Biros Péter újra vízben!

2014. december 01. 14:13

A háromszoros olimpiai bajnok hosszú kihagyás után újra beugorhatott a medencébe, avagy az egriek klasszisa elkezdhette az edzéseket!

Fotó: MTI/archív


 
Ha nem is megváltókét várják, hiszen egészen jól megy a csapatnak (lásd BL-nyitány: 7–7-es döntetlen a címvédő Barceloneta otthonában!), de a társak és az edző nem győzi kiemelni, mennyire hiányzik. Nos, a jelek szerint már nem sokáig, az egriek háromszoros olimpiai bajnoka végre vízbe mehetett, elkezdte az edzéseket!
 
– Még a barcelonai túra előtt így fogalmazott Dabrowski Norbert: „A vízilabda szerelmeseinek van egy jó hírem: hétfőn Biros Péter elkezdheti az edzéseket!” Nos, elkezdte?
– Megtettem az első lépést, avagy két hónap után újra vízben voltam.
– Meséljen!
– A csapattal majd délután tréningezek, délelőtt lementem úszni. Az az igazság, ilyen hosszú kihagyás még nekem is sok… Nem állítom, hogy feltétlen jól esett az úszás, szenvedtem egy kicsit, de ez így van rendjén. Az érzés maga kifogástalan volt, végre vízben lehettem, de különösebben nem számoltam a napokat, tudtam, eljön majd az ideje.
– Ki gondolta volna, hogy egy ártatlan szemölcsleszedés ennyi problémát tud okozni…
– Én sem számítottam erre, de már nem foglalkozom vele.
– Teljesen meggyógyult?
– Gyorsan lekopogom, igen. A seb a lábamon rendbejött, ezért is mehetek mostantól vízbe.
– Annyi mindent megélt, így azt gondolom, napra pontos választ tud adni: mennyi idő kell, míg utoléri magát?
– Egy hónap. Fokozatosan kell terhelni a szervezetem, az elején minden lesz, csak komfortérzet nem. Néhány kiló is fölszaladt, úgyhogy lesz munka bőven.
– Félre ne értse: hiányzik ez még önnek? Harmincnyolc éveses szenvedni, gürizni, kilókat leadni.
– A kilók leadása egyébként is rám fér. A többit meg, mit csináljak, szeretem.
– Szereti? A sydneyi csapat tagjai közül Szécsi Zoli Kaposvárott véd, Kiss Gergő és Steinmetz Barna a Honvédban szerepel, rajtuk kívül már csak ön szerepel. Úgy is mondhatjuk, egyedüli, aki nemzetközi porondon harcoló csapat tagja. A többiek abbahagyták. Jobban bírja a gyűrődést?
– Ahogy ők, úgy én is elhasználódtam, de a mai napig szeretek edzeni. Ha van titok, ez lenne az.
– Ha azt veszem, hogy társai pont azt szokták mondani, a játék ugyan hiányzik nekik, de a sok edzést a hátuk közepére sem kívánják, akkor bántás nélkül állíthatjuk, fordítva van bekötve.
– Mindig szerettem edzeni, ez nem változott. Valóban, nálam fordított a történet, nekem a meccsek nem mindig túlzottan élvezetes falatok… Abban, hogy szeretek edzeni, valószínűleg közrejátszik a hét évnyi versenyszerű úszás, érzem, a mai napig óriási segítség ez számomra.
– A társai már nagyon várták, hogy köztük lehessen, ugye, tudja?
– Tekintettel arra, hogy sérülések, eltiltások miatt nem lehetett komplett a csapat, törvényszerű, hogy mindenki arra vár, változzon ez az állapot.
– Milyen csapatba tér vissza Biros Péter?
– Röviden: jóba. Sokan távoztak, sokan érkeztek, új csapatról beszélünk. Nagyjából már mindenki tudhatja, mire számíthat Norbitól, ő is tudja, mit várhat a játékosaitól, úgyhogy kezd összeállni minden. Amikor majd Pufi és én is százszázalékos állapotban leszünk, akkor lehet majd igazán variálni a csapatot. A hangulat remek, a nehéz időkben még jobban összekovácsolódott a társaság, azt hiszem, sokra hivatott a csapatunk.
– Ha Eger, Ha Bajnokok Ligája, akkor…
… akkor eddig hiányérzet. A múlton azonban nem érdemes rágódni, előre nézünk. A szombati mérkőzésünk bizonyította, nem vagyunk esélytelenek a továbbjutásra, noha elképesztően erős csoportba kerültünk – a másikban borítékolható a három továbbjutó kiléte, de hagyjuk is ezt… –, ahol elméletileg ugye két hely kiadó csak. A Recco azonban biztos vagyok benne, hogy így, vagy úgy, de kiharcolja a hatos döntőbe jutást, azaz voltaképpen az egyetlen még továbbjutást érő helyre pályázunk. Optimista vagyok, mert látom, Norbi milyen munkát végez a srácokkal, csapatként funkcionálunk, mindenki egy irányba húz, ebből valami jó is kisülhet.
– Tíz éve már ott állt Európa tetején, mintha most lett volna…
– Mintha… Ott leszek a vízben a Honvéd gálameccsén, ünnepelünk egy jót.
– Előtte Magyar Kupa, BL-meccsek, szóval bele a sűrűjébe.
– Az egy hónapra szükségem van, azaz minden bizonnyal januárban játszok először tétmeccset.
– Semmi kiskapu?
– A kiskapu mindig nyitva van, de maradok a realitás mezején, és igyekszem utolérni magam. Lesz még időm bizonyítani az Egerben, semmit sem kell elkapkodni.

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok