Horkai György: Komoly teljesítmény volt ez a srácoktól

2015. február 16. 14:03

Több tanulsággal is szolgált a hétvégi belgrádi junior torna, amelyen a magyar válogatott egy győzelemmel, egy döntetlennel és egy egygólos vereséggel a második helyen zárt.

Fotó: MVLSZ

A tavalyi korosztályos Európa-bajnokság első négy helyezettje volt ott a hétvégén Belgrádban, így hát nem is kell különösebb érvelés amellett, hogy bivalyerős volt a rendezvény. Szerbia mellett Horvátország, Olaszország és Magyarország küzdött a FINA kísérleti szabályai mentén zajló tornán. Öt plusz 1 fős csapatok kisebb labdával, kisebb pályán játszottak úgy, hogy csak 11 játékost lehetett egy mérkőzésre nevezni, benne két kapussal.

Horkai György szövetségi kapitányt kértük arra, hogy foglalja össze a tapasztalatait. Menjünk sorjában, pénteken a szerbekkel játszottunk, és 17-16-ra kikaptunk tőlük.

„Nagyon jó csapat a szerb, bár most hiányzott két kulcsjátékosuk, de azért így is egy vízilabdagyár működik ott. Nagy csata volt, jó meccset játszottunk. Már az első meccsen látszott, mennyire fárasztó ezekkel a szabályokkal játszani, több a gól, jóval hosszabbak is a mérkőzések. A félidőben kapust cseréltem, mindenkivel elégedett voltam, harcoltunk, nagy volt az iram, a végén a győzelemre is volt esélyünk.”

Szombaton legyőzték Olaszországot a mieink.

„A horvátok nagyon megverték az olaszokat, végig 4-5 góllal vezettek. Mi fej-fej mellett haladtunk, jól játszottunk, a végén mi jöttünk ki jobban a végjátékból, ez lehetett volna fordítva is, de nem így lett. Örültünk, hogy az olaszokat megvertük. A lényeg az egész tornán az volt, hogy szoros meccseket játszunk, és ez össze is jött.”

A harmadik meccsen olyannyira szoros volt a küzdelem, hogy a vége 14-14-es döntetlen lett a horvátok ellen.

„A horvátok az egész tornán nagyon jól játszottak. Az első negyedben elmentek 8-3-ra, 5-6 labdát eladtunk az elején, és emiatt elhúztak. Aztán viszont nagy pozitívum, hogy visszajöttünk, rendeztük a sorainkat, összeállt a blokk, így a negyedik negyedben már mi vezettünk. Világossá vált ezen a mérkőzésen is, hogy ebben az új szabályrendszerben 3-4-5 gól előny nem sokat számít, csak akkor, ha egy csapat végig kiegyensúlyozottan játszik. Az újonnan behívott kapus, Sólyomvári Márton jól védett a második félidőben, ennek is köszönhető, hogy visszajöttünk a meccsbe. Nyilván a horvátok több hibája is kellett ahhoz, hogy így legyen. 1:40-nel a vége előtt még két góllal vezettünk, aztán amikor már csak egy gól volt az előnyünk, egy támadást kicsit hamar elkapkodtunk. 8 másodperccel a vége előtt kaptunk egy átlövésgólt. Még maradt kis idő, ki is kértem az időt, aztán el is tudtuk lőni a labdát, de a horvátok kapusa védett.”

A tornát tehát a második helyen zártuk a 7 pontos horvátok mögött. Milyen tanulságokkal szolgált a hétvége, adódik a kérdés, és hogyan lehetne összegezni a tapasztalatokat? Így:

„Mindenképp nagyon hasznos volt a túra. Világosan látszott, a játékosokkal is beszélgettünk erről, hogy ez egészen más iram, mint ami a Komjádi-kupában volt. Nagyon fárasztó a játék, az első két meccsen voltak, akik alig tudtak kimászni a vízből a negyedik negyed elején, várták a cserét, de nem csak a mi csapatunkban. Érdekes, hogy a harmadik meccs volt a legkevésbé fárasztó, hiszen addigra valamelyest a játékosok megszokták az iramot, tudták már, mikor lehet, mikor kell spórolni az energiával. Nagyon nem lehet. Őszintén szólva, én is jobban éreztem a cseréket a harmadik meccsen, nekem is szoknom kell ezt a játékrendszert. Érdekes módon, mezőnyben sok volt a kiállítás, kevésbé a centerről szórták ki a játékosokat, nyilván, ez a szoros emberfogás következménye. Az emberelőnyöknél gyakorlatilag a támadócsapaton múlik, be tudják-e lőni vagy sem, hiszen 4 az 5 elleni játéknál borzasztó nehéz védekezni. Érdekes volt, hogy több meccsen is, például a szerb-horvát mérkőzésen 4-5 játékos két hibával játszott a negyedik negyedben, kevésen múlt, hogy a beírt kapust mezőnyben kellett játszatni” – mondta Horkai György.

Természetesen érdeklődtünk arról, kikkel volt megelégedve a kapitány. Megjegyezzük, nem volt ott Belgrádban a felnőttekkel a Volvo-kupán szereplő Manhercz Krisztián, a KSI-vel Egyiptomban edzőtáborozó Kardos Gergely, Kalanovics Balázs és Kovács Gergő, a sérült Pohl Zoltán, a szentesi Pellei Frank és az UVSE-s Nagy Ádám sem.

„Mindenkivel elégedett voltam. Gyurika és Sólyomvári is jól védett a tornán. Nagyon örültem, hogy Zalánki Gergő a sok gólja mellett nagyon sok labdát szerzett, ez egyébként is jellemző volt ránk a hétvégén. Hasznosan játszott, olyan átadásai voltak, amik már abszolút az egyéni képességektől is függnek. Nagyon ügyesen bekkelt Kiss Bálint, az ő teljesítményének is örülök, de Sedlmayer Tamás is úgy játszott, ahogy várjuk tőle, még ha apróbb hibák be is csúsztak nála is. Még egyszer mondom: mindenkivel elégedett voltam, a többiekkel is, komoly teljesítményt nyújtottak a srácok” – foglalta össze a kapitány, aki azt azért elmondta, egyetlen olyan emberrel sem találkozott a belgrádi uszodában, akinek tetszettek volna a kísérleti szabályok. Ő maga erről annyit mondott, most ehhez kell alkalmazkodni, hogy ez mennyire tesz jót a vízilabdának, azt később kell kiértékelni.

A juniorválogatott ebben az évben világbajnokságon szerepel, a kazahsztáni Almatyban.
 
-dobos-



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok