Európa Játékok: nemsokára kezdés a németek ellen!

2015. június 11. 16:22

Mind a leány, mind a fiú ifjúsági-válogatotunk Németország ellen kezdi meg szereplését a bakui Európa Játékokon.

Fotó: Dobos Sándor

Már csak egyet kell aludni, és hivatalosan is elkezdődik az 1. Európa Játékok Azerbajdzsán fővárosában. A pazar külsőségekkel bíró, rendkívüli költségekkel előkészített, olimpiai körülményeket biztosító, 20 sportágat összefogó esemény az ifjúsági vízilabda Európa-bajnokságoknak is otthont ad, még ha nem is nevezik most Eb-nek az illetékesek a tornát.

A magyar lányok az asztrahányi torna után hamarabb érkeztek, mint a fiúk, akik még csak két napja vannak Bakuban, de már ez a kevés idő is elég volt ahhoz, hogy az atmoszféra jellege meglepje őket. Ez valami egészen más, mint amihez eddig hozzászoktak, egyrészt fiatalságuk okán, másrészt valóban az azeriek igyekezete miatt.

Ami a vízilabda-események helyszíneit illeti: a nagy fedett uszoda (itt az úszás, a szinkronúszás és a műugrás zajlik majd) mellett egy másik nagy, de nyitott uszoda, és egy kisebb medence áll rendelkezésre, de ha még nem lenne elég, a nagy létesítményben van még egy másik 50-es medence is, a gyakorlópályát sokan elfogadnák hivatalos versenymedencének is odahaza.

Fotó: Dobos Sándor

Horkai György és csapata komoly felkészülésen van túl, járt Stuttgartban, Belgrádban, játszott Szentesen a világ élcsapataival. A németek, az azeriek és a románok vannak a mi csoportunkban, épp az első, szombati találkozó lesz fontos a remélt csoportelsőség szempontjából. A videónyilatkozatban Horkai mester mondja el véleményét a körítésről, a kisebb videóban pedig Bányai Márk és Kósa Balázs mond rövid helyzetjelentést. Burián Gergő a helyi szervezőknek beszélt, hiszen őt kérdezték a tornáról, felidézték a tavalyi, isztambuli világbajnokságot megelőző sérülését - Gergő akkor kosarazás közben törte el a csuklóját, ezért hagyta ki a végül magyar aranyéremmel végződő vb-t. Megígérte, most nem kosarazik majd...

Ami a lányokat illeti - vakrepülés.

Így jellemezte Mihók Attila szövetségi edző a lányok ifi Európa-bajnokságát, utalva arra, hogy a korosztályok voltaképpen először állnak össze minden csapatnál, az erőviszonyokat maximum sejteni lehet, biztosan állítani aligha. Például azt már biztosan tudjuk, hogy az oroszok rendkívül erősek – a bakui viadal előtt ugyanis Asztrahányban vendégszerepeltek a mieink, ahol kikaptak a házigazdák egyes és kettes csapatától egyaránt.

„Két kiváló együttestől szenvedtünk vereséget. Kiváló körülmények között készülhettünk a korosztály nyári megméretésére, avagy azt mondhatom, a rendkívül rövid felkészülésünk kiemelten fontos állomása volt az oroszországi torna. Olyan hiányosságokra hívta fel a figyelmünket, amelyek csak ilyen erős ellenfelekkel szemben mutatkozhatott meg. Ezek kijavítása zajlott elsősorban ezekben a napokban” – hangsúlyozta Mihók Attila.

A társaság csütörtökön délelőtt edzett, az esti felkészülést azonban érthetőem kihagyta, hiszen holnap helyi idő szerint délben (hazai idő szerint 9 órakor) játssza első mérkőzését, méghozzá a németek ellen.

„Nem tudunk rólunk semmi, ennek ellenére biztos győzelmet várunk – mondta Primász Ágnes csapatvezető. – A bakui Európa-bajnokság előtt otthon rendeztek tornát, és több góllal is kikaptak az ausztráloktól, a hollandoktól és az új-zélandiaktól. Nem kérdés, nekünk is le kell győznünk őket.”


Az Európa Játékok vízilabdaeseményeiről a helyszínről tudósítunk. A Digi Sport 2-es csatornája szinte egész nap közvetít Bakuból, a tervek szerint a magyar vízilabdaeseményekről is.

A bakui csoportbeosztás - lányok:

A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Németország, Izrael, Nagy-Britannia
B-csoport: Spanyolország, Olaszország, Oroszország, Szlovákia, Franciaország, Szerbia

A lányok mérkőzései (magyar idő szerint - Bakuban három órával többet mérnek):

Június 12., 9.00: Magyarország–Németország
Június 13., 12.00: Izrael–Magyarország
Június 14., 17.30: Magyarország–Görögország
Június 15., 17.30: Hollandia–Magyarország
Június 16., 15.00: Magyarország–Nagy-Britannia

A bakui csoportbeosztás - fiúk:

A-csoport: Franciaország, Olaszország, Oroszország, Ukrajna
B-csoport: Azerbajdzsán, Németország, Magyarország, Románia
C-csoport: Horvátország, Görögország, Montenegró, Törökország
D-csoport: Spanyolország, Málta, Szerbia, Szlovákia

A fiúk mérkőzései:

Június 13., 10.00: Magyarország-Németország
Június 14., 15.45: Magyarország-Azerbajdzsán
Június 15., 12.00: Magyarország-Románia
 
Amler Zoltán, Dobos Sándor (Baku)




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok