Olimpia: ne csak érzelmi alapon döntsenek az emberek

2015. február 19. 10:54

Szeptemberig kell beadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz a 2024-es olimpia megrendezésére irányuló pályázatot. A magyar pályázatról egyre több szó esik, a pólós társadalom tagjait is gyakran megkérdezik a témáról. Csütörtökön Gergely Istvánt faggatta a Digi Sport, a hét elején pedig Kemény Dénes mondta el véleményét.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberben fogadta el az Agenda 2020 névre keresztelt reformcsomagot, amelynek az a lényege, hogy a jövőben olcsóbb, fenntarthatóbb, kisebb olimpiák legyenek, így a közepes méretű, 2-4 millió lakosú városok is rendezhessenek gazdaságos, megtérülő játékokat. A Magyar Olimpiai Bizottság február 6-án fogadta el a Borkai Zsolt MOB-elnök által felkért Olimpiai Védnöki Testület határozatát, ebben javasolja Budapestnek és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét.

Azóta intenzívebbek lettek az olimpiai rendezéssel kapcsolatos viták, véleménycserék. A Digi Sport Reggeli Start című műsorában Gergely Istvánt kérdezték csütörtök reggel. A magyar válogatott kapusedzője korábban a sportlike.hu oldalon már kifejtette véleményét a kérdésben, ennek apropóján hívták egy hosszabb beszélgetésre.

Azt mondja, minden sportoló álma az olimpiai szereplés, ha pedig Magyarországon lennének a játékok, nagyon sok magyar sportoló vehetne rajta részt. De a vágyak mellett a teljesítendő dolgokra is figyelni kell.

"Egy olimpiára mindig úgy megy ki az ember, hogy az biztos jó lesz" - említette Gergely István, de elmondta, bizony egy sportoló sikeres szereplését nagyon sok apróság befolyásolja, így a helyszínek, a létesítmények állapota, megközelíthetősége, az edzőpálya és a versenyhelyszín megközelítése, az az energia, amit be kell fektetni a verseny kezdetéig a játékok helyszínén.

"Azt szeretném, ha ez Magyarországon megvalósulhatna, és ahogy olvastam az Agenda 2020-at, komoly támogatásban tudna részesülni a meghívott ország. Ami bizakodásra adhat okot, az az, hogy a NOB is felülvizsgálja ezeket a projekteket" - tette hozzá a válogatott csapatvezetője, aki szerint egy esetleges népszavazás során nem biztos, hogy mindenki úgy tudna dönteni, hogy ismeri a pro és kontra érveket, éppen ezért az embereket fel kell világosítani a kérdésben, és esetleg azt követően megkérdezni őket.

Azt is fontosnak tartja, hogy a pályázat gazdasági következményeit, vagy épp az ellenérvek felsorakoztatását azokra kell bízni, akik valóban értenek ehhez, akik valóban sokat foglalkoztak a kérdéssel.

Gergely István kiemelte a paralimpia és egyáltalán, maga az olimpia üzenetét, társadalmi fontosságát. Hogy erről mi a véleménye, kiderül a videóból, alább.

A rendezés lehetőségét a MOB, Budapest és a kormány felé megvizsgálandó, az Olimpiai Védnöki Testület kezdeményezte, ennek tagja Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is, ő Dénes Ferenc sportközgazdásszal (szintén a testület tagja) a minap a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a rendezésről.

"Ez olyan szerencsés időszak, amikor az úthálózatot fejlesztjük, a szállodai kapacitást bővítjük, a hiányzó sportlétesítményeket megépítjük, és majd ezután kiderül, megkapjuk-e az olimpiát" - mondta a műsorban, és hozzátette, ha Magyarország elnyeri a rendezés jogát, akkor ideiglenesen felépíthetőek azok a sportlétesítmények, amelyekre nincs igazán szüksége az országnak. Szerinte lehet olyan olimpiát rendezni 2024-ben, amelyik nem dönti romba az ország gazdaságát, inkább a fejlődését segítheti.

"Arról nem is beszélve, hogy másfél milliárd dollárnyi segítséget kaphatunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól a létesítményekhez, amelyek azért itt maradnak" - tette hozzá.
 
A 2024-es helyszínről a NOB 2017-es, limai kongresszusa dönt majd.



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok