Győzelem Rómában az amerikaiak ellen

2015. június 12. 21:49

A férfiválogatottunk magabiztos sikerrel nyitott a római nemzetközi tornán. Varga Dániel remekül lőtt.

A magyar csapat végig meglepő magabiztossággal játszott esélyt sem adott ellenfelének. Decker Attila kimagasló teljesítményt nyújtott, miként a csapatkapitány Varga Dániel is, aki nem csak négy góljával tűnt ki, hanem az egész meccs alatt szervezte, irányította a játékot.

A második negyedben sikerült elhúzni és onnan kezdve egyre nőtt az előny, az amerikaiak képtelenek voltak felzárkózni, a végén mintha már bele is törődtek volna a sima vereségbe. Nyoma sem volt (a játékosok ezt meccs után konkrétan mondták is) annak, amivel ez az egyébként nem gyenge USA a mostani felkészülési időszakban négyszer is legyőzte a szerbeket.

Benedek Tibor véleménye:

- Nagyon örülök a mai győzelemnek, mert bár ez csak egy felkészülési torna, nagyon közel van a Világliga-döntő, úgyhogy nekünk minden egyes napon, minden egyes mérkőzésen fejlődnünk kell. Ma valóban sokkal több jött ki, mint aminek így a negyedik napon kellett volna. Bízom abban, hogy fogunk tudni ennél is jobb teljesítményt nyújtani holnap meg holnapután, de ma szerintem kiemelkedően jól játszottunk. Azon azért kicsit csodálkoznék, hogyha ezt tudnánk így tartani a következő két napon.

- Pedig biztos kell, mert holnap az olaszok jönnek...

- Igen, hát velük játszottuk most két edzőmeccset, mondjuk a kettő különbözött egymástól, mert első nap nagy pályán játszottunk, második nap kis pályán. Nekünk azért most kis pályára kell készülnünk. Az olaszok biztosan ezt tartják a fő meccsüknek, hiszen szombat este lesz, nagy érdeklődés is várható. A csapatunk a maihoz képest változni fog. Ma nagyon jól működtek a megbeszélt dolgaink, remélem, holnap is így lesz.

 
Erdélyi Balázs a meccsről.

- Nagyon simának tűnt.

- Simának tűnt, jól kezdtünk, azt kérte Tibi, hogy vegyük az első pillanattól kezdve komolyan. Ők azért egy négymeccses győzelmi sorozatból jöttek, a szerbekkel kétkapuztak és mind a négyszer nyertek ellenük. Tehát gondoltuk, hogy jó lendületben vannak, ezért az elején nekik ugrottunk, és ez jól is sült el, végig magabiztosan vezettünk, igazából nem forgott egy pillanatra sem veszélyben a győzelem.

- Neked voltak közöttük személyes ismerőseid?

- Volt köztük igen, például Obert, akivel egy csapatban játszottam, de náluk most kicserélődött a válogatott egy része a tavalyihoz képest, tehát nekem is voltak új arcok, fiatalok. Volt egy-két idősebb, de úgy a csapat felét azért ismertem már nagyjából.

- Hogy tetszett a játékuk? Felismerted, hogy mivel verhették meg a szerbeket négyszer?

- Megmondom őszintén, ezen a meccsen nem. Nem igazán éreztem, hogy élesek lettek volna. Tegnap este érkeztek, sokat utaztak, lehet emiatt kicsit tompábbak voltak, valamint egy-két kulcsjátékosuk még nincs itt.

- Az olaszok elleni holnapi meccs mennyire presztízs neked? A kétkapu miatt, meg egyáltalán, hogy itt vagyunk, nekik hazai pálya...

- Mindenképp fontos, nyilván jó lenne megverni az olaszokat. Tavaly, ha jól emlékszem, itt kikaptunk kettővel. Mindenképp jó lenne nyerni, „csak” egy felkészülési meccs, de azért mindenképpen van presztízse.


A torna meccseit egyébként 25 méteres pályán játsszák, vagyis kisebb játékfelületen, mint amilyen a vb-n lesz majd, akkorán, mint amilyennel a bergamói Világliga szuperdöntőn várják a csapatokat.

 
 
Nemzetközi férfi felkészülési torna, Róma, 1. nap

Egyesült Államok-Magyarország 7-13 (2-3, 3-7, 1-2, 1-1)

Foro Italico, Vezette: Toygarli (török), Buch (spanyol)
Egyesült Államok: McQuin - Virjee 1, Obert, Kimbell, Roelse, Cupido 2, Samuels, Azevedo 2, Hallock, Bonanni 1, Smith, Mann 1. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Magyarország: Decker A., Gór-Nagy 1, Madaras 1, Erdélyi 2, Vámos 1, Bátori 2, Salamon, Angyal, Varga Dániel 4, Jansik D., Bedő 1, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből:
3/16, ill. 7/8
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
A másik mérkőzésen: 

Olaszország-Horvátország 11-12 (3-3, 2-3, 3-3, 3-3)
G.: Figlioli 2, Giorgetti 2, Di Fulvio, Velotto, Presciutti, Giacoppom, Luongo, Busilacchi, Del Lungo, ill. Vukicsevics 3, Burics, Jokovics, S. Sukno, Petkovics, Loncsar, Setka

A torna további programja:

Június 13., szombat:

19.45: Olaszország-Magyarország
21.00: Horvátország-Egyesült Államok

Június 14., vasárnap:

15.00: Horvátország-Magyarország
19.00: Olaszország-Egyesült Államok



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok