Döntetlen a csúcsrangadón, remeklő jubilánsok

2015. február 03. 16:27

Az E.ON férfi ob I.-es bajnokság 16. fordulójának nyitómérkőzésén 10-10-re végzett egymással a Szolnoki Dózsa-Közgép és a ZF-Eger csapata. A mérkőzésen remekelt a 300. bajnokiját játszó Varga Dániel és a 400. bajnokiján részt vevő Szivós Márton is.

Fotó: Ilyés Csaba

Csúcsrangadóval indul a férfibajnokság hétközi fordulója: a százszázalékos teljesítménnyel az 1. helyen álló Szolnok az Egert fogadja. Ahogyan előzeteseinkben jeleztük, a mérkőzés nagy presztízstalálkozó lesz, hiszen erre a szezonra ennek a két csapatnak a legnagyobbak a várakozásai.

A Bajnokok Ligájában a Szolnok vereséget szenvedett múlt héten a Jug Dubrovnik otthonában, míg az Eger odahaza verte a görög Olympiakosz Pireuszt. A bajnokságban a szolnokiak a Vasast
, az egriek az UVSE-t verték nagyon könnyedén. Apropó, UVSE! A bajnok az ősszel a Hajós-fedettben elvesztegetett két pont miatt győzelme esetén is marad a második helyen.
A szolnokiak felvezetését ide kattintva lehet elolvasni.

Az egriek előzetesét itt lehet elérni.

Hamarosan kezdődik a mérkőzés, a két játékvezető dr. Molnár Tamás és Kun György lesznek. A Digi Sport 1-en is lehet követni a történéseket, és itt, a waterpolo.hu oldalon is.

1. NEGYED:

Kiderült, a Szolnokban minden sérült/beteg vállalta a játékot, így vízbe ugrott Varga Dénes, Kis Gábor, Stefan Mitrovics és Hangay Zoltán is. Az Egerben a sérült Zalánki Gergőn kívül minden standard játékos ott volt a csapatban.
 
A Szolnoknál Decker Attila kapott szerepet a kapuban, a másik oldalon természetesen Braniszlav Mitrovics.
 

Az első szolnoki támadásnál Tóth Márton szerelték a védők - a másik oldalon Zsivko Gocsics szerzett labdát. Tóth Márton közeli lövését védte aztán Mitrovics, majd Borisz Vapenszki lőtt a rövid alsóba. (0-1). Egymásnak estek tehát hamar a csapatok.
 
Nem sokáig vezetett az Eger: Varga Dániel középről lőtt szintén akciógólt. (1-1)
 
Hárai Balázs ellen ítéltek kontrát, majd Madaras Norbert próbálkozását védte a szerb kapus. Jansik Dávid kiállítása után előnyben adogattak az egriek, de egy rossz passz keresztbe tett a támadásnak... A Szolnok a vezetésért ment előre, a két Mitrovics csatáját azonban a kapus nyerte. A sarokdobás után elhalt a hazai támadás, maradt a döntetlen állás.
 
Hosnyánkszky Norbert tüzelt távolról, Decker nagyot védett, majd Mezei Tamás harcolt ki egy kiállítást. A fórt Madaras lőtte be, Mitrovics csak belekapni tudott a labdába. (2-1)

Fotó: Ilyés Csaba

 
Decker újabb védese után (Bedő Krisztián centerkísérletét fogta) a Szolnok támadott, de Lőrincz Bálint szerelt ügyesen. Lövését átellenben viszont fogta Decker, Cseh Sándor pedig időt kért. Beküldte Kis Gábort, aki rögvest kiharcolt egy ötméterest - Mitrovics azonban kifogta Varga Dénes lövését! A kapusok meccse volt eddig: Decker is nagyot védett a túloldalon.
 
Egy elhalt szolnoki akció után Dabrowski Norbert is kikérte idejét. Hatásos volt, mert előnybe került csapata, más kérdés, a fór során Vapenszki kezéből kiesett a labda, amely a hazaiakhoz került... Mitrovics kapufája után a labda visszakerült a Szolnokhoz, de Tóth ellen kontrát ítéltek. Úgy tűnt, 2-1-es állással zárul a negyed, ám Angyal Dániel a végén mindegy-mindegy alapon elengedett irtó távolija a vízen megpattanva került Decker mögé. (2-2)
 
2. NEGYED:

Az első egri támadás nem járt sikerrel, mint ahogy a szolnoki sem - mindkét esetben jól őriztek a védők a centereket. Angyal lövését ezt követően blokkolta Mitrovics, majd elöl a bal szélen kihasználta, hogy szabadon maradt, és remekül beejtette egy lövőcsel után a labdát a kapuba. (3-2)
 
Milos Csuk hamar egyenlített - Madaras blokkja mellett lőtt a bal felsőbe. (3-3)
 
Kis Gábor ezúttal nem járt elöl sikerrel, nem tudott kiállítást kiharcolni, bezzeg odaát Hárai igen: a fór azonban kimaradt, Hosnyánszky lövését bravúrral védte Decker Attila. A Szolnok újabb támadást zárt lövés nélkül, az egriek lőttek, de ők sem jártak sikerrel. Varga Dániel gyönyörű lövéssel feledtette a kimaradt büntetőt, pazarul lőtt keresztbe a zóna ellen - nagyon nagy gól volt! (4-3)
 
Erdélyi Balázs zseniális csavarpassza után Biros Péter lőtt, de Decker védett, majd Vámos Márton kísérletét ütötte fölé Mitrovics. A Szolnok időt kért, mindez eredményt hozott: a megbeszélteknek megfelelően ment mindenki a helyére, Varga Dániel pedig ismét csodálatos akciógólt ragasztott a kapuba! (5-3)
 
Eredménytelen támadások után Dabrowski Norbert kért időt,  de csapata újra elveszítette a labdát, miután Vapenszki kezéből ismét kiesett. A Szolnok a végén még próbálkozott, de nem volt a lövés veszélyes, de így is - főleg Varga Dániel remeklésének köszönhetően - két góllal vezetett a nagyszünetben.
 
3. NEGYED:

Bedő előnyt harcolt ki, Vapenszki keresztpasszát a 300. bajnoki meccsét játszó Varga Dániel halászta le, nagyon nagyot játszott eddig. Gocsics pattintott remekül (6-3), majd fórból Hárai húzott a kapuba. (6-4).
 
Az Eger feljöhetett volna egy gólra is, de Erdélyi lövését emberhátrányban blokkolták a hazaiak. A Szolnok sem játszotta meg jól a soros fórját, eladta a labdát... A 400. bajnokiján részt vevő Szivós Márton lövése nem jutott a kapuig, Cseh Sándor pedig időt kért.
 
Kis Gábor kiharcolt egy fórt, jött Varga Dénes: voltaképpen a védjegye az a lövés, amikor elhajolva, csuklóból bepattintva járt túl mindenki eszén. Most is így tett, klasszisgól volt, újra hárommal vezettek a hazaiak. (7-4)
 
Bedő ötméterest harcolt ki, Biros magabiztosan lőtte be, igyekezett partiban maradni az Eger. (7-5)

Egy-egy elrontott akció után a Szolnok lövés nélkül járatta le a támadóidejét (nem figyelt Varga Dénes az órára, lövés helyett passzolt), Milos Csuk pedig büntetett, nagy gólt lőtt a másik oldalon a zóna ellen. (7-6)
 
Kis Gábor leszerelése után időt kért az Eger, nem véletlenül: az egyenlítésért támadhatott! Sikerrel járt, miután három másodperccel a vége előtt Szivós lőtt szabaddobásból hatalmas gólt! (7-7)

4. NEGYED:

Cseh Sándor kapust cserélt: Nagy Viktor váltotta a Szolnokban Decker Attilát. A labdát az Eger szerezte meg a ráúszásnál, így a vezetés megszerzéséért ment előre. Nagy Viktor kimozdulása azonban labdaszerzést ért, majd Kis Gábor harcolt ki ötméterest, amelyet Varga Dénes értékesített. (8-7)
 
Szivós parádéja (a bemozdulása után jött a labda, amellyel befordulva lőtt gyönyörű gólt) után egyenlített az Eger (8-8), ám Milan Alekszics is megvillant, távolról lőtt pontosan. (9-8)

Ezt követően ismét Csuk következett, ő is remekül célzott, újra döntetlen volt az állás. (9-9)

Kis Gábor ellen kontrát fújtak, Csuk lövését ezúttal fogta Nagy, majd Alekszics vágott be határozottan egy emberfórt. (10-9)

Előnyben támadott az Eger, Csuk azonban eladta a labdát, Mitrovics halászta le a levegőből. Alekszics kísérletét fogta a kapus, majd jött ismét Szivós: fantasztikusan lőtt középről a kapuba. (10-10)
 
Vámos passza nem volt jó, Bedőt szerelték, hatalmas volt a csata, ismét a Szolnok támadott. Cseh Sándor két perccel a vége előtt időt kért.
 
Madaras lövését védte Mitrovics, de a labda maradt a Szolnoknál. Vapenszki labdát szerzett azonban, végigvitte, de Nagy Viktor védte a lövését. Cseh Sándor piros lapot kapott, a játék ment tovább, Varga Dániel lövését védte Mitrovics, Dabrowski Norbert időt kért.
 
Szivós csavarja elakadt Varga Dánielben, így a Szolnok támadhatott a győzelemért. Alekszics négy másodperccel a vége előtt fölé lőtt, a hátralévő idő lepörgött, így döntetlen lett a rangadó.
 
Cseh Sándor: "Nyerni szerettünk volna, bár ha a tabellát nézzük, nekünk jó a döntetlen. Kicsit csalódott lehetek, mert azt gondolom, és remélem az egriek nem sértődnek meg ezen, ez minimum két-háromgólos szolnoki győzelemnek nézett ki. Igaz, nagyon jól játszott az Eger, de büszke vagyok csapattomra is, bizonyos dolgokon át tudott lendülni, és nem a bírókra gondolok.”

Dabrowski Norbert: "Idén először fordult elő, hogy üldöztünk egy erős csapatot, és utol tudtuk érni. De még mindig sokat hibázunk egy ilyen hőfokú mérkőzésen sajnos. Hátrányban fölállunk, mentálisan erősek voltunk, de a végén nem tudtuk nyerni.”

A meccs előtt 300. bajnoki mérkőzése okán köszöntött Varga Dániel így nyilatkozott: "Jól ment a játék, főleg az első félidőben. A másodikban megváltoztak dolgok, nem azok domináltak, mint elsőben, oda-vissza kaotikus vízilabda alakult ki. Igazságos, reális eredmény született”

A 400. bajnokiját játszó Szivós Márton így fogalmazott: "Egy mérkőzés nagyon hosszú, ahogy ők el tudtak menni három góllal, nekünk is sikerült egyenlíteni. Mindkét csapat felkészült a másikból, a végén nagy bruszt lett, de minden komoly mérkőzésnek ez a vége. Komoly presztízsmérkőzés volt, senki sem akart kikapni, ez lett.”
 
Eredmény - férfi E.ON férfi ob I.-es bajnokság:

Szolnoki Dózsa-Közgép–ZF-Eger 10–10 (2–2, 3–1, 2–4, 3–3)
Gólszerzők:
Varga Dániel 3, Varga Dénes 2, Alekszics 2, Gocsics, S. Mitrovics, Madaras, ill. Szivós 3, Csuk 3, Biros, Hárai, Angyal, Vapenszki

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok