30 gól, szentesi diadal

2014. november 15. 14:54

A BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–Hungerit-Szentesi VK női bajnoki rangadón 16–14-es vendégsiker született. A találkozó színvonalát jól mutatja, hogy Merész András szövetségi kapitány a játékosok produkcióját illetően csak ennyit mondott: „Örül a szívem!”

Fotó: Csonka Tamás

Hol kezdjük?

A kérdés azért adja magát, mert annyi minden történt ezen a meccsen, hogy írásban már-már lehetetlen azt visszaadni. Éppen ezért engedelmükkel az összecsapás utolsó negyedében elhangzott szövetségi kapitányi megszólalással nyitnánk. „Örül a szívem!” – szakadt ki Merész Andrásból, akit láthatóan elvarázsoltak a vízben tüsténkedő hölgyek.

Nem csak őt, tegyük hozzá…

„Tekintettel arra, hogy ilyen mederbe került ez a mérkőzés, az egyéni kvalitások kidomborodnak” – tette hozzá a mester, aki árgus szemekkel leste a játékosok mozdulatait. Volt mit!

Kisteleki Dóra magától értetődően hintett egy ötöst, méghozzá hét lövésből; Takács Orsolya Gyöngyössy Anikó eltiltása miatt újfent centerben volt kénytelen bizonyítani klasszisát (jelentjük, megtette!); Máté Zsuzsanna láthatóan alaposan felpörögve, egyúttal felettébb eredményesen tette a dolgát; a napokban eljegyzett Miskolczi Kitti bal keze négyszer villant elsőrangúan (a többi közt egy perccel a vége előtt, a Szentes 15. gólját szerezve, avagy teljesítménye arról árulkodott, nem kicsit van feldobott álllapotban!); Bujka Barbara a szokásosan aktív centerjáték mellett a legfontosabb pillanatokban, a legvégén blokkolásban is jeleskedett (hogy ez mennyire tetszhetett a műfaj kulcsszerepét előszeretettel hangoztató kapitánynak, csak sejtjük); Catharina van der Sloot is megmutatta, mit várnak egy légióstól (a holland egyik rontásánál persze Merész András stílusosan megjegyezte, hogy „Bezzeg nekünk ugyanebből a helyzetből betalált az Európa-bajnokságon…”); nyolc szentesti játékos is gólt szerzett, ami egyszersmind talán el is döntötte a rangadót.

Tekintettel arra, hogy 30 találat színesítette a partit, azt is mondhatnánk, a csapatok védekezése, kapusteljesítménye ezúttal elmaradt a kívánalmaktól, amiben bizonyosan van is némi igazság, mindazonáltal nem feltétlen csak ennek tudható be a gólzápor, avagy a felek hatékony támadójátéka magában hordozta, hogy itt bizony nem fogunk unatkozni.
„A szívem…” – sóhajtott megkönnyebbülten Tóth László, a szentesiek edzője a lefújás után, miközben kollégája, Petrovics Mátyás szokásának megfelelően csapatának higgadtan magyarázta el az első tapasztalatokat.

A BVSC – csak úgy, mint az UVSE-Central ellen – több gólos hátrányban sem zuhant apátiába, többször is kiegyenlítette hátrányát – ez a jelek szerint azonban a végére alaposan lefárasztotta. 7–4-es vendégelőnyt követően 8–7-re fordított, 11–13 után is egyenlített. Már sohasem tudjuk meg, mi lett volna, ha a záró negyedet nem 10– 12-es hátrányból kell kezdenie, amit azért érdemes megemlíteni, mert helyzete, nem kis helyzete volt a 11–11-hez, Varga Viktória azonban rosszul mérte fel a helyzetet, a bemozduló társak helyzetbehozása helyett lövést választott, ami után a leforduló szentesiek Gémes Alexa révén szereztek gólt. Ahogy a parton is elhangzott, ez bizony kétgólos labda volt…

Természetesen igazságtalan volna a 17 esztendős szombathelyi hölgy elhibázott lövésének betudni a hazai vereséget, már csak azért is, mert a sorsdöntő pillanatokban több társának is megremegett a keze, lásd 14–14-nél az időkérést követő emberelőnyös helyzetet, vagy éppen az utolsó, egyenlítésért megjátszott támadást, amelyből végül a leforduló van der Sloot a dudaszó pillanatában állította be a végeredményt.

Fotó: Csonka Tamás

A meccs után a szentesiek a születésnapját ünneplő Győri Esztert tortával köszöntötték, a lelátón ülő vendégdrukkerek elénekelték Halász Judit ismert nótáját, miközben a hazai pólósok kissé letörten, de láthatóan edzőjük szavaiból sokat tanulva indultak az öltözőbe. Újabb remek rangadón vagyunk tehát túl, és ha már kérdéssel kezdtük, stílszerűen fejezzük be egy másikkal: mi lesz majd akkor, amikor igazán nagy tétre játsszák majd a csapatok a találkozókat…?
 
Petrovics Mátyás: "Kijött minden, a fiatalságunkból adódó rutintalanságunk. Meccslabdáink voltak, nem is egyszer. Egy bizonyos időszakban nekünk állt a meccs, fórt hagytunk ki, kettőt is, amikor nagyon kellett volna a gól, illetve lefordulásból is gólt kaptunk. Ez a rutintalanság. Ez a Szentes csak felnőtt játékosokból áll, borzasztó erős kerettel rendelkezik a bajnokságban, így fizikálisan ilyen meccset játszani ellenük, nos, megemelem a kalapomat a játékosok előtt. De tavaszra sokat fejlődünk, és elkaphatjuk őket. Nincs messze a Szentes tőlünk, és ez "baromi" jó dolog."

Tóth László: "Sok mindent elrontottunk abból, amit megbeszéltünk védekezésben, így a BVSC fordítani tudott. Az mindig benne van a játékunkban, hogy sok gólt lövünk, hiszen nagyszerű lövőink vannak. Ettől nem féltem. Bizonyos szituációkban eldönthettük volna a meccset, de akkor könnyen engedtük őket gólt lőni, amitől vérszemet kaptak, lelkesek lettek. Miután a negyedik negyedben stabilizáltuk a játékot, akkor már nem volt gond. Egy kivédekezett játék után megszerzik az önbizalmat a támadásra a játékosok, és ez nekünk háromszor sikerült legalább a végjátékban. Azt hiszem, az az edző, aki megfejti a női vízilabdában jellemző hullámzást, az a világ legjobb edzője lesz."

– a.z., ds –

Eredmény - női ob I.-es bajnokság, 6. forduló: 

BVSC-Wáberer Hungária-Zugló–Hungerit-Szentesi VK 14 –16 (2–4, 5–3, 3–5, 4–4)
Laky-uszoda, 150 néző. Vezette:
Vogel, Homonnai

BVSC: Doroszlai – Varga V., Takács O. 3, Tamás 1, Leimeter D. 2, Kele, Máté 3. Csere: Farkas K., Kisteleki D. 5, Illés H., Horváth A. (kapus). Vezetőedző: Petrovics Mátyás

SZENTES: Gundl – Hevesi 1, van der Sloot 4, Miskolczi 4, Bujka 3, Pengő, Gémes 1. Csere: Győri, Pócsi 1, Kádár 1, Rácz, Kövér-Kiss 1. Vezetőedző: Tóth László

Gól – emberelőnyből: 3/9, ill. 5/13
Ötméteresből: 1/1, ill. 2/2
Kipontozódott: Kele (22. p.), Leimeter D.(29. p.)
 
További mérkőzések:

UVSE-Margitsziget - KÓPÉ-ÚVSE 16-3 (5-0, 4-2, 2-0, 5-1)
Gólszerzők: Ádám 7, Gyárfás 3, Vogt 2, Kiss, Bartus, Hidas, Lantos, illetve Koncz, Szűcs, Petőváry

Szegedi Vízmű Taylor&Nash Universitas - Kecskeméti Sportiskola 20-1 (4-0, 6-1, 6-0, 4-0)
Gólszerzők:
Somhegyi 4, dr. Dalmády P. 4, Lengyel Dominika 3, Árkosy 2, Miklós D. 2, O-Nagy 2, Scherer, dr. Dalmády Sz., Lengyel Anett, illetve Szegezdi

ASI DSE - ZF-Eger 4-20 (1-8, 1-5, 1-4, 1-3)
Gólszerzők:
Mészáros 4, illetve Ráski 7, Czigány 6, Jenes 2, Parkes 2, Takács, Miklós R., Szeredi

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok