Budapesti olimpia: rendkívüli közgyűlés lehet februárban

2014. december 12. 17:01

Létrehozzák az úgynevezett Olimpiai Védnöki Testületet, amelynek Kemény Dénes, a vízilabda szövetség elnöke is tagja.

Fotó: MOB

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón jelentette be: javaslatot tesz a MOB elnökségének, hogy a testület 2015. február 6-ra, egyetlen napirendi ponttal hívja össze a MOB rendkívüli közgyűlését, melynek javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát, és foglaljon állást a budapesti olimpiai pályázat kérdésében.

„A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere. „A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt 10 év és a következő 10 év infrastruktúrafejlesztési, közlekedésfejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Sőt, e változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és olimpiát rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia mint központi helyszín mellett már most számolhat a győri, veszprémi, debreceni, szegedi, gödöllői, miskolc-diósgyőri, szombathelyi, székesfehérvári helyszínekkel is” – mondta.

Borkai Zsolt hangsúlyozta: az, hogy a gazdaságos olimpia reformja „földrajzi és fenntarthatósági okokból” lehetővé teszi a több országban való olimpiarendezést, elhozhatja egy közép-európai olimpia lehetőségét.

„A MOB a következő hónapokban megvizsgálja, hogy egy esetleges budapesti kandidálás esetén Magyarország számolhat-e horvátországi (például vitorlázás), szlovákiai (például vadvízi evezés), ausztriai (például hegyikerékpározás) vagy más közép-európai helyszínekkel is. Egy ilyen együttműködés szimbolikus üzenet lehet a világnak, erősítené a szomszédos országok kapcsolatát és a közép-európai identitást is.”

Annak érdekében, hogy Budapest, Magyarország sikeresen éljen az Agenda 2020 elfogadása által megteremtett lehetőséggel, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kezdeményezte az Olimpiai Védnöki Testület létrehozását, melynek keretében a magyar sport- és gazdasági élet fontos szereplői ajánlásaikkal, tanácsaikkal, javaslataikkal – önkéntes munkában – segíthetik a párbeszédet, a megalapozott és körültekintő döntéshozatalt. Ennek a testületnek Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is tagja.

„Elsődleges szempont volt, hogy olyanok kerüljenek a szakértői körbe, akiknek életútja és tudása garancia arra, hogy elfogulatlanul, lelkesedéssel, ugyanakkor éleslátással és a kellő óvatossággal tudják segíteni az Agenda 2020 elfogadása utáni új helyzet elemzését, Magyarország valós lehetőségeit, esélyét" – mondta Borkai Zsolt, aki azt is hozzátette, nem szeretné, ha az emberek politikai hovatartozásuk mentén formálnának véleményt az olimpia gondolatáról, fontos a társadalmi párbeszéd, a higgadt vita, az érvek és ellenérvek felsorakoztatása. 

A 2024-es nyári olimpia helyszínéről 2017 szeptemberében a perui fővárosban, Limában határoznak a NOB tagjai. A 2028-as játékok rendezőjéről négy évvel később születik döntés.

Az Olimpiai Védnöki Testület tagjai:

Rácz Marianne legendás kézilabdakapus, világbajnoki ezüstérmes, többszörös Bajnokok Ligája-győztes, magyar és osztrák válogatott.

Regőczy Krisztina,
a jég királynője, üzletasszony és sportdiplomata. Olimpiai ezüstérmes és világbajnok, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség szakági sportigazgatója.

Polgár Judit stratéga, a világ legjobb női sakkozója, sakkolimpiai bajnok, páratlan hosszú ideig a női világranglista vezetője.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Sors Tamás többszörös paralimpiai úszóbajnok, világbajnok, világcsúcstartó.

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke, az Európai Úszó Szövetség kincstárnoka, magyarországi úszóvilágversenyek szervezője és az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a 2021-es vizes világbajnokság sikeres pályázatának „atyja", a szervezőbizottság társelnöke.

Baráth Etele, az egyik legsikeresebb sportágunk, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség első embere, építészmérnök, kormányzati tapasztalatokkal rendelkező városépítési szakember.

Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, vízilabdázó, a világ egyetlen edzője, aki egymás után háromszor olimpiai győzelemre vezette ugyanannak a nemzetnek a válogatottját.

Magyar Zoltán tornász, kétszeres olimpiai bajnok, sportvezető, a Tornaszövetség elnöke, a MOB alelnöke.

Kovács István olimpiai bajnok ökölvívó, profi világbajnok.

Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter, gazdasági szakember, sosem volt híve a felelőtlen kiadásoknak, pénzügyminiszterként nem engedte a túlköltekezést.

Dénes Ferenc
 sportközgazdász, független szakember.

Bienerth Gusztáv gazdasági szakember. A PriceWaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég magyarországi és közép-európai vezérigazgatója volt, több olimpiai megvalósíthatósági tanulmány készítését irányította.

Gyurta Dániel Európa-, világ- és olimpiai bajnok úszó, többször volt az év sportolója, nemzetközi fair play-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett sportoló.



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok