Ez a Szentes már egy másik Szentes!

2015. január 14. 15:20

Tavaly pofozógép volt a csapat a nemzetközi porondon, ezúttal azonban nagy tervei vannak. A megerősödött társaság Tóth László irányításával odahaza venné sikerrel az Euroliga-selejtezőt. A ma 26 esztendős Hevesi Anita speciel vasárnapra tervezné az ünneplést – a továbbjutással egyetemben.

Fotó: Csonka Tamás

A szezon első kiemelten fontos hétvége nem sikerült nekik – nélkülük rendezték az uszodájukban a Theodora Magyar Kupa négyes döntőjét.

Most jön a második menet, avagy a Hungerit-Szentesi VK a nemzetközi porondon bizonyíthat!

A bajnok csütörtöktől vasárnapig az Euroliga selejtezőjében lép fel, és miután rendezőként várja ellenfeleit, adott számára a lehetőség, hogy kárpótolja lelkes szurkolóit. Adott a lehetőség, mindazonáltal az ellenfelek ismeretében meglehetősen kegyetlen feladat vár a csapatra.

„Pontosan így van – helyeselt Tóth László vezetőedző. – Noha a magyar mezőny is megerősödött, a nemzetközi porondon durvább a fizikai megterhelés, nem beszélve arról, hogy négy nap alatt játszunk négy mérkőzést, nincs időnk arra, hogy keresgéljük a ritmust.”

A szakvezető ezzel arra utalt, hogy a holland ezüstérmes elleni öt kétkapus gyakorlás során eleinte azt sem tudták a játékosai, hol vannak, csak kapkodták a fejüket, a harmadik alkalommal azonban már legyőzték ellenfelüket. Érezhető, remek a csapat, ám ezúttal nem lesz ideje a ritmuskeresgélésre, hiszen rögvest az első nap a továbbjutás szempontjából akár sorsdöntő ütközet vár rá a Szkif Moszkva ellen.

„Igyekeztem felhívni a lányok figyelmét, hogy azonnal bele kell adni apait-anyait, nincs semmire sem időnk – fogalmazott a válogatott mellett is dolgozó szakember. – A két orosz csapatról tudjuk, hogy rettentően erős, és a spanyolok ellen sem feltétlen számíthatunk fáklyás menetre… Viszont nem szabad kishitűnek lennünk, mert mi is erősek vagyunk! Egy éve ilyenkor túl könnyűnek találtattunk Manchesterben, a görög, a holland és az olasz ellenfelünk gond nélkül lépett túl rajtunk – egyrészt sokat tanultunk azokból a mérkőzésekből, másrészt jelentősen erősödtünk azóta. Nagyobb a cserelehetőség, ebből adódóan fizikálisan is jobb a pozíciónk.”

Jó hír Szentesen (is), hogy Bujka Barbara már teljes értékű edzésmunkát végez – remélhetőleg a sorozatterheléssel sem lesz problémája. Az Egyesült Államokból érkező Bolonyai Flóra is igyekszik utolérni magét edzésmunka tekintetében, velük kiegészülve várja a csatát a társaság. Tóth László szerint ugyan nagy az elvárás, de nem érzi, hogy mindez nyomasztaná a csapatot, a kései, 20 órás meccsek pedig egyáltalán nem jelentenek gondot, hiszen rendre 19.30-kor kezdődnek a hétközi tréningek.

A hölgyek ma a csapatkapitány 26. születésnapját ünneplik kicsit (a hagyományoknak megfelelően kapnak tőle sütit) – „Az igazi ünnepléssel várnánk vasárnap délig, reméljük, lesz majd okunk akkor is erre” – mondta erről Hevesi Anita, akinek, mondani sem kell, a továbbjutás lenne a legszebb ajándék a csapattól.
Ehhez persze ő is rengeteget tehet hozzá, tekintettel arra, hogy válogatott játékosként rajta is nagyobb a felelősség.

„Érzem a bizalmat, tisztában vagyok, mit várnak tőlem, de mindezt nem nyomaszt. Igazi csapat vagyunk, az elmúlt négy-öt hónapban összeértünk, nem vitás, csak a továbbjutás lehet tőlünk jó eredmény ezen a hétvégén” – fogalmazott a szentesiek játékosa. Egy évvel ezelőtt egyedüli centerként vívott a nemzetközi porondon nagy csatát a védőkkel, nem volt cseréje, így esélye sem nagyon. Mint ezzel kapcsolatban őszintén kifejtette: „A külföldi bekkek ellen iszonyatosan nehéz dolgom volt, nehezebb, mint a magyar mezőnyben. Ott döbbentem rá, hogy mennyi hiányosságom van még. Azóta tudatosabban igyekszem odafigyelni mindenre, azt hiszem, fejlődtem is annyit, hogy ne féljek mondjuk a most rám váró bivalyerős orosz védőktől.”

Tóth László személyében egykori válogatott center az edzője, adódik a kérdés, különórák is segíti-e a munkáját? „Feltétlen – válaszolta Anita. – Laci sokat foglalkozik velünk, velem, nagyszerű dolgokat, fortélyokat lehet tőle ellesni, megtanulni. Miután a női vízilabda is egyre férfiasabbá válik, igencsak hasznunkra válnak az ő tanácsai.”

Nem vitás, a válogatottban piszok nehéz a dolga, hiszen klubtársát, Bujka Barbarát (akivel amúgy remekül elosztják a feladatokat Szentesen, nagy a variációs lehetőség), vagy a szintén Euroliga-selejtezőre készülő UVSE-Centrál klasszisát, Tóth Ildikót, netán a dunaújvárosi „kollégákat” kellene kiszorítani a csapatból. Ezzel kapcsolatban is őszintén fogalmazott: „Későn kerültem be a válogatott keretbe, nem voltam utánpótlás-válogatott, érzem ennek a hátrányait. Korábban nem volt annyira fontos a vízilabda az életemben, mint manapság, talán ezért is sok még a tanulnivalóm. Csinálom becsülettel, aztán meglátjuk, mire viszem. Mindig csak a következő feladatra szeretek koncentrálni, ami momentán az Euroliga-selejtező – ez nem jelenti persze azt, hogy nincsenek álmaim, vágyaim, amelyek beteljesüléséért ne tennék meg mindent.”

A bátyja által vízilabdázni kezdett, otthon, Szentesen magát remekül érző, légióskodásra nem gondoló Hevesi Anita a következő négy napban bizonyíthatja rátermettségét, és miután Merész András szövetségi kapitány is ott ül majd a lelátón, jó teljesítménnyel semmi sem lehetetlen.


Euroliga, selejtező, Szentes

A Hungerit-Szentesi VK programja

Szentes–Szkif Moszkva (orosz) – csütörtök, 20.00
Szentes–SC Kreuzlingen (svájci) – péntek, 20.00
Szentes–Kinef Kirishi (orosz) – szombat, 20.00
Szentes–CN Mataro (spanyol) – vasárnap, 11.00

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok