Szentes: muszáj lesz rizikózni

2015. március 11. 10:24

Tóth László csapata 10–6-os hátrányból kezdi meg ma az Euroliga negyeddöntőjének visszavágóját, avagy a továbbjutáshoz mindent be kell vetni. Bujka Barbara szerint például lőni, lőni és lőni.

A Budapest–Szentes buszjárat sofőrje is segített a sportot.

Történt, hogy az UVSE-Centrál a napokban az Olympiakosz Pireusz csapatával kétkapuzott a Hajós Alfréd Sportuszodában, és ezek az edzőmeccsek természetesen videokamerával rögzítésre kerültek. Tekintettel arra, hogy a görögök lesznek ma este ellenfelei a Hungerit-Szentesnek az Euroligában (a fővárosiak a Padovával játszanak – beharangozónk itt olvasható), érthetően izgatták Tóth László vezetőedző fantáziáját az említett felvételek. UVSE-s kollégája, Áts Bertalan természetesen segített – és itt jött képbe az említett sofőr.

Pesten megkapta a kazettát, Szentesen leszállította – erre mondják, széles összefogás.

No, de mit látott Tóth László a felvételeken?

„Ez piszok jó csapatot! – válaszolt a mester határozottan. – Az első mérkőzésen a saját bőrünkön már tapasztaltuk, ahogy láttam, most az UVSE is megtudhatta ezt. Nincs gyenge pontjuk, avagy az athéni mérkőzés ismeretében is nyugodtan mondhatjuk, kimondottan nehéz helyzetben vagyunk. Arról nem beszélve, hogy Gémes Alexa arcüreggyulladása miatt nem játszhat, avagy ismét kiesett valaki a kezdőcsapatból. Mit mondjak? A jelek szerint eddig ez egy ilyen szezon, kompletten sohasem tudunk kiállni. A gondok ellenére persze nem adjuk fel, harcolunk, amíg bírunk. Mindez nem azt jelenti, hogy ész nélkül nekik rontunk, mert akkor meggyőződésem, beleszaladnánk egy nagy verésbe. Viszont bizonyos szituációkban bátran kell majd kockáztatnunk, sokat kell lövéssel próbálkozni. Bízom benne, a jó formában lévő Bolonyai Flóra ezúttal is elkapja a fonalat, és ebből építkezve mehetünk előre. És persze csak remélni tudjuk, a kinti bíráskodás nem ismétlődik meg, vagy megfordítva, a hazai pályát ezúttal hátha mi kapjuk meg… ”

Miként az UVSE, a Szentes is szívesen lenne házigazdája valamelyik négyes döntőnek (ismeretes, az Euroliga negyeddöntőjéből kieső négy csapat játssza majd a LEN-kupa négyes fináléját), ám a hivatalos jelentkezéssel azért megvárják a ma esti találkozót.
A hazai reményeket táplálhatja az a tény, hogy visszatért társai közé a világ egyik legjobb centereként joggal aposztrofált Bujka Barbara, aki az UVSE elleni bajnokin még „ismerkedett” a körülményekkel, a BVSC ellen azonban már igazolta klasszisát. Pedig elmondása szerint még – érthetően amúgy – közel sincs topformában.

„Több mint másfél hónapig nem voltam játékban, ahhoz képest kétségtelen, nem panaszkodhatok, rosszabbra számítottam" – fogalmazott a megváltóként várt válogatott kiválóság. Mindez azt is jelenti, nagy rajra a nyomás, sokat várnak tőle, ám azt azért nem árt tisztázni, a profi sport kegyetlensége ide vagy oda, egy ilyen sérülés, és ennyi idő után valóban nem szabad rögvest csúcsteljesítményt várni tőle.

„Igyekszem minél hamarabb felvenni a ritmust, így remélem azt is, az Olympiakosz ellen még többet tudok tenni a csapatért" – reflektált Bujka Barbara, aki értelemszerűen a 6–10-es odavágón sem lehetett vízben, avagy kimaradt a verésből. Tudva azt, hogy nála jobban senki sem ismerheti a szentesiek közül a görögöket, lévén pont őket otthagyva igazolt haza, érdekes lehet, ő miként látja az esélyeket. Vajon legyőzhető öt góllal a tavalyi LEN-kupa győztese?

„Nehezen… – mondta őszintén. – Sok mindennek, szinte mindennek klappolnia kell ehhez. Ehhez egyrészt szükség volna a jó kapusteljesítményre, ami ha abból indulok ki, hogy Flóra mostanában milyen formában véd, optimisták lehetünk. Mindez azonban csak akkor kamatozhat igazán, ha elől sem tétlenkedünk. Pörögni kell, kapura lőni, nem egyszer, nem tizennégyszer, ahogy mostanában szoktunk, hanem sokkal többször. Lőni, lőni, lőni, ez az egyetlen esélyünk. Muszáj a bátorság, biztonsági játékkal túl sokra nem mehetünk, azaz a mérkőzésen adott pillanatokban rizikózni fogunk. Ha minden a tervek szerint alakul, elbizonytalanodhatnak, képesek pánikba esni, akkor pedig…”

Bujka Barbara malmára hajthatja a vizet, hogy a görögöket nem feltétlen a föl-le úszásos pörgős stílus jellemzi, avagy jelenlegi állapotában azt is mondhatjuk, különösen fekszik neki az Olympiakosz játéka. Könnyű dolga azonban így sem lesz…

– a.z. –

Euroliga-negyeddöntő, visszavágók

UVSE-Centrál-Plebiscito Padova (olasz) – 19.00, az első meccsen 13–7 – Digi Sport 2
Hungerit-Szentes-Olympiakosz Pireusz (görög) – 19.30, az első meccsen 6–10
Kirisi (orosz)-Vouliagmeni (görög) – az első meccsen 10–9
Sabadell (spanyol)-Imperia (olasz) – az első meccsen 8–8)



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok