Benedek Tibor: Nagyon élveztem ezt a három hetet

2015. június 06. 09:00

A szövetségi kapitány rendkívül hasznosnak ítéli meg a mögöttünk hagyott napokat, a nagy jövés-menés dacára komoly szakmai munka zajlott a Margitszigeten, köszöni minden résztvevőnek a munkát. Hétfőtől viszont már a tizennyolcas kerete lesz a főszerepben.

Fotó: Dobos Sándor

– Balázs, Szilárd itt ragadt – szólt oda a válogatott Universiade csapat péntek esti edzőmérkőzése után Benedek Tibor Vincze Balázs kollegájának, utalva arra, hogy a partira „kölcsönadott” Jansik Szilárd levezető úszást teljesített nála, s így lemaradt csapata megbeszéléséről.

– Szeretne ő ott ragadni… – sziporkázott az Universiade-mester, nagy mosolyt kiváltva a jelenlévőktől.

A hangulatra tehát ezúttal sem lehetett panasz.

A mérkőzés színvonalára sem, érződött, a szerdai első felvonás után ezúttal is hatalmas presztízscsata zajlik a vízben (4-3-ra nyertek az "egyetemisták), mindenki meg akarja mutatni, lehet rá számítani. Vincze Balázs jövő hét pénteken este jelöli ki a dél-korai Universiadén fellépő tizenhármas csapatát, amellyel szombaton Szlovákia felnőttválogatottja ellen játszik a Kondorosi uszodában televíziós edzőmeccset (Digi Sport) – nem győzte hangsúlyozni, bárki is maradjon itthon, ő bizony mindenkivel elégedett.

A mérkőzést követően ezúttal Benedek Tibor kértük némi összegzésre – a szövetségi kapitány így fogalmazott: „A három hétnek az volt a célja, hogy az az öt játékos, aki bekapcsolódik a jövő héten kezdődő válogatott munkába, közelebb legyen azokhoz, akik nemrég még BL-mérkőzéseket játszottak. Azt gondolom, ezt elértük. Fizikálisan három hét alatt például nagyon sokat fejlődött Német Tóni. Manhercz Krisztián sajnos nem tudott, hiszen tíz nap óta beteg, a két OSC-s játékos pedig fontos mérkőzésekből jött, nekik nem a kondi volt a probléma, hanem az, hogy újra belerázódjanak ezekbe a mozgásokba. És meg kell említenem Lévai Mártont, aki volt egy kis pihenőn, de szintén tudott fizikálisan készülni. Azt gondolom, ez az öt játékos sokat lépett előre.”

Felvetettük a mesternek, hogy ezen időszak alatt az említett játékosok mellett sok fiatal tehetség fordult meg hosszabb-rövidebb ideig a keze alatt, avagy újfent testközelből tudta feltérképezni az utánpótlás egy részét – vajon mit tapasztalt?

„Látni kell, ők inkább még segítettek nekünk, nem voltak egyelőre még a válogatott szinten, de ők is fejlődtek. Az ő egyéni karrierjükben ez a három hét biztos, hogy jelent valamit. Fülöp Bence például fizikálisan iszonyatos képességekkel rendelkezik, rengeteg lehetőség van benne. Azoknak is köszönöm, akik úgy jöttek ide, hogy tudjunk gyakorolni, játszani, említhetem Kovács Gergő, Fejős Robi, illetve Kardos Gergő nevét. Mindannyiukkal nagyon elégedett vagyok, illetve azokkal is, akik néha jöttek, néha nem jöttek. Nagy Ádám nagyon magabiztos védekezést mutatott – ő lesz a kereten kívüli játékosom, viszont ő ismeri még legkevésbé a taktikánkat. Szóval, volt itt nagy jövés-menés, ám megoldottuk a feladatot.”

Hétfőtől már igazán élesben megy minden, hiszen a hétfőn kihirdetett 18-as keret kezdi el a közvetlen felkészülést a nyári világversenyekre – mint megtudtuk, nem kis logisztikát igénylő napok következnek, ahogy a kapitány mesélte: „A kétkapukkal is játszani kell, hiszen akik nem edzettek a héten, ők majd még úsznak, lesz itt logisztika, de ennek is ugyanúgy megvan a feladata.”

„Feltöltődött?” – kérdeztük zárásul Benedek Tibort, aki így válaszolt: „Igen, nagyon élveztem ezt a három hetet. Visszaállított a munkába, és külön örülök, hogy láttam a fejlődést. Elkezdtünk bizonyos munkákat, amelyeket aztán hétfőtől a teljes kerettel tovább folytatunk. Az elkövetkezendő két hétben fel tudunk majd készülni a világliga döntőre, amely után megint lesz egy hosszabb időszak, amikor a világbajnokságra hangolhatunk. Szépen épül ez a rendszer.”
 
Videóinkban Kovács Gergő és Manhercz Krisztián nyilatkozik.
 
A magyar válogatott bő kerete erre a nyárra:

Nagy Viktor, Decker Attila, Lévai Márton – kapusok

Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Angyal Dániel, Jansik Dávid, Vámos Márton, Madaras Norbert, Varga Dániel, Varga Dénes, Erdélyi Balázs, Salamon Ferenc, Manhercz Krisztián, Bátori Bence, Hárai Balázs, Német Toni, Bedő Krisztián - mezőnyjátékosok

– a.z. –


Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok