De mi a helyzet az olimpiai bajnokkal?

2013. július 10. 12:16

A Londonban aranyérmet nyert horvát együttesben jelentős újjáépítő munka zajlik, miután kiesett hat olimpiai bajnok, plusz távozott a kispadról Ratko Rudic.

Meggyőző játékkal lett olimpiai bajnok a horvát csapat Londonban – bár, megjegyzendő, úgy, hogy nem találkozott sem a magyar, sem a szerb válogatottal... –, utána aztán meglehetősen nagy vérátömlesztésen esett át az együttes, legelébb is felállt a kispadról Ratko Rudic szövetségi kapitány.

Az új gárda az első fiaskón máris túlvan: nem jutottak be – címvédőként – a Világliga szuperdöntőbe, miután a selejtezőknek a montenegróiak útjukat állták. (Mondjuk mi meg az olimpiai ezüstérmes olaszokat toltuk félre.) Mivel nem kerültek az utunkba a nyáron, talán érdekes lehet, mi a helyzet náluk – amire Dean Bauernek, a Sportske Novosti újságírójának honlapunk számára készített összeállításából igyekszünk választ adni.

Az egyik újdonság, először esik meg, hogy a legtöbb játékost a Primorje Rijeka adja, nem pedig a két nagy klub (Jug Dubrovnik, Mladost Zagreb) egyike. A legfontosabb azonban az a névsor, amely az olimpiai bajnokcsapattól elköszönteket mutatja: Frano Vican, Igor Hinic, Samir Barac, Ivan Buljubasic végleg befejezte a válogatottságot, míg Damir Buric és Miho Boskovic erre az évre pihenőt kér, azaz nagyjából az aranyérmesek fele nem lesz ott Barcelonában.

Ettől függetlenül a horvátok nagyon bíznak az új fiatal kapitányban, a 43 éves Ivica Tucakban, aki szintén a Rudic-iskola növendéke, bár az utolsó két évben nem volt közvetlenül tagja az edzői stábnak. Tucak általában kiscsapatoknál alkotott hihetetlenül nagyot, a Sibenikkel úgy tudott két éven át ott lenni a Bajnokok Ligájában, hogy csapatában nem játszott válogatott pólós, később a montenegrói Jadran Herceg Novival nyert két bajnokságot, továbbá Adria Ligát – a Jugot verve a fináléban –, hogy a klub végig hatalmas anyagi gondokkal küszködött.

Most fel van adva neki a lecke, hiszen a kulcsposztokon elég drámai a helyzet: a legendásan jó bekkek közül nincs Buric és Buljubasic, így kénytelen volt behívni a 33 éves Ivan Milakovicot, aki kilenc év után lett ismét válogatott. Szintén gond, hogy a rendre két óriáscenterrel hadba vonuló gárdában most nincs hasonlóan jó párja Niksa Dobudnak (Hinic befejezte, aki korábban Smodlakával alkotott remek párost), és itt szükségmegoldások után kell nézzen Tucak. A Vasasban is imádott Miho Boskoviccsal meccsenként 2-3 gól esett ki, kérdés, Petar Muslim mennyire tudja majd pótolni az irányító-átlövő poszton.

Amint horvát forrásunk említette, a londoni siker egyik, ha nem a legfontosabb titka a fantasztikus csapatszellem volt – a hírek szerint ez most is megvan, kérdés, hogy játékos kvalitásban mutatkozó látszólagos visszaesés miként lesz pótolható. Együttesüknek mindenesetre különleges csoportbeosztásuk van Barcelonában, hiszen nincs európai a kvartettjükben: az Egyesült Államokkal kezdenek, majd Kanada és Dél-Afrika következik.



E.ON Női OB I.

DFVE - Tigra-Zf-Eger

2023. máj. 13. 12:45

E.ON Férfi OB I.

FTC Telekom - Genesys OSC Újbuda

2023. máj. 16. 18:15

E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - DFVE

2023. máj. 17. 18:15

E.ON Férfi OB I.

Genesys OSC Újbuda - FTC Telekom

2023. máj. 18. 18:30

E.ON Női OB I.

DFVE - Tigra-Zf-Eger

2023. máj. 20. 16:30

A férfiválogatott sajtónyilvános edzése (2023.03.07., Fotók: Kovács Anikó)
Komjádi Kupa: Vasas SC-FTC 7-17 (2023.02.13., Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok