„Kisolimpiára” mennek csapataink

2014. október 07. 12:04

A két U17-es Európa-bajnokságot a jövő évi I. Európa Játékok keretében rendezik meg, avagy multisporteseményen pólózhatnak a legjobbjaink

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a szervezet sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: rendkívül komolyan veszik a felkészülést a jövő évi I. Európa Játékokra. A sportvezető emlékeztetett rá, számos földrész már évtizedek óta megrendezi a maga multisporteseményét, és épp ideje volt, hogy Európa is beálljon a sorba: „Amikor a venezuelai vívásban dolgoztam, magam is megtapasztalhattam, hogy ott egyfajta kis olimpiaként tekintenek a Pánamerikai Játékokra. Mindannyiunk közös érdeke, hogy idővel az Európa Játékok is hasonló rangot vívjon ki magának."
Kulisszatitokként elárulta, Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke személyesen javasolta neki a közelmúltban, hogy Budapest pályázza meg a 2019-es Európa Játékok megrendezését.

Bakuban 24 olimpiai versenyszámban 6342 sportoló méri össze a tudását június 12-28. között, összesen 253 számban avatnak győztest. Az ugyanakkor sportáganként eltérő, hol milyen erős mezőny verbuválódik össze.

„Több sportágban a legjobbak vesznek részt a küzdelmekben, míg például az uszodai sportokban tizenhét év a felső korhatár” – tette hozzá Fábián László, a MOB sportigazgatója, a bakui magyar küldöttség csapatvezetője, aki úgy számol, legalább 150 magyar sportoló vívja ki a szereplést az eseményre.
Mindez a vízilabda nyelvére fordítva: a játékok helyettesítik majd a következő esztendőben az U17-es fiú- és lány Európa-bajnokságot, ráadásul a szervezők vállalják a csapatok költségeit. Ez sem elhanyagolható szempont.

„Valóban így van, ennek a korosztálynak Bakuban lesz az első nemzetközi megméretése – erősítette meg a hírt Horkai György, a fiú utánpótlás-válogatottak szövetségi edzője. – A meglehetősen korai időpont miatt április végén fejeződik be a srácok bajnoksága, ezt követően kezdjük meg a felkészülést. Hogy más lesz-e ez az Európa-bajnokság, mint az eddigiek? Bizonyosan, mégiscsak egy kis olimpiáról van szó. A részvevőknek plusz töltetet, plusz motivációt adhat, hogy ilyen eseményen képviselhetik hazájukat, mindazonáltal a mérkőzések során úgy is a tudás dönt, azokra ugyanúgy kell készülni, mint eddig.”

A lányoknál ennél sajátosabb a helyzet, tekintettel arra, hogy a korosztály tagjai a felnőttek között is szerepet kapnak, avagy esetükben talán nem sértő a megállapítás: az utánpótlás bajnokságuk másodlagos. Miután a női bajnokság rájátszása legkorábban várhatóan május közepén ér véget, Mihók Attila vezetésével hozzávetőlegesen négy hetet készülhet együtt a bakui keret.

„Kétségtelen, nem sok ez az idő, ebből kell kihozni a maximumot. Most, hogy a klubok nem keveset áldoztak arra, hogy hazahozzák a légiósokat, vagy éppen itthon tartsák a legjobbakat, végképp nem tehetjük meg, hogy az U17-es Európa-bajnokság miatt összecsapjuk a bajnokság rájátszását. Mindezek ellenére természetesen bízunk abban, a bakui csapat kitesz majd magáért” – fogalmazott Merész András, aki minden bizonnyal a jövő hét elején jelöli ki bő válogatott keretét.

Fábián László a bakui körülményekről elmondta, a sportolói falut minden igényt kielégít majd, a versenyzőknek tág tereik lesznek a 13-18 emeletes épületekben. Arra pedig már most mérget vehetünk, hogy közlekedési dugó miatt a csapat egyetlen tagja sem kési le a nyitó-, illetve a záróünnepséget, a falut ugyanis alagút köti össze a központi stadionnal – amely nem mellesleg 68 ezer néző befogadására lesz alkalmas.

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója aláhúzta, a nemzeti olimpiai bizottságok szerte Európában komolyan veszik az eseményt, s arra is jó esély mutatkozik, hogy Örményország feloldja a bojkottot, és versenyzőit mégiscsak elindítsa Bakuban az örmény és az azeri kormány feszült viszonya ellenére.
„Ez a multisportesemény remek lehetőség azoknak az országoknak, városoknak, amelyek olimpia rendezésére nem képesek, viszont rangos nemzetközi viadalnak szeretnének otthont adni. Az azeriek ezt olyannyira komolyan veszik, hogy a 2012-es londoni szervezőbizottság több tagját is leigazolták, hogy minden a tervek szerint haladjon az előkészületek során."

No, erre az eseményre mehet majd két válogatottunk. Talán leszögezhetjük: nem lesz rossz dolguk…

– a.z. –



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok