Szolnok: jöhet a BL-főtábla!

2014. november 12. 20:56

Cseh Sándor csapata végig vezetve győzte le az OSC-t, így ott lehet a legrangosabb kupasorozat legjobbjai között.

A görög bíró a kezdés előtt cukrot osztogatott a gyerekeknek, nem tűnt feszültnek.

Bezzeg a játékosok…

Hiába mondogatták az OSC pólósai az elmúlt napokban, hogy igazán a vetélytársnak van veszíteni valója, rajtuk is látszott, nem kis tétje van az összecsapásnak. Tapintható volt tehát az uszodában az feszültség, Kovács István, a hazaiak sokat megélt szakmai igazgatója sem tagadta, sok mindent meghatározó ütközet várt a felekre.

A fővárosi döntetlen (11–11 ) után döntésre kellett vinni tehát a dolgot: az egyik együttes a Bajnokok Ligája főtábláján folytathatja, a másiknak viszont befellegzett a nemzetközi porond.

Nos, végül a Szolnok örülhetett.

A parti amúgy Nagy Viktor védésével, majd egy páros kiállítással kezdődött – utóbbi jól jelezte, mi várható a meccsen. Küzdelem, őrült küzdelem. Ha nem is akkora hévvel, mint az odavágón, de ezúttal is egymásnak estek: Stefan Mitrovics góljára Salamon Ferenc ötméteresből válaszolt – miközben Nagy Viktor és Bisztritsányi Dávid is labdát fogott.

Vámos Márton ellépős akciógólja következett, no, meg egy újabb OSC-fór, amelynek lejárta után Salamon lőtt hosszú kapufás gólt. Átellenben Varga Dénes percei következtek: a pekingi olimpiai bajnok előbb kiharcolta Drasko Brguljan ellen az ötméterest, majd be is lőtte. Tekintettel arra, hogy ezúttal nem érkezett válasz a másik oldalról, s hogy Tóth Márton is „megetette” Brguljant (a montenegrói rövid időn belül második személyi hibáját könyvelhette el), a 4–2-ért adogathatott emberelőnyben a házigazda. Cseh Sándor tudta, ez nagy sansz, gyorsan kért is egy időt, amely után játékosai csak bevitték a találatot: az adogatás után Vámos lövése a fáról pattant a képzeletbeli gólvonalra vagy túlra, ami végül mindegynek bizonyult, mert a szemfüles Tóth Márton besodorta a labdát a kapuba – a két bíró nem értett egyet, de végül a balkezesnek írták a gólt. Talán helytelenül, de végül is mindegy…

Vincze Balázs együttese kapaszkodott, Bundschuh Erik húzott a kapuba, sőt Bisztritsányi két védése után az egyenlítésre is megvolt a sansza a csapatnak, Brguljan rossz passza azonban keresztülhúzta az OSC-s számításokat.

A második negyedben Varga Dénes bombája egy kézről pattant be, így újra kettővel ment a Szolnok – Gór-Nagy Miklós fórban a falból tudott szépíteni. 5–4 után csendesebb lett a találkozó, már ami a gólokat illeti, ami főleg annak volt köszönhető, hogy a védekezés felemésztette az erőket, illetve a kapusok mindkét oldalon állták a sarat. Vagy éppen mellé lőttek az urak – lásd Bátori Bence, Salamon Ferenc, vagy éppen Varga Dénes. Utóbbi bátya, Dániel azonban villant egy olyat, amit kevesen tudnak, zseniális mozdulattal, mindenkit becsapva lőtt a rövidbe. Maradjunk annyiban, az ilyen jelenetek miatt (is) szerelmes az ember a vízilabdába…

S miután a harmadik felvonás elején két hibát is góllal büntetett a Szolnok (egy csúnyán eladott labdával Mitrovics úszott a kapuig, ahol nem volt nehéz dolga, majd Tóth Márton forgatta be a kipontozódó Brguljant, az ötöst pedig Varga Dénes értékesítette), már 8–4 állt a táblán. Az első meccsen brillírozó Josep Kayest őrületes hatékonysággal, remek zónával semlegesítették a hazaiak, akik egyértelműen kézben tartották a csatát.

„Eldőlt” – mondták többen az uszodában.

Aztán amikor a tízperces gólcsendjét megtörte az OSC (Kovács Gábor volt eredményes előnyből), majd Salamon lőtte be az újabb fórt, 8–6-nál újra éles lett a mérkőzés. Ekkor Milan Alekszics remek gólja forrósította fel a hangulatot, más kérdés, a túloldalon több lehetősége is volt a vendégeknek újra közelebb férkőzni, de Nagy Viktor egyre jobban elkapta a ritmust (63 százaléknál tartott), így 9–6-tal indulhattak a végső negyedre.

Ebben Nagy Viktor és Gór-Nagy Miklós különös párharca keződött – a kapus három alkalommal is védte világbajnok társa lövését – a harmadiknál azonban (kettős előnyben) Decker Ádám behúzta a kipattanót. Hogy tartsa háromgólos előnyét a Szolnok, a szerb Mitrovics tett, aki Gór-Nagy harmadik hibája után előnyből lőtte ki a hosszút. Az OSC kihagyta a maga emberelőnyös helyzetét, két és fél perc volt vissza, így valóban eldőlni látszott minden.

1.22 volt vissza, amikor Kayes kiharcolt egy ötöst, amelyet Bátori lőtt be, a túloldalt azonban Mitrovics tette fel a koronát a teljesítményére, egyszersmind végleg pontot tette a csata végére. Kevin Graham gólja a végén már nem osztott, nem szorzott, 22–20-as összesítéssel a Szolnok került a BL-főtáblára.

Csak sajnálhatjuk, hogy a két magyar csapat összeakadt, mert az OSC-nek is itt lenne a helye…

Eredmény- Bajnokok Ligája, a főtáblára jutásért, 2. mérkőzés:
 
Szolnoki Dózsa-Közgép–A-Híd-OSC-Újbuda 11–9 (4–3, 2–1, 3–2, 2–3)
Szolnok, 1000 néző. Vezette:
Sztavropulosz (görög), Abramovics (montenegrói)

SZOLNOK: Nagy V. – Gocsics , Madaras, Jansik D., Mezei, Varga Dénes 3, Mitrovics 4. Csere: Vámos 2, Alekszics 1, Tóth M., Varga Dániel 1, Kis G. Vezetőedző: Cseh Sándor

OSC: Biszritsányi – Bátori 1, Kayes, Graham 1, Salamon 3, Bundschuh 1, Brguljan. Csere: Decker Á. 1, Juhász, Kovács G. 1, Hegedűs, Gór-Nagy 1. Vezetőedző: Vincze Balázs

Kipontozódott: Brguljan (19. p.), Bundschuh (25. p.), Gocsics (27. p.), Gór-Nagy (28. p.), Alekszics (31. p.)

Továbbjutott: Szolnok (22–20). 
 
További eredmények:

Primorje Rijeka-Crvena Zvezda 15-8 (1-4, 4-2, 4-2, 6-0)


Továbbjutott: Primorje Rijeka.

Mladost Zagreb-Pro Recco 5-9 (3-4, 0-3, 1-1, 1-1)

Továbbjutott: Pro Recco.


Digi Nagyvárad-Radnicski Kragujevác 10-9 (4-2, 3-1, 3-3, 0-4)

Továbbjutott: Radnicski Kragujevác.

A Bajnokok Ligája főtábláján:

A csoport:


CN Athletic Barceloneta (címvédő)
Brescia
Olympiakosz Pireusz
ZF-Eger
Radnicski KRagujevác
Pro Recco

B csoport:

Partizan Belgrád
Jug Dubrovnik
Spandau 04
Galatasaray
Szolnoki Dózsa-Közgép
Primorje Rijeka



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok