Kemény csata, OSC-siker a rangadón

2015. február 21. 20:36

Vincze Balázs csapata hatalmas lépést tett az alapszakasz második helyének megszerzése felé, miután nagy riválisa, az Eger otthonában 5–4-re tudott nyerni.

A forduló rangadóját Egerben játszották, ahol a bajnoki tabella második és harmadik helyén álló csapatok feszültek egymásnak. A jelzőt szó szerint is vehettük, hiszen a várakozásoknak megfelelően kemény csata zajlott a vízben. Az első negyedben hat-hat alkalommal próbálkoztak a csapatok lövéssel, ám ezekből a kísérletetekből mindössze három, illetve egy jutott el a kapuig, avagy többnyire kiszorított, nehéz helyzetből kellett a támadóknak próbálkozni, a blokkok a helyén voltak. A kaput eltaláló lövéseket pedig fogták a kapusok, avagy Braniszlav Mitrovics és Bisztritsányi Dávid is kapott gól nélkül zárta az első nyolc percet.

Az egriek kapusa kis híján a másodikat is…

Történt, hogy a nagy hirigben (az első negyed egy kiállítása után a másodikban megítélt négy sem nevezhető soknak, azaz a bírók engedték a kemény játékot) Uros Csucskovics a 11. percben „betette” az első hazai fórt, miután Bedő Krisztiánról válogatott csapattársát, Gór-Nagy Miklóst küldték ki. A következő egri támadásnál Hárai Balázs került egy kontra után nagy helyzetbe, és miután nem hibázott, 2–0-ra vezetett a beteg Erdélyi Balázst nem bevető Dabrowski Norbert csapata. A remekül záró egri retesz ellen szenvedtek az OSC pólósai (akik közül, ne feledjük, az előző idényben heten is Egerben vízilabdáztak), két emberelőnyt is elrontottak, miközben a 14. percben Bedő újabb kiharcolt fórja, majd az edző időkérése után Hosnyánszky Norbert célzott pontosan.

Hogy legalább egy lőtt góllal mehessen nagyszünetre az OSC, az akciógólt szerző Kovács Gábor gondoskodott, aki a negyed végén lőtt a kapuba.

A harmadik felvonásban minden ott folytatódott, ahol előzőleg abbamaradt: hatalmasat küzdöttek az urak, fel-le úsztak, hiszen nem volt sok ítélet, a kemény, határozott védekezés jellemezte a partit. Az eredmény volt az, ami nagyot változott: Bátori Bence a 20. percben akciógólt szerzett, majd a negyed végén a Josep Kayes kibruszolt fórt (Angyal Dánielt állították ki) Vincze Balázs időkérése után lőtte be. Tekintettel arra, hogy a túloldalt a három kemény bekkre épülő védekezést képtelen volt ekkor feltörni az Eger, s Biszritsányi is magabiztos volt, 3–3-mal mentek a csapatok az utolsó etapra.

A stílus nem változott: öldöklő küzdelem, fel-le úszás. Hárai valahogy azért kiharcolt két kiállítást, amelyek közül a 28. percben hetedszer próbálkozó Szivós Márton sikerrel járt, 4-3-ra a hazaiak vezettek. Juhász Zsolt lövését védte Mitrovics, majd Biszritsányi jött ki jól a kapujából jól. Az OSC montenegrói légiósa, Drasko Brguljan akciógóljával egyenlített – a meccsből még 3.33 volt hátra.

Bedő ellen ekkor kontrát fújtak, Angyalt átellenben kiállították, avagy a vendégek a vezetést megszerzéséért játszhattak emberelőnyben. Az időkérés után Gór-Nagy lőtt gólt, 2.04-gyel a vége előtt 5–4-re csapata vezetett.

Bundschuh Eriket Hárairól küldték ki a másik oldalon, de Boris Vapenszki lövését Hegedűs Gábor blokkolta. Kevin Graham kísérletét Mitrovics védte, de a sarokdobás révén 1.03-nál jó helyzetben volt az OSC. Bátori lövését aztán Milos Csuk blokkolta, de a labda visszakerült a vendégekhez, avagy 30 másodperccel a vége előtt már-már győztesnek látszott Vincze Balázs együttese. A labda három másodperccel a dudaszót megelőzősen került az egriekhez, akik vészmegoldásként értelemszerűen kikérték idejüket. Hiába, az OSC kibekkelte a maradék időt, győzelmével pedig nem csak visszavágott az októberi 5–8-ért, hanem hatalmas lépést tett az alapszakasz második helyének megszerzése felé – riválisát ugyanis négy ponttal előzi meg.

A meccs újfent bizonyította, a felek várhatóan hatalmas csatát vívnak majd a rájátszásban.
 
Edzői értékelések az nso.hu nyomán:

Dabrowski Norbert: - Ha ilyen meccsek felé halad a vízilabda, akkor abszolút létjogosultsága van a 25 méteres pályának. Nehéz meccs volt, gratulálok az OSC-nek egy góllal jobbak voltak és ezzel előttünk végeznek az alapszakaszban. Nagyobb gondnak látom, hogy rossz ritmusban vagyunk, már a szerbiai BL-meccsen is gond volt a támadásokkal. Nehéz lesz felfelé elindulnunk, ezt kell megoldanunk az elkövetkező napokban.

Vincze Balázs: -
Örül az ember az ilyen győzelemnek. Pályaelőnyt jelent az elődöntőben, de most még ez nem számít majd április 29-én lesz jelentősége. Null-háromról felállni értékes. Komoly taktikai és fizikai harc ment a vízben. Ennek a számlájára írom a kevés gólt. Szegedi edzői tapasztalataimra gondolva lehet ma örülni, de messzemenő következtetéseket nem kell levonni.


 
Eredmény – E.ON férfi ob I-es bajnokság, 18. forduló:


ZF-Eger– A-Híd-OSC-Újbuda 4–5 (0–0, 3–1, 0–2, 1–2)
Eger, Bitskey-uszoda. Vezette: Székely B., Kun
Eger:
Mitrovics – Csucskovics 1, Hosnyánszky 1, Csuk, Szivós 1, Vapenszki, Hárai 1. Csere: Angyal, Bedő, Biros P. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
OSC: Bisztritsányi – Bátori 2, Kayes, Hegedűs, Gór-Nagy 1, Bundschuh, Brguljan 1. Csere: Decker Á., Juhász, Kovács G. 1, Graham, Salamon. Vezetőedző: Vincze Balázs
 
További eredmények - a meccsekről itt olvashat bővebben:


Szolnoki Dózsa-Közgép-Kaposvári VK 14-3 (3-0, 4-1, 3-1, 4-1)
Gólszerzők:
Varga Dénes 3, Mitrovics 2, Madaras 2, Hangay 2, Tóth M. 2, Jansik D., Varga Dániel, Alekszics, illetve Vikalo 3

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló-KSI 11-5 (2-1, 3-1, 1-1, 5-2)
Gólszerzők:
Török 2, Létay 2, Pásztor 2, Tatár, Szabó Bence, Borsós, Kovács P., Kotsidis, illetve Bicskei, Miklós, dr. Hangody Gy., Kalanovics, Szabó B.

Tiszavirág-Szeged-Diapolo-Ferencváros 8-8 (2-2, 2-2, 2-3, 2-1)
Gólszerzők:
Manhercz K. 4, Manhercz Á., Kunac, Kiss Cs., Sánta, illetve Regős 2, Marnitz G. 2, Swift, Ernyey, Jansik Sz., Nyéki

VasasPlaket-Valdor-Szentes 15-11 (5-2, 4-3, 4-3, 2-3)
Gólszerzők:
Bóbis 5, Steinmetz 2, Várnai 2, Sedlmayer 2, Gyárfás 2, Goreta 2, illetve Komlósi 2, Weszelovszky 2, Dőry, Pellei F., Vörös, Nagy M., Popovic, Boros, Rakonjac

RacioNet-Honvéd-PVSK-Mecsek-Füszért 13-6 (6-2, 2-0, 2-3, 3-1)
Gólszerzők:
Takei 3, Stojcsics 3, Szőke 2, Kiss G. 2, Kiss B., Shimizu, Illés, illetve Müller 2, De Blasio 2, Cribella, Francsics

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok