8-1: az OSC bejutott a kupadöntőbe

2014. december 05. 16:21

A Theodora Magyar Kupa első elődöntőjében az A-Híd-OSC győzött a sokat hibázó RacioNet-Honvéd ellen, így bejutott a fináléba.

Fotó: Mikola Gábor

Véletlenek nincsenek, de azért érdekesség, hogy mind az E.ON ob I.-es bajnokság, mind a Theodora Magyar Kupa négyes döntőjének első meccsét a RacioNet-Honvéd és az A-Híd-OSC-Újbuda csapatai játszották.
 
A bajnokin igen szívósan tapadt az esélyesebb, akkor már a nemzetközi porondon edződő újbudaiak ellen a Honvéd, de végül a Vincze-csapat szerezte meg a három pontot. 
Kevin Graham kapta a legnagyobb tapsot a bemutatásnál, ez pedig a kanadai női válogatottnak köszönhető, ők nemrég érkeztek Szentesre, december 13-án edzőmeccset vívnak a magyar válogatottal (amely 16-án ugyanitt az olaszokat fogadja Világliga-selejtezőn).

Az első ráúszást követően egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a nemrég elhunyt Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázóról.

Két-két elhibázott akciót követően Joseph Kayes szerezte a meccs első találatát, a harmadik percig kellett erre várni. Kiss Gergely tesztelte Bisztritsányi Dávidot a negyed első felében, aztán emberelőnyben Takei és Shimizu is így tett, mindannyiszor az OSC kapusa volt résen! Parádés kezdés volt ez részéről. Hegedüs Gábor kapott egyet a fülére Simon Rolandtól, majd Decker Ádám kiállítása után a hatodik percben időt kért Vad Lajos.

Elrontotta a fórt a Honvéd, olyannyira, hogy Bátori Bence megúszott, megkapta a labdát, és 2-0-ra alakította az állást a negyed előtt 2 perc 16 másodperccel. Ekkor már doboltak az egri drukkerek a szentesi uszodában, szép lassan szivárogtak az emberek, egyre jobban megtelt a lelátó – némileg érthető, hogy az Eger-Szolnok elődöntőt helyezték fókuszba a nézők.

Vincze Balázs már az utolsó percben kért időt, a sokadik elkapkodott Honvéd-akció után. Gór-Nagy lőtte bele a másik 10-esbe, Fülöp Bencébe a labdát, Miki egyébként úgy szállt vízbe, hogy bármikor megszülethet második gyermeke, Abigél. A negyed 2-0-s OSC-vezetéssel zárult.

Kifejezetten ideges volt a játék a második negyed elején, s később is. Az 5. percben Juhász Zsolt kiállítása után 5 méterest kapott a Honvéd, mert nem ment ki időben a kiállított játékos. Fülöp Bence lőtt, a kapufára. A Honvédnak semmi nem jött össze. Pedig megkapták az esélyt, a negyed 6. percében a kiállítási arány 8:3 volt az OSC "javára". Koji Takei sokadik emberfóros lövése akadt el Bisztritsányiban, de Lévai Márton is bemutatott egy fontos védést. 

A nagyszünet előtt nem sokkal időt kért Vincze Balázs, az OSC ügyesen lassította a támadást, majd a lejárta előtt nem sokkal jött a kiállítás is, de a lövés elakadt a blokkban. A félidőben maradt a 0-2.

A fordulás után is kapkodtak a csapatok, a második percben jött az első igazi lövés, akkor Illés Sándor pattintott fölé. Nem volt nyugodt sem Vad Lajos, sem Vincze Balázs a kispad előtt mellesleg. Hegedüs Gábor megúszás után szerezte a harmadik fővárosi gólt, ügyes megoldást választott, mert középen jött Kayes is, de a center végül nem kapta meg a labdát, 0-3.

Bátori Bence nem teketóriázott a negyed negyedik percében, amidőn az OSC emberelőnyhöz jutott, távolról bevette a Honvéd kapuját, ezzel már 4-0 volt az állás. Majdnem 5-0 lett, mert miután Kiss Gergely ellőtte a labdát, a túloldalon nagyon tisztán fordult be Decker Ádám, aki azonban végül fölédurrantott. Nem úgy Kovács Gábor, aki a Honvéd újabb elkapkodott akciója után megúszott, és megvárta, míg Lévai a víz alá kerül, majd kegyetlenül bevarrta a labdát, 0-5! Három perc volt még ekkor hátra a negyedből.

S aztán Fazekas Tibor megtörte a jeget, emberelőnyből szerzett gólt, 2:33-mal a vége előtt. A labda megakadt, a kérdés az volt, erőre kap-e a Honvéd. Egy nagy jóindulattal (vagy rosszal, ki-ki a maga szemszögéből megítélheti) megadott Takei-kiállítás (OSC-fór) vezette fel a negyed utolsó percét - Bátori Lévaiba lőtte a lehetőséget. Kevin Graham szerzett aztán nagyszerűen labdát, majd egy szépen kijátszott OSC-akció végén Brguljan passzát Kayes fejezte be (1-6). Ezzel zárult a negyed, az OSC az egyik lábát betette a kupa döntőjébe.

Könnyű labdákat adott el a Honvéd a zárónegyed elején is, ilyen tekintetben nem (sem) változott a játék képe. Salamon Ferenc bombagóllal iratkozott fel a jegyzőkönyvbe, az övé volt a hetedik OSC-gól, a meccs eldőlt. Főleg Bisztritsányi újabb védése nyomán. Steinmetz Barna a kapufára lőtt (ez sem jött össze), a Vincze-csapatnak nem volt más dolga ekkor már, mint kijátszania támadóidejeit.

Gór-Nagy Miklós is meglőtte a maga gólját aztán (8-1-es vezetést eredményezett mindez), az OSC végül kiütéssel győzött.
 
Furcsa meccs volt, a Honvéd hibái mellett azt sem felejthetjük el, hogy ezeket a hibákat valami megelőzte, például az OSC ereje, az elmúlt időszakban az ellenfelek szemében is megszerzett tekintélye (ami bénítólag hathat) és remek védekezése.

Vincze Balázsék várják ellenfelüket.
 
Eredmény - Theodora Magyar Kupa elődöntő:

RacioNet-Honvéd - A-Híd-OSC-Újbuda 1-8 (0-2, 0-0, 1-4, 0-2)
Szentes, 300 néző, vezette:
Petik, Csizmadia

Honvéd: Lévai - Shimizu, Szőke, dr. Kiss, Takei, Simon A., Fülöp. Csere: Kiss B., Fazekas 1, Stojcic, Illés, dr. Steinmetz B., Simon R. Vezetőedző: Vad Lajos

OSC: Bisztritsányi - Gór-Nagy 1, Graham, Salamon 1, Hegedüs 1, Bundschuch, Kayes 2. Csere: Decker Á., Bátori 2, Juhász, Kovács G. 1, Szentesi, Brguljan. Vezetőedző: Vincze Balázs

Gól/emberelőny: 1/12, illetve 2/9
Ötméteresek: -/1, illetve -
Kipontozódott: Illés (30.), illetve Decker Á. (28.)
 
-dobos-



Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok