Junior-Eb: Hollandia nagy falat volt a lányoknak

2014. szeptember 08. 17:56

A magyar válogatott vereséggel kezdte szereplését a római junior Európa-bajnokságon. Kedden Izrael ellen lehet javítani.

Fotó: Romsics Zsuzsanna

29 fokban, remek időben kezdődött a holland-magyar találkozó Ostiában. A hollandok vasárnap a csoportban 31-0-ra verték Izraelt. A győzelem így csoportelsőséget jelentett a hétfői randevún. A hollandok elhozták a labdát a ráúszásnál, de két labdaszerzéssel is jeleztük az elején, a védekezésre figyelni fogunk, szeretnénk.

Aztán a 2. percben van Toorn emberelőnyből szerzett vezetést az ellenfélnek, mi viszont csak kapufáig jutottunk, ugyancsak fórban. Az 5. percben Doroszlai Vanda védett fontos szituációban, támadásban viszont még egy kicsit kapkodott a magyar válogatott. Időt kért Petrovics Mátyás az 5. perc legvégén. Sajnos, ezután is ellőttük az akciót, ráadásul a túloldalon emberelőnyből szerzett szerencsés gólt (a Doroszlairól kipattanót kotorta vissza) Joustra.

Sőt, a 7. percben váratlanul messziről lőtt bombagólt Rogge, már 3-0 volt a hollandoknak. Ez maradt a negyed végére is.

Kapkodósra sikeredett a második negyed eleje is, mindkét részről. Mígnem a 3. percben 5 méterest sikerült kiharcolni. Gurisatti Gréta értékesítette a büntetőt, 1-3. Egy számunkra csúnya ejtéssel növelte újra előnyét Hollandia, Drewes volt eredményes (1-4), majd nem tudtuk a centert megjátszani.

Kuna Szonja szerzett aztán a 6. percben labdát, meg is úszott, de szerelték a végén, kettőzött erővel. Sajnos a túloldalon villámgyorsan jött a válasz, ráadásul olyan, amivel a háló is megrezzent: Maartje Keuning volt a gólszerző, 1-5. Horváth Brigitta büntetőből szépített a 7. perc végén (2-5), hiába, mert megint messziről kaptunk egy potyát, 2-6. Ez volt a félidőben az állás.

A harmadik negyed első akcióját Hollandia vezethette, de elpasszolták a labdát. Gurisatti Gréta viszont szépen fordult be a túloldalon, járt érte a büntető, kár, hogy Gréta kihagyta végül. Támadásban több passz is pontatlan volt, amolyan ki nem kényszerített hibákból fordulhattak többször is a hollandok. Akik a kapufára ejtettek a 4. percben, miután két támadást is vezethettek. A mi első próbánk is a kapufán csattant, de aztán a lepattanót Máté Zsuzsa betette, 3-6.

Az 5. percben a sokadik távoli gólt kaptuk, megint egy ejtés után szerzett gólt az ellenfél, 3-7. A hollandok fizikálisan erősebbek voltak ezen a meccsen, ez legfőképp a magyar támadások idején látszott meg, nem nagyon bírtak a mieink az erős bekkekkel. A 7. percben emberelőnybe kerültünk, de túl hamar elvállaltuk az ejtést, ráadásul nem is volt igazi lövőhelyzet. A negyed végén még időt kértünk, hátha közelebb férkőzhettünk volna az ellenfélhez a záró nyolcperc előtt. Ez végül nem sikerült, ráadásul még 11 másodperce maradt a hollandoknak is. Végül nem találtak be.

Nagyon gyorsan tisztára játszották első akciójukat a hollandok az utolsó negyed elején, 3-8, a balszélről voltak eredményesek, ráadásul gyorsan hatástalanították az első magyar akciót is. Egy megúszás után kimaradt a nagy lehetőségünk, a hollandok kapusa hárított.

A 3. percben labdát loptunk, emberelőnybe kerültünk, a kapitány időt kért. Végre egy szép emberelőnyös akció után betaláltunk, Gurisatti Gréta szépített, 4-8. Ő egyébként az ifi vb gólkirálya lett Madridban, itt is nagyon sokat várnak tőle. A 4. percben aztán egy távoli próbálkozás beakadt a mieinktől (kicsit benne volt a holland kapus), máris csak három volt a különbség, 5-8.

Mielőtt reménykedtünk volna a hatalmas feltámadásban, válaszoltak, éppen a negyed felénél jártunk van Run góljánál, 5-9. Irigylésre méltóan gyorsan és lendületesen vezette emberelőnyös figuráját Hollandia, és be is találtak, ezzel beállt az 5 gólos különbség, Drewes révén, 5-10. Szépítettünk, de már csak kevesebb mint két perc volt hátra. Gurisatti Gréta is válaszolt egy újabb holland találatra (7-11), így egy kicsit kozmetikáztuk az eredményt a találkozó végén.

Nagy baj nem történt, de csoportelsők nem leszünk. Folytatás holnap Izrael ellen, 16 órától.

Petrovics Mátyás értékelése a meccs után:

"A legnagyobb problémánk az volt, hogy a csapat túlpörgött, ami azt eredményezte, hogy az első negyedben nagy hátrányba kerültünk. Az elején kaptak egy fórt, belőtték, mi is kaptunk, kimaradt. Kaptak még egyet, mi is, ők belőtték, mi nem, majd jött egy könnyű gól, más máris 0-3 volt. Nem működtünk csapatként ezen a meccsen, legalábbis az első felében. Voltak egyénieskedések, amik nem vezettek eredményre. Ami a leginkább bosszant az az, hogy a taktikai megbeszélésen, a videózás alkalmával megbeszéltek nem köszöntek vissza, nem oda lőttük a labdákat, ahová elterveztük. 

Lassan két éve küzdünk a hollandokkal, sok csatát megéltünk, és most annyira meg akartuk verni őket, annyira akartunk bizonyítani, hogy elvitte a játékosokat a hév. Jóval több higgadtságra lett volna szükség, illetve egy-két játékoson a bátorságot is számon kértem a meccs utáni megbeszélésen. Amiben még javulnunk kell, az a kommunikáció: nem volt ugyanis a vízben, a játékosok nem segítették egymást.

Tíz kapott gól felett idén nem nagyon nyertünk, és ez most is így volt. Tény az is, hogy a vb-n szerepelt játékosok és az újak között még nem teljesen működik az egység, ezt csiszolni kell még. Hogy pozitívumot is említsek: az első negyed után azért voltak szép megoldásaink, védekezésben is, volt, amikor jól reagáltunk, két időkérés után is eredményesek voltunk, például. Mindenki ment előre, nagyon akart, így ilyen tekintetben nem tehetek szemrehányást a lányoknak.

Ma lezárjuk ezt a meccset, készülünk a folytatásra. Holnap Izrael, szerdán valószínű Svájc vár ránk, ezeken a meccseken lehet önbizalmat növelni, csiszolni a játékunkat, hogy aztán az oroszok ellen, mert minden bizonnyal ők jönnek, felkészülten álljunk ki."
 
Eredmény - női junior Eb, Róma, 2. játéknap:

Hollandia-Magyarország 11-7 (3-0, 3-2, 1-1, 4-4)
Gólszerzők: Drewes 3, van Toorn 2, Kruisinga, Rozeboom, van Run, Joustra, Rogge, Keuning 1-1, illetve Gurisatti 3, Szilágyi 2, Máté, Horváth 1-1

Az állás: 1. Hollandia 6 pont, 2. Magyarország 0 pont, 3. Izrael 0 pont

További eredmények:

B csoport:

Portugália - Nagy-Britannia 6-14
Görögország-Szlovákia 16-4

Az állás: 1. Görögország 6 pont, 2. Szlovákia 3 pont, 3. Nagy-Britannia 3 pont, 4. Portugália 0 pont
 
C csoport:
 
Olaszország-Ukrajna 17-4

Az állás: 1. Olaszország 6 pont, 2. Ukrajna 0 pont, 3. Svájc 0 pont

D csoport:

Szerbia-Törökország 8-4
Spanyolország-Oroszország 7-8

Az állás: 1. Oroszország 6 pont, 2. Spanyolország 3 pont, 3. Szerbia 3 pont, 4. Törökország 0 pont



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok