Őrületes hajrá, nyertek a lányok!

2015. június 14. 18:50

A bakui ifi Eb-n sokáig a görögöknek állt a zászló, ám az 5–1-es záró etap minden kijavítottott, nagy meccset nyert meg a magyar válogatott (11–10)!


Fotó: Dobos Sándor

„Ria, Ria, Hungária!”

Az azeriek elleni húszgólos győzelem (23–3) után a fiúcsapat felült a lelátóra, és hangosan drukkolt a lányoknak. Rajtunk nem múlt semmi.

A kezdésen annál inkább: Eleftheriadou rögvest góllal nyitott, majd Plevritou vágott be egy kettős fórt, miközben a mieink fórban lövésig sem jutottak. A fentebb idézett szurkolást felváltotta a „Mindent bele!” rigmus, amit Vályi Vanda átlövés gólja „köszönt meg”, ám a játék képe jottányit sem változott: a görögök eredményesen (Kalogerakou kétszer köszönt be), a mieink eredménytelenül (Hertzka Orsolya fórban a fát találta el, más lövésünk nem volt) támadtak.

A „Harcoljatok!” buzdítás következett a srácoktól, akik érezték, jól érezték, kell a segítség a lányoknak, mert a görögök rendkívül erősek. Sejtettük persze, hogy így van, hiszen a hollandokat 14–8-ra győzték le itt Bakuban…

És a lányok harcoltak. Kivédekeztek végre egymás után két görög támadást, elől pedig egy lefordulást követőn „Slingi”, avagy Mchunu Hlengiwe, majd egy fór letelte után Vályi Vanda lőtt gólt. Az első negyedet követő 3–4-es állás így aztán nem is tűnt oly rossznak.

A 4–4-es állás a második etap elején a rossz kezdést követően pedig egyenesen remeknek tűnt, Miklós Réka előnygólja nagyon rendben volt – sajnos eztán viszont újfent megakadt a gépezet. Protopapas akcióból, majd előnyből is beköszönt, majd Kalagerakou volt a soros, miközben a mieink nem találták a kaput. Így a nagy zárkózás után ismét hárommal, 7–4-re mentek a görögök – finoman fogalmazva kár volt érte. A kapunkat már a Magyari Alda helyett beálló Lekrinszki Gina védte – Eleftheriadou neki is bepattintotta. Ezt a programjuk miatt távozó fiúk már nem láthatták, akik „Hajrá, Magyarok!”-kal búcsúztak.

A harmadik negyedre végre összeállt a csapat védekezése, Lekrinszki a jó helyen lévő blokkoknak is hála labdákat fogott, a baj azonban az jelentette, hogy támadásban továbbra is nehezen találta a ritmust a társaság. A három fórból egyet belőttek a lányok (Hertzka), a kivédekezet hátrány (Lekrinszki védett nagyot) után lefordulásból Vályi is betalált, ám előtte Protopapas is gólt lőtt, avagy 6–9 állt a táblán.

Szurkoltak a fiúk is a lányoknak

Mindössze 51 másodperc telt el a záró negyedből, midőn már csak egy volt közte! Farkas Tamara fórgólt lőtt, Vályi Vanda újfent pontosan célzott, avagy visszajött, visszahozta a csapat az esélyt. A kötelező orosz-horvát fiúmeccsről visszaérkező Horkai-csapat tagjai újra rákezdtek, parázs lett a hangulat a nyitott uszodában. Az egyenlítés sajnos elmaradt, pedig volt rá esély emberelőnyben – bezzeg a másik oldalon bejött: Mavrota behúzta a kapuba a labdát hat az öt ellen.

4.15-tel a vége előtt Vályi Vanda lefordulás után ötméteres harcolt ki, Tóth Csenge belőtte, avagy 9–10-nél teljesen nyílt volt a parti

„Védekezz!” – zúgták a srácok a lelátón – ennek (is) megfelelően haraptak a lányok. Lekrinszki labdát fogott, visszaúszás közben kiállítást fújtak, Mihók Attila időt kért. S lőn, sikerült egyenlíteni: Mchunu bal keze villant!

Új meccs kezdődött!

A nagy feszültségben Ádám Emília kiharcolt egy fórt, amit Hertzka Orsi blokkba lőtt, ám a lepattanót Kiss Eszter szerezte meg, és bevágta a labdát kíméletlenül a kapuba! És ez volt a győztes gól! Az, mert a görögök támadását hátrányban kivédekezte a csapat, a maradék időt „lepörgette”, bár a végén, a legvégén Lekrinszkinek még kellett egy távoli lövését védeni.

Nagy hajrá volt, nagy győzelem, járt a vastaps a lelátóról!
VIDEÓNYILATKOZATOKKAL KÉSŐBB JELENTKEZÜNK!


1. Európa Játékok, egyben fjúsági Európa-bajnokság, lányok
A-csoport, 3. forduló
Magyarország–Görögország 11–10 (3–4, 1–4, 2–1, 5–1)

Baku, 400 néző. Vezette: Obradivoc (montenegrói), Radicevic (horvát)
MAGYARORSZÁG: Magyari – Hertzka 1, Vályi V. 4, Farkas T. 1, Miklós R. 1,Tóth Cs. 1, Mchunu 2. Csere: Vogt, Urvári, Kiss E. 1, Mucsy, Ádám, Lekrinszki (kapus). Szövetségi edző: Mihók Attila
GÖRÖGORSZÁG: Stamatopoulou – Protopapas 3, Eleftheriadou 3, Kalogerakou 2, Plevritou 1, Patra, Mavrota 1. Csere: Doureka, Elliniadi, Loudi, Logotheti, Safeti. Szövetségi edző: Leandros Stefanos

Gól – emberelőnyből: 4/12, ill. 3/14
Gól – kettős emberelőnyből: –, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Farkas T. (28. p.), Patra (29. p.), Logotheti (29.)

További eredmények

A-csoport:
Németország–Izrael 10–1
Hollandia–Nagy-Britannia 19–6

Az állás
1. Magyarország 9 pont

2. Hollandia 6 pont
3. Görögország 6 pont
4. Németország 6 pont
5. Nagy-Britannia 0 pont
6. Izrael 0 pont

B-csoport:
Olaszország–Szerbia 17–4
Szlovákia–Franciaország 9–5
Oroszország–Spanyolország 12–8

Az állás
1. Oroszország 9 pont
2. Olaszország 6 pont
3. Spanyolország 6 pont
4. Szlovákia 6 pont
5. Szerbia 0 pont
6. Franciaország 0 pont

 
Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok