Szécsi Zoltán a Kaposvár új edzője!

2015. május 18. 10:31

A háromszoros olimpiai bajnok kapus egy esztendeig még folytatja sikeres pályafutását, ám már a szakmai munkáért is felel. A hetedik helyen záró együttes szeretne előbbre lépni, még akkor is, ha Somogyban hosszú távú projektben gondolkodnak.

Háromszoros olimpiai bajnok edzője van a Kaposvárnak!

Pestiesen erre szokták mondani: ez nem semmi!

Amúgy tényleg nem az.

Szécsi Zoltán, Sydney, Athén és Peking bajnoka (a többi eredményének felsorolását ezennel hagyjuk, mert nem érünk a végére…) eddig a csapat kapuját védte, ezen túl azonban az edzői feladatokat is ellátja. Az eddigi tréner, Fekete Szilveszter az elnök munkáját segíti, szakosztályvezető lesz, de természetesen szükség esetén a parton is besegít, a szakmai munka felelőse azonban mostantól egyértelműen a „Szecska” becenévre hallgató fiatalember lesz.

„Egy évvel hamarabb jött, mint szerettem volna – vallotta be Szécsi Zoltán. – Korábban többször beszélgettünk az elnök úrral arról, hogy ez megfelelő irány volna számomra. Öt évvel ezelőtt azt mondtam, semmiféleképpen sem leszek edző. Három esztendeje azonban beleült a bogár a fülembe, talán Gerendás Gyuri emlegette ezt, én meg elkezdtem hinni benne. S lőn, most itt tartunk.”

A kaposvári drukkereknek, egyáltalán a vízilabda szerelmeseinek nem kell megijedni: a kapuban még mindig csuda dolgokra képes bajnok (lásd a rájátszásban megnyert büntetőpárbajok, lásd 57%-os védési hatékonyság a bajnokságban) a következő szezonban is magára húzza az egyes sapkát – ergo játékos-edzőként folytatja karrierjét. A kérdés adott: miként sikerült majd összeegyeztetni a két feladatot?

„Mint említettem, egy évig még mindenképpen védeni szerettem volna, élvezem, jól is megy, vétek lenne abbahagyni. Éppen ezért állapodtunk meg úgy, hogy játékos-edző leszek. Hogy miként működik majd, nyilvánvalóan a tapasztalatok adják meg a választ, mindenesetre nem aggódom, úgy érzem, munkaszervezés kérdése az egész. Fekete Szilveszter is segít, a technikai jellegű dolgokhoz különben sem árt, a több szem figyel. A taktika, az időkérés, a védekezés levezénylése a vízből sem okoz majd problémát, ami nehézség lehet, az maga a cserélgetés. Ebbe még a parton ülő edzők is bele-belezavarodnak néha, szóval némi türelemre lesz szükségünk a bírók részéről. A játékosaimnak partnereknek kell majd lenniük ezen a téren is, de nem félek, nem lesz ezzel gond.”

Fotó: Kaposvári VK

Szécsi Zoltán többek között azért sem akart még felhagyni a játékkal, mert továbbra is testközelből, a vízből kívánja istápolni felfedezettjét, a 19 esztendős, 208 centi magas kapuspalántát, Krémer Balázs, mert mint mondta: „Napról napra ügyesebb, olyan könnyen azért mégse juthat hozzá a helyemhez, hadd dolgozzon meg érte. Ha minden jól meg, egy év múlva biztos elsőszámú kapusom lehet.”

Nem vitás, a Kemény Dénes éra alapkapusa új otthonra talált a Somogyban („Momentán egyértelműen Kaposvár az otthonuk”), még akkor is, ha elmondása szerint mostanság a legtöbb időt a gépjárművükben tölti…

S hogy milyen lesz a jövő évi Kaposvár?

„Reményeim szerint kicsit erősebb – adott választ. – A mögöttünk hagyott szezonban jól kezdtünk, ám volt egy erős hullámvölgyünk, amelyből a végére egész jól sikerült kimásznunk, széppé tenni az idényt. A jövőben szeretnénk előbbre lépni, ám azt tudni kell, jó játékost nem egyszerű igazolni, megfizetni. az anyagi fedezet megvan ahhoz, hogy erősítsünk, de fontosnak tartom, hogy a saját utánpótlásra is támaszkodjunk, mert vannak tehetséges fiatalok, akik megérdemlik a bizalmat.”

Tekintettel arra, hogy zajlanak a tárgyalások játékosokkal és egy remélt szponzorral is, neveket egyelőre ne várjunk, maradjunk annyiban, van esély arra, hogy olyan csapat jöjjön össze Kaposváron, amely reális célként tűzheti zászlajára a hatba kerülést.

Amúgy Szécsi Zoltán is folyamatában gondolkodik, ami nem véletlen: a város a dél-dunántúli regionális úszóközpont lett, tervben van egy új, tízpályás uszoda megépítése, ami nagymértékében befolyásolhatja a vízi sportok létét a városban. Speciel a pólósokat is érintő vízfelület gondokat megfelelően orvosolhatja. Mert vízilabdázni vágyó gyerekekben nincs hiány. Szécsi Zoltán neve minden szempontból húz erő. Játékosként és mostantól edzőként is. Ahogy ilyenkor mondani illik: sok szerencsét a kispadon is!

– a.z. –







19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok