Kapitányaink: sikeres volt a világbajnoki felkészülés

2013. július 17. 16:33

Nagyon a finisben vagyunk: a héten a női és a férfiválogatott is elutazik Barcelonába, a világbajnokságra. Szerda délelőtt könnyed edzés szerepelt a programban, majd kapitányi és csapatkapitányi helyzetjelenés következett.

Csak nagy noszogatás árán sikerült a medencébe vezényelni két négy plusz egyfős vegyes csapatot a bemutatóedzésre, fogjuk fel ezt úgy, hogy a móka helyett a női és a férfiválogatott is inkább a keményebb és komolyabb edzésekre éhes.

Persze, miután többek között Hosnyánszky Norbert, Bedő Krisztián, Bátori Bence, Miskolczi Kitti, Garda Krisztina már a Széchy-medencében lubickolt, jöhetett a viccelődés és a könnyed játék is a rövid bemutatómeccsen. A két kapus Bolonyai Flóra és Decker Attila voltak, a többiek pedig a medence szélén élvezték a látottakat gyakori vigyorgás közepette.

Szó mi szó, kegyetlenül kemény felkészülésen van túl mind a két válogatott, ezt meg is erősítették a főszereplők az indulás előtti utolsó sajtótájékoztatón, amelynek elején minden érintett gratulációját fejezte ki az Universiadén ezüstérmes női és aranyérmes férficsapat teljesítménye okán.

Kelemen Attila, a női Universiade-csapat edzője (a felnőtt válogatott másodedzője) jelen is volt a tájékoztatón, előtte fogadta Merész András találó gratulációját.

Ami tehát a nagyokat illeti:

„Fél éve van együtt ez a csapat, nagyon nagyok az elvárások. Annak ellenére, hogy ez egy teljesen új válogatott, megfeleltünk az elvárásoknak ez idáig, hiszen a Világligán ezüstérmet szereztünk, lényegében a felkészülésünk második hetében. Az azt követő időszak jól sikerült, igaz, sok probléma kísért minket: Dani sérülése, majd Kis Gábor bejelentése, hogy nem vállalja a világbajnoki részvételt, nem jött jól. Úgy érzem, jó fizikai állapotban és megfelelő taktikai felkészültséggel tudunk elindulni a világbajnokságra” – összegzett Benedek Tibor szövetségi kapitány, és azt is hozzátette, most már csak napi egy edzése van a srácoknak az indulásig.

Kollégája, Merész András is bevet már könnyítéseket a lányoknak:

„Azért ma is megvolt az egy óra lépcsőzés, de tény, hogy kicsit lazítottunk, tegnap például coachunk, Sárvári György harcművészeti bemutatója és edzése után egyik segítőm, Németh Zsolt révén egy kerti összejövetelen vehettünk részt, tölthettünk el kellemesen egy-két órát. Nagyon együtt van most a csapat, segített ebben az is, hogy nagyszerű körülmények között készülhettünk Hajdúszoboszlón. Öt napig Kanada, majd öt napig Ausztrália ellen edzettünk, meccseket is játszottunk velük. Úgy érzem, a lányok mindent, de tényleg mindent megtettek az elmúlt időszakban azért, hogy sikeres legyen a világbajnokság” – mondta a kapitány, aki megerősítette, szándékosan szerepelt több tengerentúli ellenfél a felkészülési időszakban.

A lányok csapatkapitánya, Takács Orsolya szerint is van okunk a bizakodásra, és már senki nem abból indul ki, hogy az olimpián és a Világligán „csak” negyedik lett a csapat:

„Persze, sosem jó elveszíteni egy elődöntőt, de ez már abszolút a múlt, és igenis értékes volt az olimpiai négy közé jutás, a Világligán pedig három nap felkészülés után szereztük meg a negyedik helyet. Tanultunk belőle, folyamatosan szerezzük a tapasztalatokat. Mindegyik felkészülési időszak más, mindegyik kemény, de én is úgy gondolom, hogy ez a mostani nagyon jól sikerült.”

Varga Dániel, a férfiválogatott kapitánya kétszeresen is „türelmetlen”: egyrészt régóta a világbajnokságra készül, rövid távon pedig arra, hogy újra egészséges legyen mindkét keze:

„Tóth doktor csütörtökön veszi majd ki az ujjamból a három drótot, utána elkezdhetem a speciális gyógytornát. Napról napra gyors javulást remélek. Január óta azt várom, hogy elkezdődjön a vb, a motivációval egyikünknél sem lesz gond.”

S hogy mit várhatunk a világbajnokságtól? Benedek Tibor célként a négy közé jutást tűzte ki, Merész András pedig szintén, igaz, szavai szerint nem szeretne meglepetést okozni a válogatott, mert az azt jelenti, hogy nem sikerült az éremszerzés.

A sajtótájékoztató végén a stílszerűen spanyol gyártmányú Lotus óramárka kizárólagos magyarországi disztribútorának képviselője, Ilkei Zoltán egy-egy elegáns karórát adott át a női válogatott tagjai számára.

Merész András és Takács Orsolya

A magyar válogatottak vb-menetrendjéről ebben az összeállításban lehet olvasni.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok