Elindult a friss játékvezetői képzés

2014. december 18. 09:42

A szövetség meghirdette új tanfolyamait, amelyekre szép számmal jelentkeztek is érdeklődők, egykori és jelenlegi pólósok, köztük sok fiatal is.

Fotó: Dobos Sándor

„Ha eddig voltak barátaid az uszodában, akkor azokat elveszted, ha nem voltak ellenségeid, akkor lesznek” – mondta félig tréfásan Császár György az első foglalkozás elején, midőn elkezdte a játékvezetés szerepét, fontosságát ecsetelni a hallgatóságnak.

Nem láttunk kikerekedett szemeket, amikor arról beszélt, ez egy nehéz szakma, bírni kell a kritikákat, edzettnek kell lenni fejben is – ezzel vélhetően mindenki tisztában van. Szerinte egyetlen esetben lehet elkerülni, hogy az ember közutálat tárgya legyen: a korrektség betartásával. Ha a játékvezető korrekt, olyan nagy baj nem lehet, még ha nem is lehet levezetni egy meccset hibátlanul. Mert nem lehet.

Arról, hogy miért indult el a képzés, Nemcsik Balázs is beszélt. A fő ok: kevés a játékvezető, s egyre több vízilabdacsapat működik, sok-sok kiírásban, a bírók pedig leterheltek, tavaly volt olyan játékvezető, aki 200 meccset vezetett.

Hölgyek is jelentkeztek

A szövetség főtitkára szerint ma már alapkövetelmény nemzetközi szinten, hogy a játékvezetők fittek, sportosak legyenek, adjanak magukra. Ha ez nincs meg, esély sincs arra, hogy komoly mérkőzéseket kapjanak az érdekeltek. Az sem mellékes, hogy egyre több a női játékvezető tőlünk nyugatra, örömteli, hogy a mostani tanfolyamra több hölgy is jelentkezett.

S ha már itt tartunk: egyikőjük Zantleitner Krisztina.

„Húsz év vízilabdázás áll mögöttem, és egy ideje edzőként dolgozom, fontosnak tartom, hogy egyrészt folyamatosan képezzem magam, másrészt egy másik szemszögből is megismerjem a játékot. Ez is szükséges ahhoz, hogy a klubban, ahol gyerekekkel foglalkozom, jó munkát tudjak végezni. Az is igaz, hogy tulajdonképpen most van annyi időm, hogy egy ilyen képzés beleférjen a mindennapokba” – mondta a Tatabányán dolgozó egykori válogatott klasszis.

„Senki, talán egyedül a bátyám” – válaszolta arra a kérdésre, volt-e olyan, aki lebeszélte volna a jelentkezésről.

Az első előadásról ketten is elkéredzkedtek, az ok prózai: Komjádi-kupa meccset játszottak az UVSE-ben. Kovács Bencéről és Knézy Márkról van szó, velük az elődöntő után beszélgettünk, miért tartották fontosnak, hogy jelentkezzenek – alább a videó.

Rajtuk kívül is sok-sok fiatal ült a Hajós tanácstermében, például Szedmák Dávid. De idősebbek is érdeklődnek, ifjabb Kenéz György és Tóth Imre, a Honvéd edzői is ott voltak az első találkozón.

További hír, hogy hamarosan Szegeden és a Dunántúlon is (vélhetően Pécsen) indul képzés. Összesen egyébként hét alkalommal találkoznak a budapesti tanfolyamon, négy-négy órára. Aztán jöhetnek a vizsgák.

Majd ezt követően remélhetőleg a sikeres munka, a medence partján.
 
-dobossándor-

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



E.ON Férfi OB I.

Honvéd - Tigra-Zf-Eger

2022. nov. 05. 16:30

E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Split, Eb: a döntő előtti utolsó átmozgató edzés (Fotók: Dobos Sándor)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok