, akkor viszont nem tudtunk vele élni, kicsit pontatlanok voltak a magyar támadások.
Eduardo Manzi nagy kapufája után már hevesebben dirigált Horkai kapitány. Fekete Gergő kapta meg a labdát fórban a 6. perc elején, szépen be is fordult, de elnyomták, még szerencse, hogy a másik oldalon Dévai Kristóf fogott egy erős lövést.

Burián Gergő aztán megtörte a csendet, egyenlített, majd a 8. perchez érkezve Guidi 5 méterest érően szabálytalankodott, Nagy Ádám pedig értékesítette a büntetőt, vezettünk (2-1). Kicsit bosszantó góllal egalizált aztán Olaszország, Zerinváry Lórándról mozdultak el (2-2), de még kaptunk egy fórt, amit végül gyorsan ellőttünk.

Olasz góllal indult a második negyed, Nagy Ádámról mozdult el elég gyorsan Maccioni és második góljával ismét vezetett az ellenfél, ráadásul eladtuk a labdát. Aztán viszont egy remek Vadovics-Nagy összjáték után jött egy magyar büntető, Burián lőtte be, 3-3.

Nem tudtuk visszavenni a vezetést, az olaszok viszont kihasználták védekezésbeli hibáinkat, Manzi, majd Fabiano is betalált, utóbbi emberfórból, egy pimasz passz után középről, 3-5 – először volt mínusz kettő, mindez a második negyed negyedik percében. Két olasz gólra két kapufával válaszoltunk, nem túl jó üzlet.

3 perccel a nagyszünet előtt időt kért Horkai György, nem csoda, 4 emberelőnyből egyet sem tudtunk belőni addig. Újabb Vadovics-Nagy összjáték jött aztán és újabb büntető, amit „Vadó” értékesített is, zárkóztunk. Sőt, végre egy pazar magyar megoldás után Burián Gergő ejtett az olasz kapuba, egálra módosult az állás.

Spioni viszont bravúros centergóllal jelentkezett (ugyanitt kissé laza védekezés), és mivel Nagy Ádám a blokkba lőtt, olasz vezetéssel fordultak a csapatok. 
 
Burián Gergő éles szögből eleresztett pontos lövésével egyenlített, de megint egy bosszantó válasz érkezett, Spioni centerből vert meg három embert, köztük Dévai kapust, hogy aztán Manzi átlövése is beakadjon, 6-8. Sőt, egy halovány magyar akció után jött visszaúszáskor a menetrendszerűen érkező kiállítás, majd egy bepassz középre, Del Basso lövését szerencsére Dévai nagy bravúrral fogta.

Valamit ki kellett volna találni, ehelyett viszont eladták a labdát a srácok, Mario Del Basso pedig kegyetlenül kihasználta a 6. percben, ezzel háromgólos olasz előnyt jegyezhettünk fel. Nem igazán ment a fiúknak, az idő viszont rohamosan telt, ilyenkor úgy szokott. S hogy ne legyen elég, Manzi bántóan messziről lőtt Dévai kapujába, 6-10. 4-1-re nyerte a szakaszt az olasz válogatott.
Sugár gólja – nomen este omen – reménysugár volt a negyedik negyed elején (7-10), de csak nem akart összeállni a játékunk. Fontos adat, hogy a meccs ezen szakaszáig mindössze három emberelőnyt kaptak az olaszok, mi négyet (a három 5 méteresen kívül) – nem itt dőltek el tehát a nagy kérdések.

Kegyvesztetté vált csapatunk, az olaszok pedig továbbra is jól védekeztek, igaz, Horkai mester a több mozgást hiányolta a játékunkból. 3 és fél perc volt hátra, amikor megszólaltak az utolsó hangosabb buzdítások a lelátóról.

Kardos Alexander dühből bevágott egy előnyt 2:34-gyel a vége előtt, de még mindig mínusz kettő volt a mi szemszögünkből. És akkor, mikor azt hihettük volna, hogy itt az esély, egy Kósa Balázsnak előrelőtt labdánál megszerezték a labdát az olaszok, elöl is maradt egy olasz, nevezetesen Fabiano, bevágta.

1:23-nál kaptunk egy 5 méterest, Nagy Ádám belőtte (9-11), ezután viszont már nem maradt elég idő a higgadtságra. Kósa Balázs gólja 11 másodperccel a vége előtt esett, azután időt kért Pesci mester. Lenyelték a labdát, megnyerték.

A magyar csapat a 7. helyért játszhat a németekkel. Reakciókért ide kell kattintani.

Eredmény – 1. Európa Játékok (egyben ifi Európa-bajnokság), az 5-8. helyért:

Magyarország-Olaszország 10-11 (2-2, 3-4, 1-4, 4-1)
Baku, vezette: van der Loo (holland), Obradovic (montenegrói)
Magyarország:
Dévai – Vadovics 1 (1), Burián 4 (1), Teleki, Korbán, Nagy Á. 2 (2), Kósa 1. Csere: Zerinváry, Fekete, Kardos 1, Sugár 1, Sebestyén. Szövetségi kapitány: Horkai György
Olaszország: Nicosia – Del Basso 1, Baviera, Spione 3, Maccioni 2, Manzi 3, Bassani. Csere: Guidi, Gavazzi, Di Martire, De Vena, Fabiano 2. Szövetségi kapitány: Ferdinando Pesci
 
Gól/emberelőny: 1/6, illetve 2/7
Ötméteresek: 4/4, illetve -

A másik mérkőzésen:

Oroszország-Németország 16-9 (3-2, 4-1, 5-4, 4-2)
Gólszerzők:
Pronin 3, Krug 2, Shaykhutdinov 2, Kuleshov 2, Melentev 2, Gmyrya, Zinnurov, Egorov, Salimov, illetve Manolakis 4, Strelezkij 3, Schutze, Bayer
 
Az elődöntőben:
Spanyolország-Horvátország 9-8 (1-2, 2-2, 4-0, 2-4)

Görögország-Szerbia 7-7 (2-3, 2-3, 1-0, 2-1) - ötméteresekkel: 5-6
A 9. helyért:
Montenegró-Franciaország 15-4 (3-1, 3-1, 5-1, 4-1)

A 11. helyért:
Szlovákia-Románia 7-8 (2-1, 2-4, 3-2, 0-1)
 
Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok