UVSE, Szentes, Szeged: három pont

2015. március 14. 18:53

A Dunaújváros otthon kapott ki a második helyet befolyásoló mérkőzésen, miközben az Euroligában is menetelő újpestiek továbbra is hibátlanok.

A középszakaszt már a forduló előtt biztosan megnyerő UVSE-Centrál nem bízott semmit sem a véletlenre a Szőnyi úton, különösen hátul igyekezett elbizonytalanítani a hazaiakat, akik végül nem is jutottak öt lőtt gólnál tovább. Más kérdés, a BVSC-Wáberer Hungária-Zugló csapatának is megvoltak a helyzetei, Gangl Edina azonban hét lövést is hárított (58 %-kal védett). Nem vitás, a fiatal, ezen a partin is nyílt sisakkal küzdő házigazda a térdsérülése után lábadozó Kisteleki Dórával kiegészülve lehet igazán ütőképes az olyan erősségű ellenfelek ellen, mint az UVSE, amely a nemzetközi porondon is bizonyította klasszisát. A vendégeknél Sikter Diána villogott, nem csupán góljai, hanem összes megmozdulása élményszámba ment.

Az 5–12-es végeredmény könnyű vendéggyőzelmet sejtett, de azért meg kell jegyezni, ehhez a diadalhoz (is) oda kellett tenni magát Áts Bertalan tanítványainak.

A mérkőzés után Petrovics Mátyás, a BVSC szakvezetője egyáltalán nem volt csalódott, higgadtan értékelt: „Ha nem is két egyenrangú, de két a gólszerzésre hasonló eséllyel küzdő csapatot láttam a vízben. Mindez azt jelenti, hogy megvoltak a lehetőségeink, kialakítottuk a helyzeteket, más kérdés, ezek többségét nem sikerült gólra váltanunk. Az UVSE azonban jelen pillanatban Európa egyik legjobb, ha nem a legjobb csapata. Bátran, nyílt sisakkal, önbizalommal játszottunk, harcoltunk a végéig, ezúttal erre volt elég. Elégedett vagyok a lányokkal. A négybe jutással foglalkozunk, ez most a célunk, erre készülünk.”

Kollegája, Áts Bertalan is tudja, lehetnek még nehezebb összecsapásai csapatának a BVSC ellen: „Szerdai lendületünk kitartott erre a meccsre is, különösebben nem készültünk rá. Az első három negyed játékával és eredményével elégedett lehetek. A találkozó MVP-je, ha fogalmazhatok így, Sikter Diána lett, aki remekül játszott, csak gratulálni tudok neki. Kisteleki Dóra visszatérésével biztos vagyok benne, hogy más típusú mérkőzések elé nézünk, ha összetalálkozunk még ellenfelünkkel.”

A középszakasz második helyét nagymértékben befolyásoló összecsapáson a címvédő Hungerit-Szentes végig vezetve nyert Dunaújvárosban. Tette ezt úgy, hogy gólvágója, a holland van der Sloot ezúttal nem célzott túlságosan pontosan, hét kísérletéből mindössze egy ért gólt. Igen ám, de társai jól muzsikáltak, Bujka Barbara és Kövér-Kis Réka magabiztosan pólózott, miközben az egész csapat végig figyelt arra, hogy a házigazda ne éljen nagy fegyverével, a lefordulással. Bolonyai Flóra védései így alapot adtak arra, hogy hiába kapaszkodott, utol nem érhette őket Mihók Attila csapata.

„Nagyon jól játszottunk, ez az a védekezés, amelyre szükség van ez ilyen meccseken. Kapusunk jól védett, a védekezés elsőrangú volt, a centerek megjátszhatóak voltak, és az újvárosiak nem tudtak lefordulni. A ritmus, a sebesség, az elszántság olyan volt, mint az Olympiakosz elleni Euroliga-meccs első három negyedében, ez biztató” – értékelt Tóth László, a Szentes edzője.

Mihók Attila, az újvárosiak mestere ugyan természetesen nem örült az eredménynek, de nem is esett kétségbe. Mint mondta: „A számok hűen tükrözik, hogy mi történt a mérkőzésen: jobb, precízebb volt a Szentes, megérdemelten nyert. A döntő pillanatokban hibáztunk, ők jobban lőtték a fórokat, ennyi. Tekintettel arra, hogy csapatom javarészt utánpótláskorú játékosokból áll, előfordul ez a hullámzás, a meggondolatlanság, kell egy-két év, ami hoz annyi rutint, hogy az ilyen meccseken igazán esélyünk legyen. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a bajnokságban – amennyiben találkozunk még a Szentessel az elődöntőben – feltartott kézzel, ne a győzelem reményében álljunk ki ellenük. A mi esélyünk pillanatnyilag, hogy egy-két egyéni villanással legyőzzük őket.”

Egerben némi meglepetésre nyerni tudott a Szeged, igaz a hazaiaknál nem ugrott medencébe mumpszos betesége miatt Czigány Dóra (akit így Merész András szövetségi kapitány sem tudott meghívni az olaszok elleni világliga-meccsre készülő keretébe), ami a jelek szerint nagymértékben kihatott a hazaiak teljesítményére.

„Nagyon szégyellem magam, mert nagyon buta vízilabdát mutatott be az Eger. Ami hibát el lehet követni, azt mi bemutattuk, így megérdemelten nyert a Szeged” – fogalmazott kritikusan Kelemen Attila vezetőedző.

A szegediek szakvezetője, Barna Tamás így nyilatkozott: „A második negyedben kicsit beragadtunk, de a folytatásban sikerült felküzdeni magunkat és végre sikerült pontot rakni az "i" betűre. Nagyon sok helyzetünk volt, jobban küzdöttünk, végig a játékkal foglalkoztunk, kellett már ez a sikerélmény csapatnak.”

Eredmények – női ob I., középszakasz, 9. forduló

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–UVSE-Centrál 5–12 (1–3, 0–2, 1–4, 3–3)
Gólszerzők:
Takács O., Farkas K., Leimeter, Varga V., Dauda Board, ill. Sikter 4, Szücs G. 2, Keszthelyi, Kövesdi, Tóth I., Csabai, Kisteleki H., Kuna

Dunaújvárosi Főiskola–Hungerit-Szentes 6–8 (2–2, 1–1, 1–3, 2–2)
Gólszerzők:
Szilágyi 2, Horváth B. 2, Slagter, Vályi F., ill. Bujka 3, Kövér-Kiss 3, van der Sloot, Miskolczi

ZF-Eger-EKF–Szegedi-Vízmű-Taylor&Nash Szegedi Egyetem 13–14 (2–5, 5–2, 5–4, 1–3)
Gólszerzők:
Szívós 4, Zajácz 3, Jenes 2, Parkes 2, Szeredi, Takács V., ill. Somhegyi 5, Dalmády P. 4, Dalmády Sz. 3, Lengyel Dominika 2



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok