A Szakmai Testület ülésének jegyzőkönyve

2015. február 13. 12:52

Február 9-én, a Tommy di Napoli étteremben ülésezett a szövetség Szakmai Testülete.

Két napirendi pont volt, az elsőben a Szakmai Testület megfogalmazta észrevételeit, ajánlásait dr. Molnár Tamás, a Játékvezetői Bizottság új elnöke felé, a második napirendi pont pedig Benedek Tibor szövetségi kapitány szakmai előadását jelentette.

1. napirendi pont:

A Szakmai Testület nagy létszámban jelenlévő tagjai, Benedek Tibor, Faragó Tamás, Földi László, Gerendás György, Horkai György, Kovács István, Märcz Tamás, Vad Lajos és Vincze Balázs aktív közreműködésével, az alábbi ajánlást fogalmazták meg:

A Szakmai Testület kéri az MVLSZ Elnökségét és a Játékvezető Bizottságot, különös hangsúllyal annak új elnökére, dr. Molnár Tamásra, hogy fontolja meg:

- a hazai bajnokságokban tapasztalható "magyaros szabályértelmezések" harmonizációját a nemzetközi gyakorlattal, segítve ezzel a válogatott és a nemzetközi porondon érdekelt klubcsapatok szereplését. (Példaként felhozható, hogy csak a hazai bajnokságban engedélyezi a játékvezetői gyakorlat a korábbi bekkelési stílust, amikor a védőnek mindkét keze lent van. További hazai sajátosság, hogy az esetek túlnyomó többségében nem szankcionálják, ha a védekező játékos nem lép el a szabaddobást elvégző támadó elől. Végül szintén ellentétes a nemzetközi gyakorlattal és a póló szellemével, hogy olyan esetekben is kiállítás a félpályán túli fault, amikor nincs lefordulás az ellenfél csapatánál.)

- kapjanak a játékvezetők egyértelmű szabályértelmezési eligazítást, melyekhez a csapatok is tudnak igazodni.
- a kétes ítéleteket, melyeknél a játékvezetők és/vagy a zsűri tanácskozik, kötelező legyen a közönség és a csapatok számára hallhatóan megindokolni.
- az ob I.-es csapatoknak Budapesten is legyen lehetősége, a JV-től függetlenül hívni bírót az edzőmérkőzéseikre.
- az SZT ajánlása a játékvezetők felé, hogy a csapatokhoz hasonlóan, a bírói plénum is elemezzen ki egyes mérkőzéseket, szituációkat, segítve ezzel az értelmezések megkönnyítését.

2. napirendi pont:

Benedek Tibor szövetség kapitány bejelentéssel kezdte az előadását, miszerint a tavalyi, bekkekről szóló anyag után, most egy centerekről szólót készítenek stábjával, mankót adva az azt igénylő szakembereknek.

Előadásának egyik központi gondolata, hogy a faultig ugyanolyan keményen játsszák a topcsapatok a szoros emberfogást, ahogy korábban, s csak utána távolodnak el. Erre kell nekünk is nevelni a játékosokat. Értékké, élménnyé kell tenni a jó védekezést a magyar pólós gondolkodásban is. A védekezés tehát nem pihenőidőszak!

A védőnek úgy kell helyezkednie, hogy a támadó lehetőleg ne is kaphasson labdát. Egy-két tempó úszásos megtétele után lábbal kell menni. De nem elég akkor indulni, amikor az ellenfél már megkapta a labdát! Szerelésre, labdaszerzésre pedig akkor lát esélyt a szövetségi kapitány, amikor a védő mindkét keze kint van.

Szükségesnek látja Benedek Tibor, hogy a képzés során a komplexitás nagyobb hangsúlyt kapjon. Horkai György, utánpótlás szövetségi kapitány ezt a műhelymunkával, technikai képzéssel egészíti ki. Faragó Tamás, a szezon első osztályú mérkőzéseinek fő tanulságaként a ki nem kényszerített hibák nagy számára, az elméleti hibákra és a feltűnően sok rossz centerpasszra hívja fel a figyelmet. Gerendás György fontosnak tartja, hogy ügyes gyerekek is menjenek bekkelni, változzon a kiválasztási gyakorlat. Kovács István pedig a vidéki bázisok további kiépüléséhez, fejlődéséhez elengedhetetlennek tartja, hogy a nagy fővárosi klubok ne szívják el a tehetségeket.



E.ON Férfi OB I.

A-HID VasasPlaket - EPS-Honvéd

2023. jan. 14. 18:30

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. jan. 17. 19:15

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - A-HID VasasPlaket

2023. jan. 21. 17:00

E.ON Női OB I.

FTC-Telekom - UVSE

2023. jan. 22. 16:15

BENU Női Magyar Kupa: III. Kerületi TVE-UVSE 5-14 (Fotók: Kovács Anikó)
BENU Női Magyar Kupa: Eger-FTC 10-12 (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok