Most nem sikerült, tovább kell küzdeni

2015. június 15. 19:01

A görögök elleni remek játék után Hollandia ellen betlizett a magyar leány válogatott, a 14–9-es vereség azt jelenti, hogy a biztos elődöntő helyett játszani kell majd a négy közé jutásért.

Fotók: Dobos Sándor


– Mikor akartok kezdeni? – kérdezte Martin György, a TWPC vezetője Primász Ágnestől, a magyar női csapat vezetőjétől.

– Háromnegyedkor – jött a válasz.

Martin György lesétált a meccs delegátusához, Constantinov úrhoz, és elintézte.

Hogy miért volt erre szükség?

Lassan ért az uszodához a busz. Hiába a rendőri felvezetés, a sofőr lassan nyomta a gázpedált, jobb az óvatosság. Mindez érthető, hiszen az osztrák szinkronúszók nyitónap előtti balesete sokkolta a világot – a kérdés a pólómeccsel kapcsolatban csupán annyi, miért nem lehetett korábban indulni?

Tekintettel arra, hogy a hollandok is később értek az uszodához a tervezettnél, a parti – némi közbenjárásra ugye – később kezdődött a tervezettnél.

Vályi Vandát mindez nem zavarta, neki teljesen mindegy, mikor kezdődik egy meccs ezen a szinten. A Dunaújváros tehetsége ismét jelezte, nem mindennapi az ütemérzéke – kétszer is lefordult, mindkétszer kapta is a labdát, és mindkétszer higgadt maradt a befejezésnél. A harmadikat a második negyed elején fára lőtte – nagy baj nem volt, hiszen továbbra is vezettünk, köszönhetően a kapuban jól védő Lekrinszki Ginának (hátrányban is odaért a labdára), a remek zónának, illetve a 2–2 után betaláló Hertzka Orsolyának.

Kisvártatva Mchunu Hlengiwe növelte 4–2-re fórból az előnyt, nem hiába kiabálta Mihók Attila edző, hogy „A Slingi lőjjön!’”

Lőtt, precízben, ballal a hosszú felsőbe.

A hollandok ugyan igyekeztek tapadni, ám Hertzka Orsi a negyedik emberelőnyös helyzetünket belőtte végre, majd „Slingi” balja ismét villant, majd van Rooijen fórgólját követően az ő blokkja akadályozta meg, hogy egy gólra felzárkózzon a rivális. Sajnos, a következő támadásánál megtette, avagy nagyszünetben 6–5-ös vezetést jegyezhettünk fel.

A folytatásban azonnal egyenlítettek a hollandok, ám Mchunu újra eredményes volt, majd a soros egyenlítés után Hertzka harcolt ki ötméterest, amelyet Farkas Tamara váltott gólra. A rivális azonban továbbra is tapadt, más kérdés, mi történik akkor, ha a nyolcadik holland gól előtt Lekrinszki Gina nem akar a kapujából gólt lőni, ergo nem passzol az ellen simán visszaúszó kapusához. Amit kapott aztán Mihók Attilától…

Szegényt aztán a harmadik gólját szerző Kitty Joustra átejtette, avagy a 22. percben először vezetett Hollandia.

Gyorsan meg kell említeni, hibáját javítandó előbb egy fórt, majd egy nagy lövést hárított, avagy tartotta a lelket a csapatban. Mert az bizony megállt. Elől nem jött be semmi, Vályi Vanda lefordulása után szorongatva ejtett, a labda a kapufáról a képzeletbeli gólvonalra esett. Lieke Rogge bezzeg a soros holland előnyt bevágta, így 10–8-as hátrányban kezdhettük az utolsó negyedet.

„Mi ez a görögök elleni 6–9-hez képest?” – tettük fel optimistán a kérdést, avagy természetesen bíztunk a hasonló koreográfiában.

Mchunu fórgólja támasztotta alá reményeinket, Brigitte Sleeking találata szintén előnyből viszont csökkentette mindezt. Az egy támadáson belül két kihagyott emberelőnyös helyzet rosszat sejtetett, főleg hogy utána már csupán három perc volt hátra. Mihók Attila időt kért, de nem kaptunk aztán centerben ítéletet, miközben visszaúszás közben Hertzka is kipontozódott Miklós Réka és Tóth Csenge után, avagy nem bírtuk el a rengeteg kiállítást. S miután Birgit Mulder 12–9-re alakította a részeredményt, voltaképpen minden eldőlt - s ennek leginkább a görögök örültek a lelátón, hangosan őrjöngtek, tudniiilik a hollandok hatgólos kiütése a mieink mai vereségével csoportelsőséget ér majd számukra a csoportkör után.

A végére sajnos szétesett a társaság, Lieke Rogge gólja után 13–9-re növelte az előnyt, majd Farkas Tamarát cserével végleg küldték ki, Rogge újabb gólt lőtt, így nemcsak a csoportelsőség úszott el, hanem a második hely is. Avagy várhatóan a spanyolokkal kell majd harcolni az elődöntőbe jutásért. Persze, innen is lehet még Eb-t vagy Eb-érmet nyerni, különösen azt nézve, hogy ebben a korosztályban kristálytisztán látszik, napról napra változhat egy-egy csapat formája…

Eredmény – 1. Európa Játékok, egyben ifjúsági Európa-bajnokság, lányok
A-csoport, 4. forduló
Hollandia–Magyarország 14–9 (1–2, 4–4, 5–2, 4–1)

Baku, 300 néző. Vezette: Torres (spanyol), Koganov (azeri)
HOLLANDIA: Boone – Sleeking 3, Keuning, Mulder 2, Joustra 3, Bosveld, Bergsma. Csere: Rogge 4, van Rooijen 1, Schonewille 1, Voorvelt, Scheij. Szövetségi edző: Jan Gerrit Schothans
MAGYARORSZÁG: Lekrinszki – Hertzka 2, Vályi V. 2, Farkas T. 1, Miklós R., Tóth Cs., Mchunu 4. Csere: Vogt, Urvári, Kiss E., Mucsy, Ádám. Szövetségi edző: Mihók Attila
Gól – emberelőnyből: 6/14, ill. 2/8
Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. –
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/1
Kipontozódott: Miklós R., Tóth Cs. Hertzka
Cserével végleg kiállítva: Farkas T. (32. p.)

További eredmények

A-csoport:

Görögország–Németország 15–4
Nagy-Britannia–Izrael 13–9

Az állás
1. Görögország 9 pont
2. Hollandia 9 pont
3. Magyarország 9 pont
4. Németország 6 pont
5. Nagy-Britannia 3 pont
6. Izrael 0 pont

B-csoport:
Szerbia–Franciaország 7–9
Spanyolország–Szlovákia 20–4
Oroszország–Olaszország 11–11

Az állás
1. Oroszország 10 pont
2. Spanyolország 9 pont
3. Olaszország 7 pont
4. Szlovákia 6 pont
5. Franciaország 3 pont
6. Szerbia 0 pont

Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)






19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok