Eger, Szolnok: győzni kell a BL-ben!

2015. április 08. 09:12

A hevesiek odahaza fogadják a Bresciát (18.30, tv: DigiSport1), míg a magyar bajnoki alapszakasz győztese Belgrádban játszik a Partizan ellen. Dabrowski Norbert és Cseh Sándor, a két edző egyaránt sikert vár csapatától.

Fotó: Fehér Kálmán

Tekintettel arra, hogy az A-csoport második és hatodik helyezettje között három fordulóval a csoportmérkőzések befejezése előtt mindössze öt pont a különbség, bátran állíthatjuk, meglehetősen mozgalmas hajrára van kilátás. A helyzetet persze nagymértékben könnyíti (vagy éppen bonyolítja – nézőpont kérdése…), hogy a toronymagasan élen álló, hétből hét mérkőzését megnyerő Recco mögött a pillanatnyilag negyedik pozíciót elfoglaló címvédő Barceloneta a hatos döntő rendezője jogán szintén továbbjutó, avagy „csupán” négy csapat verseng a maradék egy helyért.

„Nem érdemes mellébeszélni: már megy a matek a csoportban” – vallotta őszintén Dabrowski Norbert, a továbbjutásra pályázó egriek vezetőedzője, akinek számításai szerint egy győzelemmel jó eséllyel, kettővel biztosan továbbjutó volna csapata. A kilátások nem rosszak, de amint gyorsan hozzátette: „A számolgatás szép, mindazonáltal önmagában semmit sem ér, a sikerért keményen meg kell feszülni. Mindenekelőtt a Bresciát valahogy le kell gyűrnünk idehaza.”

Valahogy le kell gyűrnünk… – ismerős szavak. Valahogy úgy alakult a szezon az Eger számára, hogy a Bajnokok Ligájában (is) a mindegy hogyan, csak győzzünk jelige vált a mottóvá, köszönhetően annak, hogy kompletten voltaképpen egyszer sem tudott kiállni. Vajon az alábbi mondatok milyen szájízzel hagyják el egy olyan szakvezető száját, aki köztudottan a vízilabda egyik maximalista, elemző, a sportágat, a játékot egységében néző, a minőségre törekvő mestere?

„Benedek Tibinek van egy jó mondása, amely szerint mindig történik valami, amire nem lehet felkészülni, a jó csapat azonban képes alkalmazkodni – nos, valahogy így vagyunk mi is ezzel a szezonnal – fogott a válaszadásba. – Sérülések, betegségek, eltiltások, szükséges pihentetések, erről szólt eddig az idény, és a jelek szerint ez nem is fog változni. Így sikerült pontot szereznünk Barcelonában, így nyertünk Bresciában, és persze így kaptunk ki a Radnicski és az Olympiakosz ellen. Athénban nagy lépést tehettünk volna a továbbjutás felé, nem sikerült, majd a végén meglátjuk, mennyire hiányzik, vagy nem hiányzik az otthagyott pont. Jó volna, persze hogy jó volna, ha a megálmodott szerkezetben, minőségben látnám a vízben a csapatot, de eddig az alkalmazkodóképességünk került igazán teszt alá. Ha azt veszem, hogy a magyar bajnoki alapszakaszban mi kaptuk a legkevesebb gólt, és a Recco elleni vereség kivételével a BL-ben is jók a mutatóink ezen a téren, joggal lehetünk büszkék. Nem véletlen, hogy mostantól többet foglalkozunk majd a támadásokkal – egy-két dolgot változtatunk, vagy előveszünk a tarsolyból ahhoz, hogy sikerüljenek a terveink, mert jól tudjuk, bármi is történt eddig, a fontos történések még csak most következnek úgy itthon, mint a nemzetközi porondon.”

Dabrowski Norbert szerint a Brescia elleni idegenbe 7–3-as sikerből annyiból feltétlen érdemes kiindulni, hogy az olaszok mennyire felvállalták a szoros védekezést, és tették később a többi rivális ellen is – avagy várhatóan Egerben is így tesznek majd. Csapata felkészült erre, ám mint említette, ha szükség van rá, mással is készül, az alkalmazkodás ugyanis alapelve lett a társaságnak.

Másik csapatunk, a Szolnoki-Dózsa Közgép a Partizan Beograd ellen ugrik medencébe, az erőviszonyok ismeretében bátran állíthatjuk, jó esélyekkel. Bár természetesen jó lesz figyelni, elvégre szerbekről van szó, akik ráadásul alaposan megszorongatták a Dubrovnik és a Rijeka csapatát is. Nem véletlenül fogalmazott honlapunknak az OSC elleni bajnokit követően Cseh Sándor így: „Nagyon oda kel nagyon figyelni. A Partizan önmagában nem jelenthetne gondot, ám az a miliő, ami az uszodájában van, attól bármely fiatal szerb játékost valószínűtlenül jó játékra képes.”

Bajnokok Ligája, férfiak, 8. forduló

A-csoport

ZF-Eger–AN Brescia (olasz), Eger, 18.30 (tv: DigiSport 1)
Barceloneta (spanyol) –Radnicski (szerb), Barcelona, 19.00
Olympiakosz (görög)–Pro Recco (olasz), Athén, 19.45

Az állás
1. Recco 21 pont
2. Eger 10 pont
3. Radnicski 9 pont
4. Barcelona 8 pont
5. Olympiakosz 7 pont
6. Brescia 5 pont

B-csoport
Partizan Beograd (szerb)–Szolnoki Dózsa-Közgép, Belgrád, 18.00 (tv: Sport2)
Galatasaray (török)–Jug Dubrovnik (horvát), Isztanbul, 18.00
Spandau 04 (német)–Primorje Rijeka (horvát), Berlin, 19.00

Az állás
1. Szolnok 18 pont
2. Rijeka 15 pont
3. Dubrovnik 15 pont
4. Partizan 6 pont
5. Spandau 6 pont
6. Galatasaray 3 pont

A mérkőzéseket a LEN oldalán élőben nyomon követhetik.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok