A nagy feltámadások szezonja (is) az idei

2014. december 14. 18:58

Két gól nem gól, három gól nem gól, négy se nagyon. A hétvégén is akadtak csapatok a férfibajnokságban, amelyek nem ijedtek meg a nagy hátránytól.

Fotó: Csonka Tamás

A férfibajnokság 10. fordulójában majdnem nagy meglepetés született, de aztán elmaradt a Vasas-bravúr. Az OSC mínusz háromról jött vissza, és egyszer vezetett a mérkőzésen, a legvégén. Még további találkozókon is elfogyott a nagy előny, ezen a hétvégén is, s ennek apropóján összeszedtük a legnagyobb felzárkózásokat – ebből a bajnokságból.

1. forduló:

KSI SE-Debreceni VSE 7-9 (a KSI 6-2-re vezetett)


Akkor még meglepetésnek tartottuk volna a KSI győzelmét, azóta sok minden történt a bajnokságban. Így utólag nem lett volna meglepő a hazai három pont, amely azonban végül nem jött össze. 5-1-re és 6-2-re is vezetett a Horváth-csapat, azonban egy 12 perces gólcsend súlyos következményekkel járt. A harmadik negyedet 3-0-ra nyerte meg a Debrecen, amely Martin Kolarik góljával egyenlített a zárónegyed elején, majd Kovács Gergő büntetőjét megfogta a debreceni kapus, hogy aztán Hoppál Gergely megszerezze a vezetést a DVSE-nek. Kovács Gergő még egyenlített, de Kincses Attila gólja után Bicskei Attila is kihagyott egy 5 méterest, Halek Márton pedig megadta a kegyelemdöfést.

2. forduló:

UVSE-Hunguest Hotels-ZF-Eger 7-7 (az Eger 5-1-re vezetett)


A bajnokság egyik nagy meglepetése volt a bajnok pontvesztése a második fordulóból. Semmi sem utalt arra, hogy ez bekövetkezik, hiszen az első negyedet 4-1-re nyerték az egriek, és már 5-1-re is vezettek Erdélyi Balázs góljával. Sőt, 6-2 is volt az állás. Ezután Tóth Zoltán, Dávid Zoltán, Tiba Péter és Korényi Balázs gólja következett sorrendben, ezzel 6-6 lett az eredmény. Azaz az UVSE még Erdélyi Balázs 4 perces kiállítása előtt hozta vissza mínusz 4-ről. Az említett kiállítás után Dávid megszerezte a vezetést, amit Borisz Vapenszki azonnal kiegyenlített. Két másodperccel a vége előtt Milos Csuk lőhetett 5 méterest, de az kimaradt.

3. forduló:

ZF-Eger-Szolnoki Dózsa-Közgép 9-10 (az Eger 1-6-ról állt fel)


A bajnokság szuperrangadója óriási szolnoki fölénnyel indult, már ami a gólok számát illeti. 6-1-re húztak el Varga Dánielék. Innen azonban nagy akarattal visszajött az Eger, Borisz Vapenszki vezérletével egyenlítettek (ő lőtte a 8. egri gólt), 2 perccel a vége előtt. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Zsivko Gocicsot 4 percre kiállították 5-8-nál.) Más kérdés, hogy aztán Stefan Mitrovics megszerezte a győzelmet a Szolnoknak.

8. forduló:

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló-UVSE-Hunguest Hotels 3-5 (a BVSC már 3-1-re is vezetett)


Meglehetősen furcsa volt ez a bajnoki. 1-0-ra, 2-1-re és 3-1-re vezetett a zuglói csapat, Ambrus Ferenc gólja a második negyed vége előtt 2 és fél perccel esett. Innentől 11 percig nem esett gól, a következőt Kovács Róbert szerezte a negyedik negyed legelején. Az UVSE rutinos játékosa még egyszer betalált, mint ahogyan Tóth Zoltán (ő egyenlített 3-3-ra) és 1 másodperccel a vége előtt Kereszturi Márton is. 1-3-ról fordított és 5-3-ra nyert az UVSE, a BVSC két negyedig nem lőtt gólt.

10. forduló:

Vasas-Plaket-A-Híd-OSC-Újbuda 9-10 (8-5 után szedte össze magát az OSC)


Azt tudjuk, hogy sokat dolgozik a Vasas új csapatán, de azt nem sejtettük, hogy ennyire megszorongatja majd a jóval esélyesebb vendégeket. Gyárfás Tamás szerezte az első gólt büntetőből, majd ugyanő növelte az előnyt akciógóljával. Bundschuch Erik, majd Gór-Nagy Miklós jelentkezett góllal, de aztán Gyárfás megint villant kétszer, 4-2 volt azzal a Vasasnak. 5-5-nél ugyan egyenlített az újbudai csapat, de Bóbis Máté, Sedlmayer Tamás és persze Gyárfás (5 gólt lőtt összesen, kis kitérőként említjük, hogy a KSI ellen hatot, két nappal korábban): 8-5 volt a Vasasnak a harmadik negyed vége előtt másfél perccel. Két OSC-gól után Juhász-Szelei góljával még 9-7-re ment a piros-kék társaság, ezután viszont már nem találtak be. Salamon Ferenc, Kevin Graham és a vége előtt 5 másodperccel Juhász Zsolt viszont igen (Steinmetz Ádám ellen ítéltek büntetőt), így nyert 10-9-re az OSC.

10. forduló:

UVSE-Hunguest Hotels-Kaposvári VK 6-5 (1-4-ről nyert a lila csapat)


Jobban kezdte a meccset a Kaposvár, 2-0-ra, majd a nagyszünetben 4-1-re vezetett. Sőt, még a negyedik játékrész elején 5-3-nál megerősítette vezetését Berta József találatával. Kovács Bence, Dávid Zoltán és Kovács Róbert viszont nem egészen két és fél perc alatt megfordította az állást, s miután ezt követően már nem esett gól, újra nagy hátrányból szerzett három pontot az újonc.

10. forduló:

Valdor-Szentes-Debreceni VSE 9-10 (3-8-ról támadhatott az egyenlítésért a Szentes)


A sereghajtó fontos bajnokija volt a szolnoki, amely azonban végül hazai szempontból bosszantó véget ért. A mérkőzés első félidejét egyértelműen a Debrecen irányította, 4-2-re, 6-3-ra, majd egy hosszabb gólcsendet követően 8-3-ra is vezetett Hoppál Gergely büntetőjével. A hazaiak nem adták fel, Somogyi Balázs 1:53-mal a vége előtt 9-10-re alakította az állást. Még kétszer támadhatott az egy pontért a Szentes, de Vörös Viktor és Zlatko Rakonjac próbálkozása is hatástalan maradt.

További nagy izgalmakat kívánunk a bajnokság folytatására!
 
-dobos sándor -



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok