Rendszerbe tette az UVSE-t

2014. december 15. 13:52

Németh Zsolt irányításával már három bravúrgyőzelmet is aratott a férficsapat, avagy a női válogatott trénerének eddig felettébb jól sikerült ob I-es edzői karrierje. Nem véletlen, élvezi, amit csinál.

Fotó: Csonka Tamás

Alig egy hónapja, hogy kinevezték vezetőedzőnek.

Napra pontosan egy hónapja, hogy életében először ob I-es kispadon ült vezetőedzőként.

Nyugodtan mondhatjuk, megváltozott az élete.

Németh Zsolt nem az a magamutogatós fajta. Jobb szeretett mindig a háttérben meghúzódni. Talán nem is mindenki emlékszik róla, de tagja volt, sőt tevékeny tagja volt Kemény Dénes 1997-es válogatottjának, amely aranyérmet szerzett a sevillai Európa-bajnokságon. Később az aranygeneráció két védője, Steinmetz Barnabás és Vári Attila „vitte el” a posztot a nemzeti csapatban, így még inkább háttérbe került.

Szép lassan elkezdett edzősködni, gyerekekkel foglalkozni, majd kinevezték Merész András női szövetségi kapitány segítőjének, aztán ugye az UVSE-Hunguest Hotels vezetőedzőjének. Szép fokozatosan lépdel előre.

Speciel remekül: négy mérkőzés, három győzelem!

Irányításával mondhatni meglódult a csapat.

„Mondanom sem kell, rendkívül boldog vagyok, a három győzelem erőt ad a társaságnak – fogalmazott a közben gyerekcsapatokkal is foglalkozó Németh Zsolt. – Bravúros eredményeket értünk el, hiszen az erős BVSC otthonában nyertünk, egy jó Pécset sikerült legyőznünk idegenben, majd a jóval rutinosabb, jó eredményeket elérő, Szécsi Zolival felálló Kaposvár ellen szereztünk három pontot. Talán senki sem szólt volna akkor sem, ha ezeken a meccseken vereségeket szenvedünk, ahogy mondani szokták, ez is benne volt a pakliban, de hála istennek nem így lett. Így van miből erőt merítenünk.”

Vajon mi változott, hogy jobbak az eredmények? Igaz ugyan, hogy a bajnokság első hatalmas meglepetéseként pontot szerzett az akkor még Godova Gábor irányította együttes az Egertől, utána azonban csak vereségeket, akár súlyos vereségeket szenvedett. Mit csinált másképpen az új edző?

„Nem volt egyszerű a helyzet, hiszen belecsöppentem valamibe – kezdte a tréner. – Megkérdeztem a játékosoktól, mit csináltak eddig, láttam korábbi meccseiket, így összeállt a fejemben egy kép. Igyekeztem a dolgokat rendszerbe tenni, amit megkönnyített, hogy nem voltak még beidegződések, voltaképpen érzés szerint játszottak addig. Úgy veszem észre, a rendszer sokat segített nekik, mindenki tudja, mi a dolga, mit várok tőle.”

Egy volt védőjátékos mi mással, mint a csapat védekezésével kezdett, ezt próbálta mihamarabb úgymond ráncba szedni – ha a kapott gólok számát nézzük (11, 3, 7, 5), bátran állíthatjuk, meglátszik a keze nyoma.

„Kevés gólos mérkőzéseket játszottunk. Tekintettel arra, hogy viszonylag kevés gólt szerzünk – ennek az oka egyénként a fiatalságban keresendő, hiszen például az oly fontos centerposzton egy serdülő és egy ifi játékossal vesszük fel a versenyt –, muszáj hátul rendkívül stabilnak lennünk. Ez sem egyszerű, hiszen Tiba Petit leszámítva bekkben is roppant fiatalok vagyunk, azaz azon a két poszton, ahol kilók, tapasztalatok kellenek, mi még felettébb könnyűek vagyunk. Az idősebbek nyilvánvalóan sokat tesznek hozzá a történethez, Dávid Zoli, Kovács Robi, Laboncz Józsi, Tóth Zoli, Áts Berci, vagy a sajnos jó időre harcképtelen Bencur Marci személyisége a vízben és a parton egyaránt rengeteget számít.”

Zsolt nem titkolja, élvezi a helyzetet, imponáló a 3/4-es mérleg, noha jól tudja, várhatóan nem mutat majd mindig ennyire jót a mérleg, hiszen ahogy mondta: „Nyilvánvaló, nem a bajnoki címért, hanem a kiesés ellen, az alsóházi kieséses meccsek ellen játszunk, méghozzá azért, hogy a nálunk lévő fiataloknak lehetőségük legyen az első osztályban pallérozódni, legyen előttük perspektíva.”

Csapatára elmondása szerint a pörgés kitétel illik a legjobban, főleg azért, mert nálunk az idősebbek is ezt a módszert követik, nem lassítják, épp ellenkezőleg, inkább gyorsítják a játékot. A Ferencváros és az OSC ellen az eddigieknél is nagyobb bravúr lenne a pontszerzés is („Bár nem feltett kézzel állunk majd ki"), a Szentest pedig az első kör végén, ahogy fogalmazott „Mindenképpen le kell győznünk, hogy az eddigi bravúroknak meglegyen az igazi értéke.”

A meglehetősen zsúfolt hétvége (négy meccs edzőként, kettő segítőként) után Märcz Tamással és Áts Bertalannal autóba ült, és Szentesre, a női válogatotthoz utazott. A csapat kedden Világliga-találkozót vív az olaszok ellen (18.00, tv: Digi Sport), így érdekes, miként várja ezt a meccset: „Érződik, a kanadaiak szombati legyőzése után még inkább jó a hangulat, profin teszik a lányok a dolgukat, nyugodtak, minden a legnagyobb rendben körülöttük. Gyakoroljuk az olasz kapusra, centerre és védőkre kiélezett figurákat, bízom benne, eredményesek leszünk. Látszik, Merész Bandi nagyon egyben tartja ezt a társaságot.”


Németh Zsolt meccsei az UVSE edzőjeként

7. forduló (november 15.): UVSE-Hunguest Hotels–RacioNet-Honvéd 6–11
8. forduló (november 22.): BVSC-Wáberer-Hungária-Zugló–UVSE-Hunguest Hotels 3–5
9. forduló (november 25.): Pécsi Mecsek-Füszért–UVSE-Hunguest Hotels 7–9
10. forduló (december 13.): UVSE-Hunguest Hotels–Kaposvári VK 6–5

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok