Ezüstérmesek a lányok az Universiadén

2013. július 16. 18:59

A magyar női Universiade-válogatott már azzal is erőn felül teljesített, hogy bejutott a torna döntőjébe. A fináléban a házigazdák bebizonyították, miért ők voltak az abszolút esélyesek.

A magyar lányok veretlenül, négy győzelemmel és egy döntetlennel meneteltek el a döntőbe, ahol az az orosz együttes várt Kelemen Attila csapatára, mely végigverte a mezőnyt: a legkevesebb gólt az olaszoknak lőtték - 14-et -, a legtöbbet pedig Kanadának és Japánnak - 24-et -, így csoda kellett volna a sikerhez, hiszen tegyük hozzá, az ellenfél a vb-keretet szerepeltette a viadalon.

Monoki Kálmán/Archív

A kezdés után egyébként úgy tűnt, méltó ellenfele lehet a magyar válogatott az orosznak, hiszen Csabai Dóra találatával még vezettük, majd gyorsan megrázták magukat a vendéglátók (4-1). Azonban mi is időben eszméltünk, így az első negyed 6-4-el zárult, vagyis nyílt volt a meccs.

A folytatásban Ekaterina Lisunova remekelt, így gyorsan 9-5-re módosult az állás, ehhez a számhoz pedig még hozzápakoltak az oroszok hármat a félidőig, míg mi csak egyet (12-6).

A harmadik negyedben megnyugtató előnyük tudatában visszavettek az oroszok, így a különbség nem változott, hiszen a nyolc perc során csak Beliaeva és Gémes Alexa találat be. A záró játékrészben a hatgólos hátrány már ledolgozhatatlan volt, főleg úgy, hogy az oroszok még megmutatták a meccs végén, ők vannak hazai medencében: volt már közte nyolc is 17-9-es állásnál.

Végül 18-11 lett a vége, vagyis ezüstérmet szerzett a magyar női Universiade-válogatott. A bronzérmet az olaszok vihették haza, miután 6-5-re legyőzték Kanadát.

Fotó: Monoki Kálmán

"Gratulálni szeretnék a lányoknak ezért az ezüstéremért, mert egy nagyon nagy szó világversenyen másodiknak lenni. Mindent megtettek, egy jó világbajnoki szereplésre apelláló orosz csapat ellen helyt álltunk, most ennyire volt elég ez a játékunk. Az oroszok erőssége a lefordulás, ez bejött, mi pedig megpróbáltuk gyorsítani a játékot, de ezt ők megkontrázták. Nálunk ez az egyetemista csapat, nem az A-válogatott, így reális eredmény született. Kicsit okosabb játékkal ugyan közelebb tudtunk volna kerülni hozzájuk. A lányok büszkék lehetnek az eredményre és a magyar sporttársadalom is" - értékelt a mérkőzés után Kelemen Attila szövetségi kapitány.

"Nem szégyen kikapni egy erősebb csapattól. Az Universiade előtt nem tudtuk, hogy milyen csapattal jönnek az oroszok. A legjobbal. A többi ellenféllel viszont nagyon jó mérkőzéseket játszottunk. Örülök az ezüstnek” – nyilatkozta Kisteleki Hanna Anna, a BVSC játékosa.

"Lehet örülni az ezüstéremnek is. Az oroszok ellen felemás játékot nyújtottunk. A szünet után kiegyenlített volt a játék. Egyáltalán nem kell elkeserednünk”- tette hozzá Gangl Edina, az Eger kapusa.

A női Universiade válogatott várható hazaérkezése, holnap 11:55 Ferihegy.

Eredmény - Universiade, női torna, döntő
Magyarország - Oroszország 18-11 (4-6, 2-6, 1-1, 4-5)


Magyarország: Gangl – Csabai (2), Kisteleki (4), Gémes (2), Dalmády Sz.(1), Hevesi, Somhegyi. Csere: Pócsi (1), Kocsis, Árkosy, Dalmády P., Zajácz (1)

Oroszország: Karnaukh – Prokofjeva (3), Karimova (1), Antonova A. (1), Liszunova (6), Beliajeva (4), Ivanova E (2). Csere: Zelentszova (1), Antonova D., Grineva



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok