Most lehet bizonyítani!

2015. január 12. 13:20

Merész András a franciák elleni Világliga-meccsen utoljára kísérletezhet, így lehetőséget kapnak többen is arra, hogy megmutassák magukat. Az év fő eseménye a világbajnokság lesz, de már a jövő év januári Eb is fókuszban van. No, igen, ott már az olimpia is tét.

Fotó: MVLSZ/archív

Aki tüzetesen megnézi a női válogatott legfrissebb, a franciák elleni Világliga-selejtezőre szűkített keretét, pontosan láthatja, nem feltétlen a legerősebb csapatot állítja ki a szövetségi kapitány. Szerepet kap ugyan a közvélemény számára néhány jól ismert játékos is (elég csak a Kisteleki Dóra, Takács Orsolya, Bujka Barbara standard triót említeni), ám lehetőséget kapnak a bizonyításra olyanok is, akik eddig kevésbé voltak fókuszban. Köszönhetően többek között annak, hogy ezúttal pihenőt kapnak az UVSE-Centrál kiválóságai.

„Anélkül, hogy a francia válogatott erősségét firtatnám, ez lesz az utolsó olyan Világliga-meccsünk, amelyen nyugodtan kísérletezhetünk. Tekintettel arra, hogy az UVSE az összetartást megelőző hétvégén külföldön játszik Euroliga-selejtezőt, így ebből a csapatból most nem hívtam meg senkit. Van egy-két olyan játékos, aki eddig kevesebbet játszott, akikre kíváncsi vagyok, így most elsősorban rájuk szegeződik majd a figyelem” – fogalmazott Merész András, aki mindentől függetlenül természetesen kötelező győzelmet vár a csapattól.

De vajon az oroszországi, ötméteresekkel elveszített, valamint az olaszok elleni, szentesi vereség után mennyire komolyan a célok a sorozatban? Felkészülési állomás, vagy igen is, még mindig téma a szuperdöntős szereplés? Azt persze nem árt rögzíteni – főleg azért, mert néhol téves információ jelenik meg erről –, a Világliga megnyerése a hölgyek esetében éppúgy nem ér olimpiai kvalifikációt, mint a világbajnoki aranyérem!

„Függetlenül attól, hogy a finálét szerencsétlen időpontban, öt-hat nappal a felkészülés kezdete után rendezik Kínában, ahova a világbajnoki keretből csak tizenhárom játékost tudnék kivinni, továbbra is célunk a kvalifikáció megszerzése. Amíg matematikai esélyünk van a továbbjutásra, mindent megteszünk ezért, sportemberek vagyunk, nem is lehet más a hozzáállásunk” – adta meg a választ a kapitány.

Nem titkolja, a Franciaország elleni mérkőzést követő napokban tervei szerint kihirdeti azt a bő keretét, amely a hátralévő három Világliga-partira készül, s amely voltaképpen nagy valószínűséggel a nyárra is alapot szolgáltat. Mert az esztendő legfontosabb eseménye értelemszerűen a kazanyi világbajnokság lesz.

„A magyar válogatott megérett arra, hogy minden világversenyen éremért játsszon, ami gyakorlatilag egy kivételtől eltekintve az utóbbi időkben mindig is így volt. Természetesen most is így készülünk majd, nem feladva azt az álmunkat, hogy előbbre lépjünk, és döntőben szerepeljünk végre. Hozzá kell tenni, az Európa-bajnoksághoz képest a világbajnokság nagyságrendekkel erősebb torna, sok függ a sorsolástól, hogy az egyenes kieséses szakaszban ki-kivel találkozhat” – tette hozzá Merész András, aki két szempontot emelt ki a kazanyi eseménnyel kapcsolatban.

1: sikerül-e megtennie a társaságbak a következő lépést

2: kérdés, mennyi önbizalommal készülhet majd a 2016-os, januári, belgrádi Európa-bajnokságra

Utóbbi kiemelten fontos esemény a női vízilabdában, hiszen az ottani győztes már jogot szerez a riói indulásra – a többi európai csapatnak marad a kegyetlen erős kvalifikációs torna. Nem túlzás azt állítani, hogy az Eb-t „könnyebb” megnyerni, mint az olimpiai selejtezőn jól szerepelni. Szóval, ez a 2015 a roppant fontos világbajnokságával együtt ezért is oly fontos esztendő női csapatunknak.

Szóval, még egy utolsó kísérletezés, aztán, uccu neki!


A magyar válogatott franciák elleni kerete:

Bolonyai
Flóra (Hungerit-Szentes), Horváth Anna (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló) - kapusok

Takács Orsolya, Kisteleki Dóra, Máté Zsuzsanna (mindhárman BVSC-Wáberer Hungária-Zugló), Bujka Barbara, Miskolczi Kitti (mindketten Hungerit-Szentes), Menczinger Kata, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta (mindannyian Dunaújvárosi Főiskola), Czigány Dóra, Ráski Lilla (mindketten ZF-Eger)

Tartalékok: Doroszlai Vanda, Leimeter Dóra (BVSC-Wáberer Hungária-Zugló)

A mérkőzés január 27-én Győrben lesz. A csapat január 20-án találkozik, három napon keresztül Budapesten edz, majd január 24-től a meccs helyszínén teszi ugyanezt.

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok