Görög és spanyol a szerdai menü

2015. június 16. 21:17

A vízválasztó mérkőzések következnek Bakuban: a fiúcsapat Görögország (magyar idő szerint 13 óra), a leány csapat pedig Spanyolország (9.15) ellen játszik a legjobb négy közé kerülésért.

Nagy Ádámra főszerep várhat a görögök ellen - Fotó: MOB/Szalmás Péter

Faragó Tamás szokta mindig mondani: egy világverseny legfontosabb mérkőzése voltaképpen az elődöntőbe jutásért zajló csata. Mert ha ott nyersz, égetően nagy baj már nem történhet veled, arról nem beszélve, hogy közel kerülsz az éremhez, ha viszont veszítesz, mehetsz a levesbe.

Tekintettel arra, hogy ifikről van szó, ilyen durván nem fogalmaznánk ezúttal, bár tény: sok mindent eldöntő partik várnak szerdán a magyar fiatalokra.

A leányok a britek elleni mérkőzés után azonnal elkezdték a ráhangolódást a spanyolok elleni csatára, amelyet azeri idő szerint 12.15-től (otthon ez 9.15) vívnak a felek. Mihók Attila szövetségi edző fel is hívta játékosai figyelmét, a mai könnyű győzelmet tessék azonnal elfelejteni, csak és kizárólag Spanyolországgal „élni”.

A mindössze 15 esztendős Vályi Vanda a maga természetességével mondta: „A lényeg, hogy holnap nyerjünk, és nyerni is fogunk!”

A Dunaújváros egyszeres felnőtt válogatott (!) játékosa itt Bakuban is bizonyítja rátermettségét, ütemérzéke taníthatatlan, lefordulásai élményszámba mennek, a befejezésekkel néha akadnak ugyan gondok, de finoman fogalmazva is rutintalan még. A csapat amúgy – a fiúhoz hasonlóan – rendkívül egységes, külön uszodai érkezős nótája van.
Figyelem! Reggel a meccs előtt exkluzív videófelvétel a társaság britek elleni hazaútjáról – annyit elárulhatunk, sok énekléssel…

A hangulatra a fiúknál sem lehet panasz – ők délelőtt és délután is edzettek, plusz Katona Norbert videóelemző munkájának hála sokat elemezték a holnapi ellenfelet, Görögországot. A helyi idő szerint 16 órakor (otthon 13) kezdődő mérkőzésnek ebben a korosztályban nincs esélyese, az sem számít, hogy Stuttgartban legyőzték a mieinket, Szentesen pedig mi nyertünk – a partit, az oly fontos partit a pillanatnyi forma dönti el majd. Hogy mennyire így van mindez, príma bizonyíték Montenegró példája: a Horkai György által az egyik favoritnak tartott csapat, azok után, hogy bivalyerős csoportjában harmadik lett, betlizett egy hatalmasat ma az oroszok ellen, így a nyolc közé sem sikerült bejutnia!

„A görögök is nagyon jók, biztosan kemény meccs lesz. Észnél kell lenni a srácoknak, maximális koncentráció kell a sikerhez. Roppant fontos a találkozó, ez a vízválasztó, ők is tisztában vannak ezzel, mindazonáltal görcsösnek sem kell lenni” – mondta az utánpótlásért felelős olimpiai bajnok kapitány. A Benedek Tibor által is figyelt (sőt, ugye kereten kívül a felnőtt válogatotthoz is meghívott!) Nagy Ádámnak nincs neheze a csapat összetartásában, a srácok láthatóan egyet akarnak: nyerni, nyerni és nyerni.

Szóval, kemény nap vár ránk - és reméljük, jó!

Eredmények – 1. Európa Játékok, egyben Ifjúsági Európa-bajnokság, Baku:

Fiúk, a nyolc közé jutásért
:

Oroszország–Montenegró 11–8
Görögország–Franciaország 16–7
Németország–Szlovákia 13–7
Szerbia–Románia 8–2

A 13–16. helyért:

Ukrajna–Törökország 9–11
Azerbajdzsán–Málta 8–7

A szerdai program (magyar idő szerint):

A 15. helyért:
Ukrajna–Málta, 11.15
A 13. helyért: Törökország–Azerbajdzsán, 13.00

A 9–12. helyért:
Montenegró–Szlovákia, 15.00
Franciaország–Románia, 16.45

Negyeddöntő:

Oroszország–Spanyolország, 11.15
Görögország–Magyarország, 13.00
Németország–Horvátország, 15.00
Szerbia–Olaszország, 16.45

Lányok, a szerdai program

A 7–12. helyért:


Nagy-Britannia–Szerbia, 7.30
Izrael–Franciaország, 9.15

A négy közé jutásért:

Hollandia–Olaszország, 7.30
Magyarország–Spanyolország, 9.15

Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok