Rágtuk a körmünket: nyert a Szeged

2015. március 14. 19:32

A BVSC ellen végletekig izgalmas mérkőzést hozott a Szeged, ezzel lényegében biztosan az első hatban végez.

Fotó: Dobos Sándor

Nagy sorozat után érkezett a Szeged a Laky-uszodába, ahol a mérkőzés előtt az UVSE-Centrál már szerzett három pontot a zuglóiaktól, a női bajnokságban.

A találkozó elején egy ideig nem jutott el a labda a kapuig, aztán a negyedik percben Pásztor Mátyás törte meg a csendet (1-0), erre szinte azonnal reagált Varga Zsolt, ugyanolyan távoli góllal (1-1). A Honvéd délelőtti veresége miatt a Szeged már megcélozhatja az 5. helyet is a folytatásban, nekik ezért volt fontos a meccs, a BVSC-nek pedig azért, hogy a 6. helyre valahogy odaérjen – éppen a szegediek rovására.

A negyed 6. percében akciógóllal szerezte meg a vezetést a Szeged, Varga Zsolt fejezte be, szépen játszotta végig a támadást a Szeged, Varga pedig megvárta, amíg Györke Zsolt ütemet veszt a kapuban (1-2). Aljosa Kunac szerzett labdát a szakasz végén, ráadásul még egy 5 méterest is sikerült kiharcolnia Sánta Dánielnek az utolsó másodpercében, ezt is Varga Zsolt vállalta el, sikeresen, 1-3.

A második negyed is egy ötössel kezdődött, Török Béla mellett fordult be Kunac, a büntetőt Lukas Seman értékesítette (1-4). Két sikertelen szegedi akció után Ambrus Ferenc próbált a kapuba csavarni, a szép mozdulat után a kapufa csattant, mindez a negyed 3. percében. Emberelőnyből aztán sikerült szépíteni a BVSC-nek, Pásztor révén. Két hatalmas Györke-védés jött ezután, előbb Manhercz Ádám próbálkozását védte, majd Revaz Jmnaishviliét.

Nagyszerű, gyors akciógól közeledett az 5. percben a BVSC, Török Béla adott középre a tisztán felérkező Kovács Péternek, lövését nem védhette Meixner Marcell (3-4). A 7. percben megszületett az egyenlítőgól is, Szabó Bence oda sem nézett, amikor meglepte Meixnert, joggal örült góljának a fiatal játékos, 4-4 volt az állás 1:12-vel a nagyszünet előtt.

Furcsa góllal vette át aztán ismét a vezetést a Szeged, egy emberelőnyt Seman fejezett be a jobb szélről (elég közel állt egyébként a vonalhoz, amikor a furcsa passzt kapta Kiss Csabától, aki meglepetésre tolta ki neki a labdát). Fél perc maradt nagyjából a szünetig, a Szeged szorosan védekezett, és egy rossz bejátszás után Sánta labdát csent, 4-5 állt a táblán két negyed után.

Egy Pásztor-góllal egyenlített a BVSC a harmadik negyed 2. percében (5-5), majd a 3. percben előbb a BVSC lőtt egy érvénytelen gólt szabaddobásból, majd Györke közelről fogta Sánta húzását. Jó kis meccs volt ez, a Szeged és a hazaiak is nagyon akarták a három pontot.

Meixner percei következtek, kétszer is nagyon fontos pillanatban hárított. A negyed végére kicsit kaotikussá vált a meccs, kontrák, pontatlan lövések miatt jöttek felváltva az akciók, de befejezni egyiket sem sikerült. 47 másodperccel a szakasz vége előtt emberelőnybe került a Szeged, amely azonnal időt is kért, Manhercz Krisztián edzőjével együtt mutatta a T-betűt, majd ugrott is rögvest a vízbe. Csakhogy azonnal eladták a szegediek a labdát, Kotsidis Nikolaos viszont nem sokat szórakozott, a hazai támadás elején balról a kapuba lőtt, 6-5. Még egy szegedi előny belefért, de Kiss Csaba lövése kikötött Györkében.

Aljosa Kunac egyenlített a negyedik negyed elején, közelről pöccintett a kapuba, majd a harmadik percben Manhercz Ádám lőtt a bal oldalról emberelőnyben a kapuba, megfordította az állást a Szeged (6-7). Létay Krisztián rossz lövése nyomán a kétgólos vezetésért támadhatott 5 perccel a vége előtt a vendégcsapat, próbáltak higgadtan haladni, és Seman ki is harcolt egy fórt. Chilkó Márton beadta középre, aztán Seman megint Györkébe lőtte. Kapott egy előnyt a BVSC is, azt Török Béla lapos lövésével használta ki, 7-7, megjósolhatatlan volt, ki nyer a végén.

Palotás Gergely jelezte 2 perc 50-nel a vége előtt, hogy ma ő is játszott, a lehető legjobbkor, a támadóidő lejártakor szerzett gólt emberelőnyből, megint a Szeged vezetett: 7-8.

Megjegyzés: 15-ször állítottak ki a meccs ezen szakaszáig hazai játékost, 9-szer szegedit. Két perccel a vége előtt támadhatott a BVSC az egyenlítésért, Manhercz Krisztián azonban labdát szerzett. Jött egy páros kiállítás, majd Borsós Endre rossz lövése, és befordultunk az utolsó percbe. Kunac ellen fújtak, majd mentett a szegedi blokk, hogy aztán a vendégek lenyeljék a labdát.

Győzött a Szeged, ezzel nagyon fontos három ponthoz jutott.

Märcz Tamás, a BVSC vezetőedzője a meccs végén: „Két egyenrangú csapat találkozott ma, azt gondolom, szépen felzárkóztunk, miután az elején nagy hátrányba kerültünk. Nézőgyilkos volt a meccs egy bizonyos szakaszában, nagyon sok olyan játékvezetői ítélettel, amely többször is a kárunkra érkezett. Ettől függetlenül támadásban nem tudtunk megfelelően dolgozni, emiatt is kaptunk ki. Lényegében eldőlt, hogy nem jutunk a legjobb hat közé, ettől függetlenül haladunk tovább azon az úton, amin elindultunk, készülünk meccsről meccsre.”

Szabó Bence, a BVSC fiatal játékosa, aki a meccs egyik legszebb gólját lőtte: „Sovány vigasz most az a gól, de azért remélem, azzal is tudtam segíteni a csapatomnak abban a helyzetben. Elfáradtunk a meccs végére, voltak olyan szakaszok, amikor a sok kontra miatt fizikailag nehezen bírtuk a versenyt. Ezt a Szeged jobban kihasználta, gratulálok nekik a győzelemhez.”

Aljosa Kunac, a Szeged játékosa: „Eldönthettük volna sokkal hamarabb ezt a meccset, 4-1 után lehetett volna 6-1 is a javunkra. Sok butaságot elkövettünk a mai meccsen, de a végén mégis sikerült nyerni, boldog vagyok emiatt. Hogy meglehet-e az 5. hely? Talán, mi biztosan megteszünk érte mindent.”

Manhercz Krisztián, a Szeged játékosa: „4-1 után valóban szétnyílhatott volna a mérkőzés, de a BVSC nem hagyta, hogy jobban elhúzzunk, ráadásul aztán megfordította a meccs állását. A csapatunk erejét mutatja azonban, hogy innen is volt visszaút, a negyedik negyedben jobb teljesítményt nyújtottunk. A Honvéd mai vereségével valóban felcsillant az 5. hely lehetősége. Ez már nem csak rajtunk múlik, az biztos, hogy ha nem szerezzük meg, az csakis az őszi teljesítményünknek köszönhető. A Fradi elleni döntetlen és a Honvéd elleni győzelem megmutatta, hogy ott lenne a helyünk, de az ősszel elkövetett hibák, a három hazai vereség jelzi, hogy ebben az erős mezőnyben ez nem fér bele.”
 
Ami a többi mérkőzést illeti: a Debrecen 4-0-val nyitott a Szentes ellen, és érdekesség, hogy a negyedik negyedet ugyanilyen arányban elvesztette. Csakhogy közte sikerült még növelnie előnyét, így fontos mérkőzést hozott. A bajnok Eger a Fradi ellen semmit sem bízott a véletlenre, a zöldek nem nagyon reménykedhettek abban, hogy túlságosan szorosra sikeredik az eredmény.

A Kaposvár a vártnál sokkal magabiztosabban győzött az UVSE ellen, a Vasas pedig csak három gólra volt képes az OSC otthonában. Pécsett Ambrus Tamás gyógyulásáért is játszottak a csapatok, a Szolnok győzelme a papírformát jelenti.
 
-ds-

Eredmények – E.ON férfi ob I.-es bajnokság:

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló-Tiszavirág-Szeged-Diapolo 7-8 (1-3, 3-2, 2-0, 1-3)
Gólszerzők:
Pásztor 3, Kovács P., Szabó Bence, Kotsidis,Török, illetve Varga II. Zs. 3, Seman 2, Palotás, Manhercz Á., Kunac
 
Kaposvári VK-UVSE-Hunguest Hotels 14-7 (4-1, 3-1, 3-1, 4-4)
Gólszerzők:
Surányi 3, Vindisch 2, Berta 2, Kovács O. 2, Vikalo 2, Sántavy, Ágner, Gros, illetve Tóth Z. 2, Sélley Rauscher, Dávid, Szatmári, Kovács R., Zentai

Debreceni VSE-Valdor-Szentes 9-8 (4-0, 2-3, 3-1, 0-4)
Gólszerzők:
Süveges 3, Pataki 2, Hoppál, Kincses, Kállay, Kolarik, illetve Rakonjac 2, Dőry, Boros, Weszelovszky, Nagy M., Pellei F., Vörös

Ferencváros-ZF-Eger 7-13 (0-4, 1-2, 4-3, 2-4)
Gólszerzők:
Jansik Sz. 2, Nyéki, Ernyey, Katonás, Roach, illetve Erdélyi 2, Hárai 2, Bedő 2, Csuk 2, Szivós, Biros P., Zalánki, Angyal, Vapenszki
 
A-Híd-OSC-Újbuda-VasasPlaket 10-3 (2-0, 2-0, 3-2, 3-1)
Gólszerzők:
Kayes 2, Kovács G. 2, Bátori, Bundschuch, Juhász, Salamon, Graham, Gór-Nagy, illetve Sedlmayer, Gyárfás, Steinmetz Á. 
 
PVSK-Mecsek-Füszért-Szolnoki Dózsa-Közgép 3-17 (0-4, 1-3, 0-4, 2-6)
Gólszerzők:
Lajkó, Müller, Francsics, illetve Varga Dániel 3, Varga Dénes 3, Alekszics 3, Jansik D. 2, Vámos 2, Madaras 2, Hangay Z., Tóth M.
 
A KSI-Honvéd (6-5) meccsről itt lehet bővebben olvasni. (Nyilatkozatokat pedig alább a videóban a győztes csapat három játékosától.)




19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok