Háromból három, 100%-os tornagyőzelem!

2015. február 15. 11:12

A IX. Volvo-kupán már tornagyőztesként ugrott vízbe a magyar válogatott. Benedek Tibor csapata ezúttal fásultabban játszott, a harmadik negyedet elveszítette 3-0-ra, de nagyot küzdve így is 9-7-re legyőzte Kanadát, ezzel százszázalékos teljesítménnyel zárt az élen.

Fotó: Kovács Anikó

Az Egyesült Államok ellen 21-11-re, a horvát válogatottal szemben 9-6-ra győzött Benedek Tibor együttese a IX. Volvo-kupán. A magyar csapat imponáló játékot nyújt a torna alatt, jobbnál jobb egyéni teljesítmények színesítik az összképet.

A szövetségi kapitány joggal volt elégedett pénteken este és szombaton este is. Az első találkozón Nagy Viktor, a másodikon Decker Attila védett remekül, Salamon Ferenc mindkét mérkőzésen gólerősen játszott és a fiatalok, így Manhercz Krisztián vagy Német Toni is bizonyított.

A harmadik ellenfél, Kanada sem vallott szégyent a tornán, a horvátoktól 6 góllal ugyan kikapott, de az Egyesült Államok ellen nagyot mentett, és 11-11-re végzett. Három magyarországi légiós is ott van a kanadai keretben, az OSC-ben pólózó, évek óta nálunk játszó Kevin Graham, a kaposvári Oliver Vikalo és a debreceni Dusan Aleksic.

Varga Dénes és Szivós Márton ezúttal nem játszik a magyar válogatottban. A nap első mérkőzésén a horvátok biztosan győzték le az amerikai csapatot, ezzel megszerezték a második helyet a tornán.

Horvátország-Egyesült Államok 15-8 (5-1, 3-3, 4-2, 3-2)
Gólszerzők:
Sukno 5, Obradovic 4, Jokovic 3, Buljubasic, Macan, Dobud, illetve Bonanni 3, Cupido, Samuels, Bowen, Hallock, Mann
 
ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVEÍTÉS:
 
1. NEGYED:

A kapunkat ezúttal Nagy Viktor védi majd. 3 perc a kezdésig.
Kanada hozta el a labdát az első ráúszásnál. Bedő Krisztián szerelte emberét, majd Erdélyi Balázs úszott meg, a bal oldalról magabiztosan lőtt a kapuba. Ez hamar ment. (1-0)
 
Egy-egy elrontott támadás után Gór-Nagy Miklós blokkolt remekül, majd Erdélyit állították ki. A fórból kapura sem tudtak lőni a vendégek, sőt lejárt a teljes támadóidejük lövés nélkül. Bedő centerben nem ment semmire, az OSC-s Graham lövését védte Nagy Viktor. Támadásunk nem járt sikerrel, blokk, majd labdaszerzés kanadai oldalon, majd egy elrontott lövés. Bedő ellen kontrát ítélt a játékvezető, majd a kanadai center ellen is. A nagy fel-le úszást Benedek Tibor időkérése szakította meg. Német Toniról kiküldték a védőt, Vámos Márton lövését kiütötte a kapus. A sarokdobást követően Erdélyi lőtt fölé. Grahamen hiába lógtak ketten is, nagy gólt szerzett - 1-1.

Német ellen most kontrát fújtak, Vikalo elől a mi védőink elvitték a labdát. Hiába, újra elhalt a támadásunk. Graham kapufát lőtt, a kipattantó után Radojcic kísérletét fogta Nagy Viktor. Fórba, majd kettős fórbe került csapatunk, Manhercz Krisztián értékesítette. 22 másodperccel a negyed vége előtt 2-1 ide. Kaptak egy kiállítást (Manhercz ellen fújták), de Graham elhamarkodott lövését biztosan védte Nagy Viktor. Vége a negyednek.
 
2. NEGYED:
 
Elhozták a labdát, de miután szabad labdát ítéletek a negyed végén, így kanadai létszámfölénnyel indult a negyed - ki is kérték az idejüket. Hiába, Mcelroy lövését kiütötte kapusunk, majd Conway sem volt képes túljárni az eszén. Nálunk újfent kontrát ítéletek. Egy gyenge ejtést biztosan húzott le Nagy, Manhercz lövését pedig védte Aleksic. Ezt követően emberelőnybe kerültünk, de két métert fújt a bíró - jöhettek a vendégek. Sikertelenül. Bezzed odaát! Decker Ádám tette pontosan oda a védőről leváló Német Toninak a labdát, a Vasas centere pedig nem kegyelmezett - 3-1.

Salamon Ferenc kiállítása után Taschereau tett be egy lecsorgót - 3-2. A "szokásos" magyar kontra után Capins lövését hataástalanította a blokk és Nagy Viktor közösen, majd Bedő ellen ismét kontrát fújtak. A kanadai támadás azonban elhalt a védőink szorításában. Bedő ezúttal biztosra ment, beforgatta Conwayt - a jogos ötméterest Vámos zúdította be. (4-2)

Fotó: Kovács Anikó

 
Capins rossz lövését biztosan védte Nagy, Erdélyi azonban eladta a labdát. Graham már jobban lőtt, de ezt is védte a Szolnok kapusa. Bedő belejött, most Vikalót forgatta be, újabb jogos ötméteres, amelyet ezúttal Salamon lőtt, de Aleksic védett. Erdélyi sem járt sikerrel, kicsit fásultan, fáradtan játszott a csapat. A védekezés viszont rendben volt, ismét képtelen volt feltörni az ellenfél. Kapitányunk időt kért. A támadásunk nem járt sikerrel, Mcelroy a kapufát lőtte telibe, ezzel lett vége a negyednek.
 
3. NEGYED:
 
Vámos rossz bejátszásával folytatódott a parti, de ők sem mentek elöl semmire. Német ellen kontrát fújnak, Constantin-Bicari akciógóllal lepett meg mindenkit - 4-3. Erdélyi kibrusztolt egy ötméterest, amelyet Bátori Bence lőtt - a kapus védett. Vikalo és Gór-Nagy ellen kiállítást fújtak (páros). A támadásunk nem járt sikerrel, majd Vámost küldték ki egy rossz mozdulat után. A fórt túlcifrázta Kanada, lejárt, a végén már hiába lőtt Taschereau. Robinson bűvészkedett egyet, ügyesen csinálta, de a végén a fára lőtt. Mi ismét elrontottuk a támadást, sőt Bedőt kiszórták - Kanada időt kért. Most jobban, gyorsabban játszották meg a fórt, a végén a falból kiemelkedő Constantin-Bicari lőtt gólt - 4-4. Jött a soros kontra, nem ment a csapatnak. Kontra itt, kontra ott, korán volt ehhez...
 
Újabb kontra, most mi jöhettünk. Bátori talán hamar lőtt, a kaufáról kipattant. Átellenben Constantin-Bicari újra pazarul akciózott, a kimozduló Nagyot is átejtette 4-5.
Hogy nem ment, a soros kihagyott fór is jelezte, nem találta a ritmust a csapat. Kapufa ott, kontra Német ellen emitt, nagy lett a harc. Torakis messziről lőtt, nagy védett, de nálunk maradt a labda. Salamon elcsente, mehetett még egy támadás, Benedek Tibor időt kért kilenc másodperccel a negyed vége előtt. Kevés volt az idő, nem jártunk sikerrel, 3-0-ra Kanada nyerte a negyedet.
 
4. NEGYED:
A megbeszélés alatt látszott, feltüzelte magát a társaság, nyilvánvalóan mindenképpen győzni akar. A tánadás mindazonáltal nem sikerült, Salamon túl magas passzt adott a társnak. Torakis kapufát lőtt, újra jöhettünk. Német két emberrel a nyakán bruszolt ki egy ötöst, amelyet Vámos lőtt be - 5-5.
 
Constantin-Bicarinak nagy napja van: védőink között centerezett össze egy újabb akciógólt. 5-6
 
Vámos eladta a labdát, Németet kiküldték, szerencsére elrontották a fórt. Mi nem: Erdélyi a bal oldalról lőtt pontosan - 6-6
 
Conway a támadóidejük végén lőtt, Nagy védett, majd visszaúszás közen kiállították a centert, Erdélyi pedig nem kegyelmezett - 7-6
 
Bátori kiállítása után Kanada időt kért. Robinson a kapufát találta el. Madaras lövése lepattant, Bedő szedte össze, ötöst harcolt ki - ezt Vámos a kapusba lőtte. A harmadik kihagyott büntetőnk volt...
Conway sokadik kísérlete pontos volt - 7-7. 3.13 van vissza. Fórba kerültünk, Vámos minden dühét beleadva bombázott a kapuba - 8-7. Decker Ádámot kiállították, de Erdélyi remekül blokkolt. Graham labdát szerzett, most Vámos blokkolt egy nagyot. Német kapott egy ítéletet, kiállították róla a védőt, 53 másodperccel a vége előtt időt kértünk. Madaras lövése lepattant egy védőről, Erdélyi eszmélt a leghamarabb, és a kapuba húzta a labdát - 9-7.
Az utolsó kanadai támadásnál Radojcic próbálkozott sikertelenül, ha nehezen is, de 9-7-re nyert a csapat, ezzel százszázalékos teljesítménnyel lett a IX. Volvo-kupa győztese.
 
Este Benedek Tibor kijelölte csapatát a keddi, Szlovákia elleni Világliga-mérkőzésre.

Ők utaznak holnap:
Kapusok: Decker Attila, Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép)

Mezőnyjátékosok: Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Salamon Ferenc (A-Híd-OSC-Újbuda), Angyal Dániel, Bedő Krisztián, Erdélyi Balázs, Szivós Márton (ZF-Eger), Madaras Norbert, Vámos Márton, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Német Toni (VasasPlaket)
 

Fotó: Kovács Anikó/MTI

 
Eredmény - IX. Volvo-kupa, 3. nap


Magyarország-Kanada 9-7 (2-1, 2-1, 0-3, 5-2)
Laky-uszoda, Szőnyi út, 900
néző, vezette: Colominas (spanyol), Ercoli (olasz)

Magyarország: Nagy V. - Gór-Nagy, Madaras, Erdélyi 4, Bátori, Salamon, Bedő. Csere: Vámos 3, Német 1, Manhercz 1, Angyal, Decker Á. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor

Kanada:
Aleksic - Robinson, Graham 1, Conway 1, Vikalo, Torakis, Constantin-Bicari 4. Csere: Taschereau 1, McElroy, Radojcic. Szövetségi kapitány: Alex Beslin

Ötméteresek: 2/5, illetve -
Kipontozódott: Vikalo (22.), McElroy (27.), Robinson (30.)

A Volvo-kupa végeredménye:

1. Magyarország 9 pont
2. Horvátország 6 pont
3. Kanada 1 pont
4. Egyesült Államok 1 pont



A IX. Volvo-kupa különdíjasai

Legjobb játékosa: Varga Dénes
Legjobb kapus: Dusan Aleksic (Kanada)
Legjobb 21 év alatti játékos: Manhercz Krisztián



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok