Vízilabda a Google Irodában!

2015. február 16. 16:16

A világcég budapesti irodájának nagytárgyalóját az MVLSZ szakmai közreműködésével a pólóról mintázták meg – a végeredmény látva nyugodtan mondhatjuk, pazar lett!

Vízilabda a Google budapesti irodájában.

Jól hangzik.

Ha megnézik a képeket, akkor azt is mondhatjuk: jól is néz ki.

De miről is van szó?

Elmeséli nekünk Ördögh László, a designer csapat egyik vezetője: „A Google közismerten nagy figyelmet fordít arra, hogy az irodái különlegesek legyenek, dolgozói otthon érezhessék magukat. Megkértek bennünket, hogy tervezzük meg a budapesti irodát, méghozzá úgy, hogy tematikaként a fürdővárost nevezték meg. A Spa fürdő koncepció érvényesül végig, ez volt az alap. Formálódott, formálódott az anyag, míg jött az ötlet, hogy a nagy tárgyalót, ahol a legfontosabb üzleti tárgyalások zajlanak, a magyar minőségi sport egyik fellegváráról, a vízilabdáról mintázzuk meg. A Google közép-európai igazgatója, az izraeli vezér eljött, megnézte a terveket, majd igencsak belelkesült. Áldását adta, hiszen egyrészt valóban Magyarország egyik elitsportja a vízilabda, másrészt a Spá koncepcióhoz is tökéletesen illeszkedik, elvégre ez a sport és a különböző wellnes részlegek egyen és ugyanazon falak között működnek. A Magyar Vízilabda Szövetség szakmai támogatásával valósult meg végül a végeredmény, amelyre azt hiszem, joggal lehetünk büszkék, igazi kis vízilabda-szentély lett ez a tárgyaló. Japánból, Szingapúrból, az Egyesült Államokból, Oroszországból, is belső enteriőrrel foglalkozó magazinok kerestek bennünket, rengeteg emailt kapunk, felkapta a sajtó alaposan a történetet. Mi pedig értelemszerűen büszkék vagyunk rá.”

Mi tesszük hozzá: joggal.

És ki tudja, amikor majd a nagy vezérigazgatók összeülnek ebben a szentélyben, talán úgy is az eszükbe jut majd a vízilabda, mint egy esetlegesen részükről támogatásra méltó sportág…

– a.z. –


Hivatalos közlemény:

Google Budapest

spa office

A Google irodák világszerte ismertek játékos, díszletszerű megjelenésükről. Valamennyi országban egy adott koncepció mentén készül az enteriőr dizájn, ami egy jellemző kulcsszó vizuális megjelenítése. Sokszor nem egy konkrét témát fejeznek ki, hanem elvont fogalmakat, mint például a multikulturális sokszínűség, vagy egyszerűen az oázis. Ezekben a terekben a látványos berendezésen túl a funkciónak is jelentős szerepe van, mert emberközpontú, ugyanakkor hatékony munkavégzést kell biztosítani az itt dolgozók számára.

A koncepció

A budapesti iroda esetén a spa kulcsszóra esett a választás, mert a fővárosban majdnem 500 forrást tartanak számon, ezért kiérdemelte a fürdőváros megnevezést. Manapság számtalan hagyományos és modern fürdőt talál az idelátogató, közülük a legjelentősebbeket, a Széchenyi és Gellért fürdőt megjelenítettük az iroda részleteiben. A Római Birodalom idején már több fürdő működött az akkori Pannónia központjában, és folyamatosan épültek a török megszállás alatt is, de például a kültéri strand - mint parkfürdő - a huszadik század első felében teljesedett ki. A tervek kidolgozása során nem hagyhattuk figyelmen kívül a magyar vízilabda jelentőségét, hiszen kilenc olimpiai, és három világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhetünk számos szép eredmény mellett, ami az évek során ugyanúgy a hazai fürdőkultúra részévé vált. A sport megjelenését az üzleti élet versenyszellemével állítottuk párhuzamba. Mivel ezek a budapesti intézmények helyet adnak sportmedencéknek és kültéri pihenőterületeknek egyaránt, adott volt, hogy minden helyiséget az irodán belül más-más témának szenteljünk. A fürdők ilyesfajta változatossága miatt kapott helyet egy szauna és egy gőzfürdő, a vízilabda-aréna és strand mellett.

Megvalósítás

A Google részéről megfogalmazott igény nem kizárólag a vizuális megjelenésre vonatkozott, hanem olcsóbb, újrahasznosított anyagok használatát kérték. Így került sor raklap és több, építkezésből visszamaradt anyag beépítésére. Igyekeztünk kortárs magyar dizájnerek munkáit becsempészni a részletekbe, ötvözve a régi, fürdőkben fellelt antik bútorokkal, táblákkal. Az eredeti álmennyezetbe süllyesztett fénycsöves lámpatestek túlvilágították a helyiségeket, illetve hangulata rideg volt a kazettás elemek miatt. Az álmennyezet lebontásával láthatóvá tettük a gépészetet, amit a Google logó színeire festett csövekkel egészítettünk ki. A belmagasság érzete megnőtt, és kissé ipari hangulatot kölcsönöz a mennyezetnek a sok színes cső. Szpotlámpákkal kiemeltünk a térben az érdekesebb pontokat, de összességében hangulatos félhomályt szerettünk volna elérni. A megújult irodában nagy hangsúlyt kapnak a nyomtatott tapéta felületek, amelyekhez a Gellért gőzfürdőnek szentelt tárgyalóban valódi burkolóanyagok fotóreprodukcióit, vagy a munkatérben múzeumi archívumból vett fotóeredetit használtunk. Helyenként viszont nem lett volna kellően hiteles a textúrák nyomtatott reprodukálása, ezért a szauna tárgyaló valóban fából, bizonyos mozaikrészletek pedig eredeti alapanyagokból készültek. Ragaszkodtunk valódi zöld növények koncentrált használatához, mert az itt dolgozók közérzetét is pozitívan befolyásolja az élő növények mikroklímája. Esetenként a beltéri iroda funkció ellentmond az ábrázolt felület minőségének, emiatt beton hatású padlószőnyeget, vagy a nagy tárgyalóban például víz hatású linóleumot választottunk.Fontos szempont volt, hogy az iroda dolgozói számára is lehetőség nyíljon folyamatosan kiegészíteni, szépítgetni a részleteket. Ezért a színes törülközők megjelenése, vagy a strandlabdák ebben az irodában ugyanannyira hétköznapi dolgok, mint úszósapkában bejelentkezni egy videokonferenciára.

Fővállalkozó

Graphasel Design Studio Kft.
Tervezés, kreatív koncepció:
Drozsnyik Dávid - Graphasel Design Studio
Ördögh László - Graphasel Design Studio
Tóth Máté Attila - W.A.D. ///wearedesigner///
Vági Oszkár - Roomba Hotel Home Bar design

Kivitelezés

Horváth Béla - Megaplex Kft.

Közreműködtek

FitOut Budapest kft.
IRO-NI2000 Bt.
MoPa Kft.
Pos1t1on-Collective
quARTS Studio
Bodó András
Bodóné Gajdos Viktória
Boldizsár István
Dancsuly Krisztina Anna
Karsai Dániel
Kiss Márton
Kovács Krisztián
Mozsgai Zsolt
Polgár László
Polgár Péter
Szabó Ferenc
Sziffer Ferenc

Külön köszönet

Balázs Attila fotográfus
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.
Kiscelli Múzeum
Magyar Vízilabda Szövetség

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok