Hajdúszoboszló, köszönjük! Folytatás a Szigeten

2015. június 14. 09:51

A magyar női válogatott tizenkét napos rettentően kemény edzésen van túl – miként Takács Orsolya csapatkapitány fogalmazott: még őt is meglepte ez az intenzitás. Az újfajta módszerek bevetése, mindenki reméli, meghozza majd a gyümölcsét.

Fotó: Dobos Sándor

„Nem gondoltam volna, hogy sok mindennel meg lehet még lepni, de ez a héten sikerült…”

Tekintettel arra, hogy idézett mondat nem mástól, mint a női válogatott csapatkapitányától, Takács Orsolyától származik, érdemes kicsit elidőzni azon, vajon mi is történhetett az elmúlt két hétben Hajdúszoboszlón. Mert miközben a férfiválogatott a Margitszigeten készült, s momentán a római felkészülési tornán bizonyítja az erejét, miközben az ifjak a bakui Európa-bajnokságon kezdték meg szereplésüket, miközben az Universiade-keretek a dél-koreai eseményre hangolnak, addig Merész András csapata Magyarország legnagyobb termálvizű fürdőhelyén bizony nem fürdőzéssel töltötte az idejét. Hanem pontosan mivel is?

„Tizenkét nap kőkemény alapozáson vagyunk túl – fogalmazott a BVSC-Wáberer Hungária Zugló játékosa. – Belevágtunk az úszásba, a kondiba és a taktikai felkészülésbe is. Újdonságként szolgál, hogy az eddigi szokásos állóképességi edzéseket úgymond bevittük a vízbe, így pedig nem volt ritka, hogy több mint három órás volt egy edzésünk.”

A konditeremben tehát erőfejlesztés szerepelt a programban, az állóképesség fejlesztése új, speciális módszerrel történik, a saját testsúllyal dolgozik a társaság – a feladatok főként a törzsre koncentrálódnak, az Egyesült Államokból „ellesett”, majd itthon legyártott segédeszközök segítik ezt a munkát. Ágó Renáta erőnléti szakember tulajdonképpen szabad kezet kapott a szövetségi kapitánytól, az új mozgásfajta remélhetőleg meghozza majd az eredményét.

S ha már eredmények: a keret tagjainak jó része két kíméletlen edzés között sem lazsált, hiszen tanulmányi vizsgák egymás hegyén-hátán – erre mondta Merész András korábban, hogy ezek a lányok igazán profik, nem csak a sportban, hanem közben az iskolapadban is megállják a helyüket, ráadásul nem is kérnek a tréningek alól kegyelmet.

„Jól haladnak ezen a területen is az érintett lányok, lassan ezeken a vizsgákon is túl lesz mindenki. A délutáni pihenők többnyire rámentek náluk, nyugodtan mondhatom ilyen edzések után, igazi hősök voltak” – tette hozzá Takács Orsi, aki a kétkapus edzésekről is mesélt. Merthogy a héten a görög válogatott is tiszteletét tette Hajdúszoboszlón: „Négyszer kétkapuztunk velük, sok új elemet gyakoroltunk, ebből is látszik, taktikai téren még az út elején járunk.”

A kérdésre, miszerint esetleg ezek a közös gyakorlások átmentek-e kis torzsalkodásba, a világbajnok pólós határozott nemmel felelt – úgy tűnik, a fáradtság, a kimerítő edzések még ettől is elvették a kedvet…

„Minden bizonnyal mindkét csapatnak hasznos volt a gyakorlás, kijöttek azok az emberelőnyös, emberhátrányos hiányosságok, amelyeknek ilyenkor ki kellett jönniük. Elméletileg három kétkapus edzés szerepelt volna a programban, de pont azért, mert jók voltak, rátettünk még egyet” – avatta be honlapunkat a részletekbe a „cséká”, aki szerint az igazi nehézséget az jelentette, hogy nem egyszer ezen edzések után az öltöző helyett maradt a medencében a csapat, és úszóedzésbe kezdett…

No, erre mondta a nyitómondatot, amelyet érdemes még egyszer idézni: „Nem gondoltam volna, hogy sok mindennel meg lehet még lepni, de ez a héten sikerült…”

A sok szenvedésnek, mindannyian remélik, meglesz majd az eredménye. De azért kimondottan ráfér a lányokra kis pihenő – a vasárnap ezt a célt szolgálja. „Már nagyon kellett – mondta ezzel kapcsolatban Takács Orsolya. – Hétfőtől a Margitszigeten készülünk tovább, három-négy kétkapus tréningünk lesz az Universiade-csapattal, plusz folytatjuk a kondi- és úszóprogramot. Szóval, megyünk tovább.”

A NŐI VÍZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok

Bolonyai Flóra (Hungerit-Szentes), Gangl Edina (UVSE-Centrál), Kasó Orsolya (Dunaújvárosi Főiskola)

Mezőnyjátékosok
Antal
Dóra, Illés Anna (mindkettő Berkeley), Bujka Barbara, Hevesi Anita(mindkettő Szentes), Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mind UVSE), Czigány Dóra (ZF-Eger), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Menczinger Kata (mindhárom Dunaújváros), Kisteleki Dóra, Máté Zsuzsanna, Takács Orsolya (mindhárom BVSC-Wáberer Hungária-Zugló)

– a.z. –





19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok