Nyolc szerb gól itt, hét ott: szolnoki BL-siker

2015. január 14. 19:53

A csoportjában veretlen Szolnoki Dózsa-Közgép a végére magabiztossá tette a nagyon fiatal, de szívós Partizan Belgrád elleni győzelmet a Bajnokok Ligája szerdai fordulójában.

Fotó: Ilyés Csaba

Egy nagyon fiatal Partizan volt a vendége a szolnoki Vízilabda Arénának, Vladimir Vujasinovics csapatából Dusan Mandicsot ismerhetjük legfőképp, az Európa-bajnokságról is – megjegyzendő, ő is csak 21 éves. A szerdai belgrádi keretben egy 1999-es, két 1997-es, négy 1996-os és egy-egy 1995-ös, 1994-es, 1992-es és 1990-es születésű vízilabdázó szerepelt.

Így hát, hiába győzték le a Mladost Zagrebet a hétvégén, a Szolnok, ha nagy terveket szövöget, kötelező győzelemként tekinthetett a mérkőzésre.

Decker Attila kezdett a kapuban, ő a Ferencváros ellen kiválóan védett a hétvégén, így Cseh Sándortól megkapta a bizalmat. Csak egy rövid ideig volt kapkodó a magyar csapat a mérkőzés elején, Dusan Mandics szerezte az első gólt (nagy gól volt, 6 méterről). Ezt Milan Alekszics egyenlítette ki, majd nem sokkal később labdát szerzett, ez eredményezte azt, hogy támadhatott újra a Szolnok, és abból akcióból be is talált Varga Dénes. Alekszics főszereplő maradt, 3-1-re vezetett a góljával a negyed derekán a csoport listavezetője. Jól védekezett a hazai csapat, és maradt is a kétgólos előny az első negyed végére.

Nyugodtan játszott a Szolnok a második negyed elején, és Varga Dénes második gólja után (Decker védése előzte meg) 4-1-nél végleg lehiggadhattak. Lehet, hogy le is higgadtak, viszont a Partizan nem adta fel: előbb Sztojanovics, majd egy időkérés után Jaksics talált be, egy szép figura után következett a húzás. A két Varga játszott aztán össze, Dániel adta be Duminak középre, kapufa lett a vége. Alig kevesebb mint két perc volt háta a nagyszünetig, amikor fontos szolnoki támadás következett. Jaksics segített abban, hogy ne tartson sokáig, Mitrovics ellen szabálytalankodott 5 méterest érően. Alekszics lőtte a büntetőt, 5-3.

A Szolnok szerb pólósa nagyon élt ezen az estén, ő talált be először a harmadik negyedben is, kihasználta, hogy a blokk nagyon szellős volt előtte, 6-3. A negyed harmadik percében Manojlovics váratlanul lőtt a jobb szélről emberelőnyből, zárkózott a Partizan. Sőt, egy könnyen eladott labda után Drasko Gogov lövése is utat talált a kapuban. 6-5-nél Cseh Sándor időt kért, és jól leteremtette a magyar csapat játékosait. Mondhatni, szükség volt rá, hiszen nem várt szoros eredmény állt a táblán.

Vámos Márton tett róla, hogy ne ijedjünk meg annyira, bombagólt szerzett, 7-5-re alakítva ezzel az állást. Két fontos Decker-védés következett az 5. percben, majd két Mitrovics-lövés. Az első még elakadt a blokkban, a második a hálóban között ki, gatyáig kiemelkedett előtte a vízből a szerb légiós, 8-5. Ez maradt a harmadik negyed vége.

Fotó: Ilyés Csaba

Furcsa szituációval kezdődött a negyedik negyed: nem volt szolnoki, aki ráúszott volna a labdára. Még egy figyelmetlenség, majd aztán egy rossz Madaras-lövés után következett még egy: senki nem figyelt Mandicsra, aki be is vágta a kapuba a labdát, 8-6. Mitrovics állította vissza a háromgólos különbséget egy emberelőnyből szerzett góllal, 9-6. De csak egy pillanatra maradt a különbség, ugyanis Mandics megint ellőtte Mitrovics és Gocics mellett, újra csak kettő volt a differencia, hat perccel a vége előtt. Sőt, Gogov és Jaksic villámgyors kontrája után majdnem egy gólra zárkózott a Partizan Belgrád - a lövés-húzás fölészállt.
 
Zivko Gocics lőtte el aztán váratlanul a labdát a bal oldalról, Risticevics kapus egyáltalán nem számított a lövésre, 10-7. Újabb szerb gól következett (de szolnoki részről), Alekszics kapta Deckertől a hosszú indítást, 11-7. Az 5. percben Varga Dániel jelentkezett egészcsavarral, más kérdés, hogy a kapus még beleért a labdába, mielőtt az a kapufára pattant volna.

Kis Gábor viszont feliratkozott a góllövők listájára, Varga Dániel találta meg, befordult és kilőtte a jobb sarkot, 12-7, volt még hátra két és fél perc ekkor. 

Több gól aztán már nem született, győzött a Szolnok, ezzel 100 százalékos továbbra is a csoportban.

Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője:

"Az elején volt esélyünk, hogy elmenjünk jobban, hiszen 4-1-re vezettünk. Aztán 6-5-nél, a meccs közepén váltottunk védekezésben, onnan tudtuk felőrölni a szerbeket. Nem játszottunk jól, de nem is vártam, hogy jól játsszunk. A Fradi elleni meccs alkalmával is mondtam, hogy idén még keveset tettünk azért, hogy jól játsszunk. Ez látszódott is a lövéseken. A szerbek teljesen mindegy, milyen kerettel jönnek és mennyire fiatalok, mindig nehéz ellenük játszani, éppen ezért nagyon örülök a győzelemnek.

Két dolog bosszant. Úgy éreztem, hogy a meccs közepén nem kellő vehemenciával játszottak a srácok. Egy szerb csapat ellen nem lehet alibizni. Emellett Mandicsról tudtuk, hogy lőni fog, ehhez képest két blokk mellett is ellőtte. Persze, az is igaz, lőhet négy gólt Mandics, csak nyerjünk. Nyertünk."


Kis Gábor, a szolnokiak játékosa.

"Gyakorlatilag az a lövés volt az első lövésem a héten. Tudtuk, hogy a centereknek nem lesz sok dolga, így nekem sem kell megfogni a labdát. Alig lehetett megjátszani a centereket. Napról napra javul az ujjam, nem lesz vele probléma. Úgy kezeltük ezt a meccset, hogy nagyon komolyan kell venni. Picivel több mint egy hete kezdtük a felkészülést az ünnepek után, nagyon sok bepótolnivalónk van még. Messze nem tartunk ott, ahol tavaly abbahagytuk."

Eredmény – Bajnokok Ligája, B csoport, 3. forduló:

Szolnoki Dózsa-Közgép – Partizan Belgrád 12- 7 (3-1, 2-2, 3-2, 4-2)
Gólszerzők:
Alekszics 5, Mitrovics 2, Varga Dénes 2, Kis, Vámos, Gocics, illetve Mandics 4, Sztojanovics, Gogov, Jaksics
 
További mérkőzések:

A csoport:

Radnicski Kragujevác-Barceloneta 12-7 (2-2, 4-4, 3-1, 3-0)
Gólszerzők:
Dedovic 3, Cuk 2, Trajkovic 2, S. Vuksanovic 2, Markovic, Vrlic, Petkovic, illetve Echenique 3, Perrone, Espanol, Ubovic, Roca

B csoport:

Primorje Rijeka-Spandau 11-5 (4-1, 4-1, 1-1, 2-2)
Gólszerzők:
Radu 4, Garcia 3, Elez 2, Sukno, Muslim, illetve Restovic 3, Stamm, Cuk
 
Jug Dubrovnik-Galatasaray 11-5 (4-1, 2-0, 2-2, 3-2)
Gólszerzők:
Janovic 4, Obradovic 4, Younger 2, Ivankovic, illetve  Vukcevic 2, Gulenc, Nikic, Paskovic
 
A B csoport állása:

1. Szolnoki Dózsa-Közgép 9 pont
2. Jug Dubrovnik 9 pont
3. Primorje Rijeka 6 pont
4. Partizan Belgrád 0 pont
5. Galatasaray 0 pont
6. Spandau 0 pont

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok