Benedek Tibor: Ez már a célegyenes

2014. augusztus 16. 12:52

A férfiválogatott kapitánya arra kérte a csapat tagjait, most már kezdjenek fejben is hangolódni a Világkupára.

A magyar válogatott Ausztrália, Horvátország és Kazahsztán ellen játssza csoportmeccseit Almatyban a Világkupán. A mieinknek szombaton még egy edzést vezényel(t) Benedek Tibor, a válogatott vasárnap repül el a tornára, amely augusztus 19-től 24-ig tart majd.

A csapat itthon készült, a többi közt a Japán válogatottal is.

Mennyire vagy megelégedve a srácok munkájával?
Maximálisan meg vagyok elégedve az elvégzett munkával, de érzem rajtuk a nyár fáradtságát. Úgy gondolom azonban, hogy tisztában vannak vele, hogy ez a Világkupa egy fontos világverseny. Van két ezüstérmünk, és szeretnénk most is mindenképpen döntőbe kerülni. A Világkupa bizonyos szempontból könnyebb, más szempontból nehezebb. Könnyebb, mert a csoportmeccsek alatt még lehet erősödni, nincs az a feszültség, mint az Európa-bajnokságon, ahol a továbbjutásért nagyon komolyan meg kellett küzdeni. Minden nap van meccs, egy gyorsabb világversenyről van szó. Azt gondolom, az utolsó három meccsre fel tudjuk magunkat úgy szívni, hogy a döntőig jussunk. Nem ismerjük még, hogy az ellenfelek milyen csapattal érkeznek, így nehéz találgatni. Azt viszont tudjuk, és ez a nehézség, hogy a tengerentúli csapatok erre a tornára készültek. S nem várok egyébként gyenge szerb csapatot sem, annak ellenére, hogy Mandicon kívül mindenki más hiányzott az Eb-ről. Horvátországra és Montenegróra vagyok kíváncsi természetesen, ráadásul a horvátok ellen kezdünk. Ha azt megnyerjük, akkor egy jó lendületet adhatna nekünk a folytatásra, és a csoportelsőséghez is közel kerülhetnénk. Fontos lesz tehát az első meccs.

Nagy Viktor helyett Lévai Márton utazik Kazahsztánba, míg a mezőnyben Angyal Dániel, Bátori Bence és Bedő Krisztián lesz ott a tornán Szivós, Tóth és Vámos Márton helyett. Az „újak” felvették a ritmust?
Ők annyiból motiváltabbak, hogy nekik ez a torna a jövőt is jelenti. Ha azt mondtam, hogy az Eb után meghúztam a vonalat - és valóban így van, hiszen egy másik szakasz kezdődött ebben a négy évben -, akkor nekik különösen fontos ez a Világkupa. Ha jó teljesítményt nyújtanak, akkor a csapatba kerüléshez is közelebb jutnak.

Lesz-e valami újdonság a játékunkban? Ez a rövid idő elég volt-e arra, hogy a repertoárunk bővüljön, vagy a meglévő elemeket erősítettük?
Minimális újdonság azért van. Pár dolgot tudtam elemezni az Európa-bajnokságból. Leszűrtem egy-két következtetést, amit legfőképp az emberelőnyös helyzetekben fogunk kamatoztatni. Mivel egyhetes felkészülés volt, figyelni kellett arra, hogy legyen egy nagyobb terhelés, a végén viszont már könnyítsünk. Ha végig erősen haladtunk volna, akkor pont a jövő héten jött volna el az az idő, amikor nem tudnak a játékosok megmozdulni. Lazítottunk a végére, így frissek lesznek.
 
Japán nemzeti csapatával készültünk. Mit gondolsz róluk, hasznos volt a közös gyakorlás?
Nagyon hasznos, nekünk nagyon fontos is volt. Ilyenkor látjuk azt, mennyire magunkkal kell foglalkozni. Minden attól függ, mi mennyire koncentrálunk egy-egy meccsen. Ha nem tesszük, akkor Japán is nehéz ellenfél. Idejöttek, az első kétkapun az első negyed végén 5-1-re vezettek ellen, és rádöbbentünk, hogy senki ellen nem elég már félgőzzel játszani.

Látod a fiúkon, hogy pörögnek, fejben már ott vannak, vagy ez majd csak akkor jön el, ha leszáll a repülő Almatyban?
Kértem már, hogy kezdjenek el koncentrálni. Nem elég, amikor már ott vagyunk, az késő. A csütörtöki pihenő után péntek már a befutó eleje, ez a hétvége már a célegyenes.



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok