Vereség az olaszoktól

2014. december 16. 18:59

Női válogatottunk jó kezdés után érthetetlenül megtorpant, támadásban semmi sem sikerült, így nem csak egyenlített, fordított, és két góllal, 11–9-re győzött is ellene az olasz válogatott a szentesi Világliga-meccsen.

Fotó: Dobos Sándor

A szerbek egykori világklasszis kapusa, a mérkőzés delegátusa, Alekszandar Sostar „bájosan” nyitotta a meccset: nem adta ki a rajtengedélyt Gurisatti Grétának. Az ok: túl kemény a maszkja…

Ismeretes, a Dunaújvárosi Főiskola centere sérülése miatt egy ideje arcvédőben kénytelen játszani. Tekintettel arra, hogy a ronda, de hatásos szerkezet célja az arcának minél jobb megvédése, álmában sem gondolta volna, hogy annak túlzott szilárdsága miatt a lelátóra szorul.
 
Abszurd, de mindegy, Merész András szövetségi kapitány is jobbnak látta nem kihúzni a gyufát…

Az olaszok a híreknek megfelelően voltaképpen az Eb-4. csapatukkal érkeztek, mindössze az állítólag visszavonult (hm, már megint...) Tania Di Mario és a center Valeria Palmieri hiányzott a budapesti társaságból.

Nálunk ugyebár nagyobb a szórás, amerikai tanulmányok, sérülések hátráltatják a munkát (Bujka Barbara az oroszok elleni meccs után ismét nem vállalhatta a játékot), de mint a mester hangsúlyozta, „Mindig a vízben lévő csapat a magyar válogatott!”

A kapunkban Kasó Orsolya állt, aki Aleksandra Cotti húzása ellen hátrányban tehetetlen volt – még szerencse, hogy előtte Tóth Ildikó nemcsak kiharcolt, hasonlóképpen be is húzta a labdát a kapuba (precíz passz Keszthelyi Ritától), avagy ezzel a gólváltással indult a csata. A folytatásban viszont már két magyar gól következett: a Takács Orsolya által kibrusztolt fórt Keszthelyi varrta be kíméletlenül, majd Arianna Garibotti kapufáját és Roberta Bianconi Kasó által védett ejtését követően Szücs Gabriella zúdított a kapuba. Tóth Ildi főszerepet kapott: előbb gyönyörűen csavart, apró szépséghiba, a kapufára ment a labda, majd átellenben remekül blokkolta hátrányban Garibotti lövését. Erre mondják, mestermunka!

Kasó sem tétlenkedett, nagyokat védett, miközben Keszthelyi zseniálisan passzolt az elmozgó Kisteleki Dórához, aki okosan ejtette át a jobb oldalról a kimozduló kapust. Valóban nem zavarta a helyéről kiugrott, általa visszatett lábujja a vízben…

Máté Zsuzsa is úgy gondolta, ha már egyedül hagyják középen, lő egy nagyot – egy kézről vágódott a labda a kapuba, de ez senkit sem zavart. Így 5–2-es előnnyel ment az első szünetre a csapat, köszönhetően többek között annak, hogy Kasó ismét leszedte Garibotti lövését emberhátrányban!

A dunaújvárosiak kapusa a folytatásban is parádézott, a jó védekezésnek hála ügyesen zárta a szögeket, látszott, egyre inkább magabiztosabb lesz a meccsen. Keszthelyi lelkének nyilvánvalóan nem tett jót, hogy ötméteresét (kiharcolta Takács Orsolya) védte Giulia Gorlero, de nem volt gond, kézben tartotta a társaság a csatát. Még akkor is, ha Garibotti újabb kísérlete a jobb oldalon ezúttal ült, 5–3-nál sem tűnt ijedtnek válogatottunk.

Egy felettébb gonosz ítélet (Kisteleki Dórát látta szabálytalannak a német bírónő, pedig csak próbált kiszabadulni az olasz kegyetlen szorításából…) aztán felkorbácsolta az indulatokat, Merész András nem bírta szó nélkül, Giulia Emmolo mindeközben pontosan fejezte be a kontrát. A spanyol játékvezető kontrája sem aratott osztatlan sikert, az ellenfél így a döntetlenért adogathatott, Szücs Gabriella azonban megállította a centerben próbálkozó Rosaria Aiellót.

Kisteleki Hanna dühös, de ami fontosabb, pontos szabaddobása úgy kellett, mint egy falat kenyér, már csak azért is, mert Garibotti muszájból elengedett távolija a bal kapufa segítségével utat talált a kapunkba, így egy-egy elbaltázott támadás után 6–5-ös vezetésünkkel mentek a felek a nagyszünetre.

Amely után Federica Radicchi kezéből kicsúszott a labda fórban, így „kilőtte” az uszodából, míg a másik oldalon Kisteleki Hanna lőtt újra kegyetlenül – 7–5 állt a táblán. Nem sokáig: a nagy hirigben Garibotti elkapta a ritmust, harmadik gólját szerezte. Mi fórban nem jutottunk lövésig, csupán lejárta után kötelező alapon lőtt Csabai Dóra reménytelenül, megbosszulta magát: az olaszok kiharcoltak egy ötöst, Bianconi belőtte – a 20. percben kezdődhetett minden elölről (7–7).

Keszthelyi Ritára elképesztően figyeltek odaát, így kénytelen volt centerbe vagy a kapufához is bemenni, klasszsisát bizonyítja, ki is harcolt egy kiállítását. Sajnos azonban Szücs Gabit blokkolták…

Kisteleki Hanna remek lefordulását nem volt képes gólra váltani (a kapusba lőtt), az olaszok aztán emberelőnyt harcoltak ki, időt kértek, és a vezetésért adogattak. Sikertelenül, mert a kapuba zárt magyar védelmet, a kézerdőt nem tudták átlőni. A támadásaink továbbra is döcögtek, a távolik nem ültek, és centerbe sem sikerült ekkor nagyon betenni a labdát. Egy labda nélküli kiállítást csak kaptunk, Merész mester időt is kért, jól érezte, muszáj nyugtatni a lányokat. És megbeszélni persze valamit…

A fór aztán nem jött össze, az olaszok nagyon pörögtek, képtelenek voltunk átverni őket, Kisteleki Dóra kényszerlövését könnyűszerrel hárították, majd elhalt a támadás. Emmolo a jobb oldalról ismét előnyhöz jutatta csapatát (7–8) – bizony, visszasírtuk a jó kezdést.

A záró etap kezdése sem biztatott sok jóval, a nehezen megszerzett fórt eltékozoltuk először, majd másodszor, hiányzott az ötlet, míg a másik oldalon a balkezes Emmolo biztos kézzel helyezte a labdát előnyben a kapuba. Kerek öt perc volt hátra, 9–7-re vezettek az olaszok.

Védekezésben a kegyetlen szoros jól működött, de közben elöl nem jött össze semmi, így esély sem volt az egyenlítésre. Sőt, miután Aiello ötöst értően forgatta be védőjét, Garibotti pedig értékesítette azt, 2:31-gyel a vége előtt 7–10 állt a táblán.

Hangsúlyozzuk: 7–5 is volt…

Egy mezőnykiállítást követően Keszthelyi lőtt ziccergólt, a hátralévő 1:51 azonban kevésnek tűnt. Miután sikerült kivédekezni egy hátrányt, felcsillant a remény, Máté azonban fölé-mellé bombázott, ráadásul hátul csak büntetőt érően tudta megállítani Teresa Frassinetti, Bianconi pedig bevágta azt.

A vége Takács előnygóljával 9–11 lett egy olyan mérkőzésen, amelyben az első negyed után támadásban voltaképpen megállt, megtorpant a csapat, így marad egyetlen pontja, avagy a szuperdöntőbe kerüléstől most kicsit eltávolodott.

Kész szerencse, hogy van mire emlékezni az évből, avagy ezt a meccset ahogy mondani szokták, felejtsük is el gyorsan…

Legalább is mi, mert ők nyilván nem keveset elemzik majd.


Merész András szövetségi kapitány (később részletes nyilatkozatát is megmutatjuk):


"Kicsit a 2014-es évünk köszönt vissza ezen a mérkőzésen. Voltak nagyon klassz dolgok, de inkább keserű a szám íz, mint nem. Nem vagyok elájulva ettől az évtől, de azt mondtam a lányoknak, a stábnak és magamnak is, hogy azért, mert most egy pontunk van, nem vagyok hajlandó változtatni a Világligára kitalált koncepciónkon, forgatókönyvön. Szeretném, ha jövőre eredményesek lennénk, ehhez meg kell találnom minden posztra a két-két embert. Szeretnénk vb-döntőt játszani. Mindentől függetlenül viszont szeretnék a csapatnak, a női vízilabda barátainak és mindenkinek kellemes ünnepeket és sikeres boldog új évet kívánni."

Fabio Conti, az olasz válogatott szövetségi kapitánya:

"Fejben nem kezdtük megfelelően a meccset, nem voltunk kellően koncentráltak, emiatt nem sikerültek a lövések. Pozitív viszont, hogy a meccs derekán jól reagáltak a lányok, nem törtek össze. A magyar válogatott, akármilyen összeállításban is szerepel, mindig erős. S nem engedhető meg ellene a dekoncentráltság. Ennek ellenére ez egy meccs volt, és még a szezon elején vagyunk."

Megkérdeztük arról is a kapitányt, visszavonult-e Tania Di Mario.

"Nem, egyszerűen arról van szó, hogy a Világliga-sorozat első felét arra szánom, hogy meccsenként két-három juniorkorú játékost kipróbáljak. Neki nincs szüksége a gyakorlásra, a nyáron minden bizonnyal számíthatok rá."

Eredmény – Női Világliga, A-csoport, 2. forduló

Magyarország–Olaszország 9–11 (5–2, 1–3, 1–3, 2–3)
Szentes, 300 néző. Vezette: Mauss (német), Jaumandreu (spanyol)

MAGYARORSZÁG: Kasó – Kisteleki H. 2, Kisteleki D. 1, Szücs G. 1, Keszthelyi R. 2, Tóth I. 1, Csabai D. Csere: Máté Zs. 1, Takács O., Hevesi A., Sikter D., Leimeter D. Szövetségi kapitány: Merész András

OLASZORSZÁG: Gorlero – Radicchi, Garibotti 4, Queirolo, Emmolo 3, Cotti 1, Frassinetti. Csere: Motta, Aiello, Millo, Bianconi 3, Galardi. Szövetségi kapitány: Fabio Conti

Gól – emberelőnyből: 4/10, ill. 2/8
Gól – ötméteresből: 0/1, ill. 3/3
 
A csoport másik mérkőzésén:

Franciaország-Oroszország 4-15 (1-5, 1-1, 1-4, 1-5)
A csoport állása: 1. Olaszország 6 pont, 2. Oroszország 5 pont, 3. Magyarország 1 pont, 4. Franciaország 0 pont

A másik európai csoportban:

Hollandia-Spanyolország 10-6 (2-2, 4-1, 2-1, 2-1)  
Németország-Görögország 7-20 (3-6, 3-6, 1-3, 0-5)
A csoport állása: 1. Hollandia 6 pont, 2. Görögország 3 pont, 3. Spanyolország 3 pont, 4. Németország 0 pont

 - a.z., ds -

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok