Európa-bajnokság, 3. nap - orosz siker a spanyolok ellen

2014. július 16. 12:12

Megkezdte a női mezőny is az Európa-bajnoki szereplését a budapesti kontinenstornán.

Fotó: MTI

Minden mérkőzés élőben követhető ezen a linken.
 
3. mérkőzés:

Oroszország-Spanyolország 10-9 (2-2, 1-3, 3-2, 3-2)

Négy és fél percnek kellett eltelnie a mérkőzés első góljáig, azt büntetőből a spanyolok szerezték, a világ legjobbjának is megválasztott Jennifer Pareja révén. Az orosz válogatott szívósan tapadt a tavalyi barcelonai világbajnokra, Ivanova kétszer, majd Grineva egyenlített, 3-3 volt az állás a második negyed második percében. 

Fotó: Szaka József

Az oroszok kétgólos hátrányba kerültek a nagyszünetre, de nem estek össze, sőt. Jekatyerina Prokofjeva góljával 6-5-re már ők vezettek! A következő spanyol akciónál éppen őt állították ki, Tarrago pedig azonnal kihasználta a fórt. Abdriziakova 7-6-nál újra az oroszokat juttatta előnyhöz a negyed derekán. Hosszas gólcsend következett 7-7 után, majd Ksenia Krimer talált be, amire emberelőnyös góllal válaszoltak a spanyolok (8-8), négy és fél perccel a vége előtt. A meccs legszebb gólját nagyszerű befordulás után Karimova szerezte (9-8), és nem sokkal később hatalmas ziccert rontott ugyanő, kettő is lehetett volna a differencia. 2:12-vel a vége előtt időt kért Miki Oca kapitány.

Egy emberelőny végén (közben kapufát lőttek), már teljes létszámban egyenlített Spanyolország, de 1 perccel a vége előtt 5 métereshez jutottak az oroszok, Prokofjeva értékesítette, 10-9 az oroszoknak! Az utolsó támadás a spanyoloké volt, de Tarrago a kapufára lőtte, hatalmas erővel. Győzött Oroszország!
 
2. mérkőzés:

Olaszország-Franciaország 14-4 (3-1, 4-1, 1-0, 6-2)
Gólszerzők: Di Mario, Bianchoni, Radicchi 3-3, Queirolo, Aiello, Motta, Palmieri, Emmolo 1-1, illetve Clomes 2, Guillet, Tardy 1-1 

Fotó: Szaka József

Az örökifjú Tania Di Mario szerezte a találkozó első két gólját, végül háromig jutott, csakúgy, mint Federica Radicchi és Giulia Enrica Emmolo. Az olasz válogatott végig komolyan vette a gyengébb játékerőt képviselő francia csapat elleni mérkőzést, ez pedig végül tízgólos különbséget eredményezett.

1. mérkőzés:

Nagy-Britannia-Görögország 7-9 (1-2, 3-2, 2-2, 1-3)
Gólszerzők: Gibson-Byrne 3, Wilcox 2, Musgrove, Winstanley-Smith 1-1, illetve Tsoukala 3, Asimaki, Plevritou 2-2, Manolioudaki, Diamantopoulo 1-1 

A britek még a londoni olimpia előtt Magyarországon készültek fel a játékokra Fekete Szilveszter szakmai irányításával, és az országos bajnokságban is elindultak, ami nagy fejlődést is hozott a szigetországi póló színvonalában. Ott voltak a barcelonai világbajnokságon is, de nem tudtak meghatározó szerepet betölteni. Ugyanakkor képesek az élcsapatokkal szemben szoros eredményt elérni, s a budapest Eb előtt általános meglepetésre legyőzték Világliga-selejtezőn a világbajnok spanyolokat.

Fotó: Szaka József

S lám, ezt az első mérkőzést is remekül kezdték. Ugyanis előbb Plavritou góljára válaszolt Gibson-Byrne 5 méteresből, majd Tsoukala büntetőjére Wilcox. A második negyedben négy alkalommal is kontrát ítéltek a játékvezetők a briteknek, mindannyiszor a vezetésért támadhattak. Morris jól védett, és 57 másodperccel a vége előtt Charalampidi szabálytalankodott büntetőt érően, azt Wilcox belőtte, 4-3-ra a britek vezettek! Csakhogy jött Tsoukala, és előhúzta távoli bombáját, 4-4, ez volt a félidőben az állás.
 
Két elhibázott brit támadás után Plevritou talált be, majd megúszott Gibson-Byrne, és végül oda lőtte a labdát, ahová nem várta Diamantopoulou. Sőt, akciógóllal Winstanley-Smith centerből újra vezetést szerzett a briteknek. Asimaki egyenlített (6-6). Egy elrontott görög ejtés után jöhettek a britek 3 perccel a vége előtt, a görög kapus nagyon fontos védéssel jelentkezett. Charalampidi még egyszer ejteni próbált kisvártatva, az sem jött be, a britek nagyszerűen védekeztek! Maradt a 6-6 az utolsó negyed előtt.

Manolioudaki borzasztó fontos blokkal jelentkezett a negyedik negyed elején emberhátrányban, majd Asimaki használt ki kegyetlenül egy fórt (6-7). Manolioudaki percei voltak ezek, 8-6-nél az ő góljával kettővel vezettek a görögök, először a meccs során. Tsoukala is betalált előnyből, 5 perccel a vége előtt eldőlni látszott a meccs. 4 percnél azonban Gibson-Byrne lőtt gólt, máris csak kettő volt a különbség. Viszont jött egy-két kapkodás, és az idő rohamosan telt. 

A vége 9-7-es görög győzelem, a magyar csoportban. 

Bevezető:

Az Európa-bajnokság első "csajos napja" következik. A magyar válogatott természetesen a nap zárómérkőzését játssza, Hollandia ellen. Előtte egy rangadót rendeznek, hiszen a világbajnok Spanyolország a mindig, mindenkire veszélyes, a fiatalos hévvel felvértezett Oroszországgal találkozik. A spanyolok botladoztak a felkészülési időszakban, még a kínai Világliga Szuperdöntőn is.

Az olaszok győzelméhez nem férhet kétség Franciaország ellen, míg a brit szövetségi támogatástól eleső Nagy-Britannia válogatottja vélhetően nem tudja majd eléggé megszorongatni a görög nemzeti csapatot, a mieink Világliga-mumusát. 

A szerdai mérkőzések:

13.00 Nagy-Britannia-Görögország
14.30 Olaszország-Franciaország
16.00 Oroszország-Spanyolország
17.30 Hollandia-Magyarország

A jegyfelszabadítások miatt továbbra is érdemes figyelni a jegyvásárlási felületet, a következő napok mérkőzéseire is.

Fontos tudnivalókat lehet elolvasni arról, mit hozhatunk be a Hajós Alfréd Uszodába, a pályarendszabályról itt lehet információkhoz jutni.

A waterpolo.hu oldalon, valamint az ecwaterpolo2014.com oldalon minden mérkőzés statisztikáját élőben lehet követni.

A Magyar Televízió közvetíti a magyar válogatottak mérkőzéseit.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok