Pazar játékkal nyert az Eger a BL-ben!

2015. április 08. 17:39

A férfi Bajnokok Ligája csoportmérkőzéseinek 8. fordulójában a ZF-Eger az olasz Bresciát fogadta. Dabrowski Norbert csapata remek védekezéssel, Mitrovics védéseivel és gyönyörű gólokkal sokkolta ellenfelét, így magabiztos, 10-5-ös győzelmet aratott!

Fotó: Fehér Kálmán

Tekintettel arra, hogy az Bajnokok Ligája A-csoportjának második és hatodik helyezettje között három fordulóval a csoportmérkőzések befejezése előtt mindössze öt pont a különbség, bátran állíthatjuk, meglehetősen mozgalmas hajrára van kilátás. A helyzetet persze nagymértékben könnyíti (vagy éppen bonyolítja – nézőpont kérdése…), hogy a toronymagasan élen álló, hétből hét mérkőzését megnyerő Recco mögött a pillanatnyilag negyedik pozíciót elfoglaló címvédő Barceloneta a hatos döntő rendezője jogán szintén továbbjutó, avagy „csupán” négy csapat verseng a maradék egy helyért.

„Nem érdemes mellébeszélni: már megy a matek a csoportban” – vallotta őszintén Dabrowski Norbert, a továbbjutásra pályázó egriek vezetőedzője, akinek számításai szerint egy győzelemmel jó eséllyel, kettővel biztosan továbbjutó volna csapata. A kilátások nem rosszak, de amint gyorsan hozzátette: „A számolgatás szép, mindazonáltal önmagában semmit sem ér, a sikerért keményen meg kell feszülni. Mindenekelőtt a Bresciát valahogy le kell gyűrnünk idehaza.”
 
Bajnokok Ligája, férfiak, 8. forduló, az A-csoport programja

ZF-Eger–AN Brescia (olasz), Eger, 18.30 (tv: DigiSport 1)
Barceloneta (spanyol)–Radnicski (szerb), Barcelona, 19.00
Olympiakosz (görög)–Pro Recco (olasz), Athén, 19.45

Az állás:

1. Recco 21 pont
2. Eger 10 pont
3. Radnicski 9 pont
4. Barcelona 8 pont
5. Olympiakosz 7 pont
6. Brescia 5 pont

A két csapat összeállítása

EGER: Braniszlav Mitrovics (1), Angyal Dániel (2), Biros Péter (3), Uros Csucskovics (4), Hosnyánszky Norbert (5), Lőrincz Bálint (6), Milos Csuk (7), Szivós Márton (8), Erdélyi Balázs (9), Boris Vapenszki (10), Bedő Krisztián (11), Hárai Balázs (12), Csoma Kirstóf (13) - vezetőedző: Dabrowski Norbert

BRESCIA: Marco Del Lungo (1), Lorenzo Bruni (2), Christian Presciutti (3), Ferderico Pagani (4), Guillermo Molina (5), Valerio Rizzo (6), Daniele Giorgi (7), Alessandro Nora (8), Nicholas Presciutti (9), Alexandre Bodegas (10), Deni Fiorentini (11), Christian Napolitano (12), Brando Dian (13) - vezetőedző: Piero Borelli

A mérkőzést a spanyol Jaume Teixido és a szerb Mihajlo Csirics vezeti.

Olaszországban 7-3-ra az Eger nyert - mondnai sem kell, előztesen egy egygólos sikerrel is kiegyeznénk.

ÉLŐ SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSUNK

1. NEGYED:
Fiorentini nyeri az első ráúszást, a Brescia vezeti az első trámadást, de a bírók rögvest kontrát fújnak. Hárai odaát kiállítást harcol ki, a fórt Erdélyi középről bevágja - 1-0.

Hátul Csucskovics szereli remekül az olaszok centerét, Bodegast, majd Del Lungo véd nagyot, Aztán meg Mitrovics fogja Molona lövését, marad az egygólos vezetés.
Kontra Hárai ellen, majd a következő Molina-Mitrovics párbajt is az egriek kapusa nyeri meg. A második hazai fórt pedig ismét Erdélyi értékesíti, ezúttal a bal oldalról zúdít a kapuba - 2-0.

Brescia-fór és Brescia-gól: Angyal kiállítását Nora bünteti a jobb szélről - 2-1.

Hosnyánszky lövését blokkolják, de az Eger is kivédekezi ellenfele támadását. Csucskovics a támadóidő végén messziről lő fölé, átellenben Bedőt szórják ki, Piero mester időt kér. Rossz passz rossz paszt követ Lőrincz el is lopja a labdát!
Elöl ezúttal az Eger kerül előnybe, Dabrowski Norbert is kikéri az idejét. A passzok itt sem jók, Hosnyánszky akkor tud lőni, amikor kiegészülnek, labdája a kapufáról kipattan, de Szivós zseniális mozdulattal szorongatva is a kapuba tolja, pazar mozdulat - 3-1!

Egy elrontott támadás itt, egy ott, majd N. Presciutti lövés jut át a bal oldalról Mitrovicson - 3-2.

A negyed végén fórt kap az Eger, Hosnyánszky megpróbálja azonnal gólra váltani, de del Lungo véd - vége a negyednek.

Fotó: Fehér Kálmán

 
2. NEGYED:
Erdélyi szép akció után "csak" szabaddobást kap, amit aztán Szivós mellé lő, majd Mitrovics szed la a kapufa segítségével egy ejtést. Bedőről kiküldik Molinát, de a rossz passzoknak "hála" csak a végén tud lőni Erdélyi, a kapus kiüti - sarokdobás. És aztán! Aztán Hosnyánszky csavar, ahogy csak ő tud - eszményi, és sokat ér, 4-2!

Egy kontra után olimpiai bajnokunk még egyszer megpróbálja, ezúttal a blokk hárít, majd egy kontra következik, és egy egyri kiállítás (Csucskovics), amely után időt kérnek. A fór Bodagesra jön ki a falban, de Mitrovics véd! Erdélyi kapufáig jut, amit labdaszerzés követ, majd Dabrowski időt kér. A támadást elrontja az Eger, majd Szivós kiállítják, Mitrovics azonban a remek védelem mögött ismét véd!

Egri előny, amelyet Angyal remek lövéssel helyez a kapu bal oldalába - 5-2.

Olasz akciógól: Napolitano a védők gyűrűjében a kimozduló Mitrovics felett centerez pontosan - 5-3.

Mitrovics előbb Rizzo, aztán hátrányban (Angyal második hibája) C. Presciutti lövését fogja kétszer is!
Csuk emberelőnyben leadott lövését védi a Brescia kapusa - ezzel ér véget a negyed.

3. NEGYED:
Bedő ellen ítélt kontrával kezdődik, újabb Mitrovics védéssel folytatódik. Bedő nem kap ítéletet, de az olasz center sem, sőt ellene fújnak. Bedő ezúttal fórt "szállít", amelyet először Erdélyi lő a kapusba, majd a kippattanó után megjátszott labdát Bedő lövi blokkba. Csucskovics második kiállítását Rizzo középről bevágja - 5-4.

Hárairól labda nélküli kiállítás, Biros azonban fölé lő. Napolitano közeli kísérletét fogja Mitrovics, majd Vapenszki bal keze "sül el" - 6-4.

Mitrovics a kapujából kiúszva csen labdát a center elől, majd lefordul az Eger, pontosabban Lőrincz - kapja a labdát, majd belövi, 7-4!

Biros kiállítva, Nora lövését azonban védi Mitrovics. Bedőt nem tudják szerelni, kiállítás - és időkérdés. Hiába, Erdélyi mellépattintja aztán a fórt. Kivédekezett támadás itt, kivédekezett támadás ott, a Brescia időt kér. Nora lövését kiüti a remeklő Mitrovics, majd Rizzo ejtését szedi le - vége a negyednek.
 
4. NEGYED:

Szivós a támadóidő végén messziről lő, del Lungo véd. Hárait kiküldik, de a Brescia cska kapufáig jut. Hosnyánszky nem találja el a kaput, majd kontra következik az olaszok ellen. Aztán egy kiállítás (Nora), amelyet Hosnyánszky varr be - 8-4.

Angyal kipontozódik, de Mitrovics megint véd! Csucskovics is kipontozódik, de a Brescia képtelen gólt lőni, mert remek a védekezés és remek a szerb kapus! Molina is a harmadik hibáját szedi össze a másik kapu előtt, Dabrowski mester időt kér. Az akcióü során Rizzo is odaüt, őt is kiküldik, a kettős fórban nincs lövés, "csak" hat az öt ellen: Erdélyi kétszer próbálkozik, a második sikeres - 9-4.

Pagani sem megy semmire előnyben Mitrovics ellen. Hiba itt, hiba itt, peregnek a másodpercek, zsebben érezheti az Eger a három pontot. Még Csuk is bevág egy fórt a bal oldalról - 10-4!

Még 47 másodperc. C. Presciutti Biros ellen még kiharcol egy ötméterest, amelyet Pagani értékesít, 10-5.

A végén még egy páros kiállítás (Hosnyánszky és Bodegas), aztán leperegnek a másodpercek, az Eger magabiztosan szerzi meg a három pontot, így továbbra is a második helyen áll a csoportjában!
 
Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője a meccs után így nyilatkozott a waterpolo.hu-nak:
„A kinti meccsen alighanem magunkat is megleptük, és Brane nagyon jól védett, miközben mi nem védekeztünk olyan jól. Itt jobban védekeztünk, persze ő megint jól védett. Amit vártam, hogy a támadójátékunk feljavult, nem tökéletes, de sokat léptünk ebben előre. A Bresciának van négy meghatározó játékosa, akik univerzálisak, sokat foglalkoztunk velük, ugyanakkor, ha nem játszottunk volna akkora tűzzel ma, amekkorával játszottunk, akkor beszélhetnénk bármilyen taktikáról, nem tudtuk volna megoldani a feladatainkat. A meccs előtt pont azon gondolkodtam, Hosi még nem csavart gólt a Bl-szezonban, és mi lenne, ha ezúttal megtenné - nem megtette? Mondanom sem kell, ez mennyire demoralizálta az ellenfelet, és milyen lelki pluszt adott számunkra. Persze most azt várom, hogy ne álljunk neki ünnepelni, mert az mindig csapda szokott lenni. A Reccóval majd csak a Honvéd után szabad foglalkozni, még ha más kategória is, de meg kell próbálnunk azt is. Nem fogunk tudni súlyozni, hiszen benne vagyunk a rájátszásban. Ha innentől kezdve mindenki hozza a hazai meccseit, akkor ott vagyunk a legjobb háromban.”

Bárány Attila ügyvezető elnök is boldogan nyilatkozott: „Ez igazi csapatjáték volt! Hogy esetleg a szezon eddigi legjobb teljesítménye? Talán a Brescia elleni idegenbeli találkozó sikerült még ennyire jól, de ott támadásban azért néha akadozott a gépezet, nem úgy most. Mert most elől és hátul is összeszedetten, koncentráltan, okosan játszottunk – nagyon örülök! Megyünk Reccóba, ott nyilván nem mi vagyunk az esélyesek, de természetesen nem feltartott kézzel megyünk, hogy aztán a végén a Barceloneta ellen megtöltsük a Bitskey-uszodát. Fontos mérkőzések várnak ránk, de az a találkozó feljogosít bennünket arra, hogy bizakodóak legyünk!”

A lélegzetelállító csavargólt szerző Hosnyánszky Norbert így nyilatkozott a tőle persze megszokott mutatványról: "Azért nehéz védeni a csavart, mert én sem tudom száz százalékosan, hogy hova megy a labda, meg elég erős is a lövés. A rosszkéz-hátsó pozíciójából nagyobb esélyem  van, hogy így gólt szerzek, mintha sima lövéssel próbálkozom, egy jobbkezes játékosnak az nem annyira jó szög."

Bajnokok Ligája, férfiak, A-csoport, 8. forduló:

ZF-Eger-AN Brescia (olasz) 10-5 (3-2, 2-1, 2-1, 3-1)
Gólszerzők: Erdélyi 3, Hosnyánszky 2, Angyal, Lőrincz, Csuk, Szivós, Vapenszki, ill. Pagani, Rizzo, Nora, N. Presciutti, Napolitano

Barceloneta (spanyol)–Radnicski (szerb) 9–7 (1–3, 4–2, 2–2, 2–0)
Gólszerzők:
Roccha 3, Espanyol 2, Minguell 2, Oneto, Echenique, ill. Markovics, Csirics, Basara, Vukszanovics, Dedovics, Csuk, Petkovic

Olympiakosz (görög)–Pro Recco (olasz) 8–12 (1–2, 4–3, 2–1, 1–6)
Gólszerzők:
Mallarach 4, Milonakisz, Vlachopulosz, Funtulisz, Gunasz, ill. Filipovics 3, Aicardi 3, Pijeltovics 2, Prlainovics, Ivovics, Gitto, Di Fulvio

Az állás:

1. Recco 24 pont
2. Eger 13 pont
3. Barceloneta 11 pont
4. Radnicski 9 pont
5. Olympiakosz 7 pont
6. Brescia 5 pont





Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok