Európa-bajnokság, 2. nap - spanyol bravúrral

2014. július 15. 10:37

A remekül sikerült első nap után kedden ismét a férfimezőny szállt vízbe. Spanyolország döntetlent ért el a horvátok ellen.

Fotó: Szaka József

Minden mérkőzés élőben nézhető ezen az oldalon.

5. mérkőzés:

Horvátország-Spanyolország 8-8 (3-2, 2-2, 1-2, 2-2)
Gólszerzők:
Jokovic 3, Sukno 2, Bukic, Loncar, Muslim 1-1, illetve Minguell Alferez 4, Espanol 3, Molina 1

Benedek Tibor azt mondta a spanyolok elleni mérkőzés után, hogy ebben a pillanatban nem látja a spanyolokon azt, hogy a nagycsapatok ellen meglepetést okozhat. Nos, a horvátok elleni találkozó elején erre rácáfoltak Szirányi Balázsék. Remek akciógólokkal indult a meccs, Sandro Sukno kétszer vette be Aguilar kapuját, majd jött Albert Espanol és Minguell Alferez, máris 2-2 volt az állás. Ő egyenlített a második negyed derekán, miközben védekezésben jól állta a sarat a spanyol csapat - így volt ez a magyar válogatott ellen is, egy ideig. A nagyszünetre egygólos horvát előnyt jegyezhettünk fel.

Minguell Alfarez távolról egyenlített a harmadik negyed elején, Gabi Hernandez csapata egyáltalán nem adta könnyen magát, sőt. Még a horvát újságíró kollégák is felpattantak a következő akciónál, Maro Jokovic 3 másodperccel a támadóidő lejárta előtt lőtt rettentő fontos gólt, a negyed derekánál jártunk ekkor. Aguilar meg nagyon fontos hárítással jelentkezett emberhátrányban, elmehettek volna kettővel a horvátok. Ehelyett 5 méteres után Espanol egalizált, ismét, 6-6.
 
Két emberhátrányt is kivédekezett ezután Spanyolország, és ekkor már világos volt, hogy minimum pontszerzési esélyekkel a zsebükben vághatnak neki a negyedik negyednek. Sőt, majdnem egygólos vezetéssel, de Pavic kétszer is remek érzékkel hárított. 

Nagyszerű emberelőny után tisztán lőhetett Buslje, de Aguilar a helyén volt - már a zárónyolcperc elején. Albert Espanol 5 méteres góljával 7-6-re vezetett a spanyol csapat szűk 7 perccel a vége előtt. Sukno ravasz volt, mert váratlanul lőtt, de Aguilar eszén nem járt túl, mint ahogy a túloldalon sem esett gól  a következő akciónál. Borzasztó peches góllal lett ismét egyenlő, 5:13-nál Jokovic egyenlített, 7-7.
 
Hosszas gólcsend következett, majd centerből, három ember között Loncarvolt eredményes 2:43-mal a vége előtt, 8-7. Szenzációs Molina-húzással egyenlített Spanyolország aztán, ekkor még két perc volt hátra a meccsből. 1:16.nál óriási Aguilar-bravúr következett, majd még egy. Védés után remek ütemben mozdult ki a kapuból.
 
18 másodperccel a vége előtt időt kért a horvát kapitány, ők támadhattak, a győzelemért. Nem sikerült befejezni az akciót, így megvan az Európa-bajnokság első döntetlene.

4. mérkőzés:

Fotó: Szaka József

Románia-Olaszország 4-9 (1-1, 1-3, 1-4, 1-1)
Gólszerzők: Minnea 2, Matei Guimann, Radu 1-1, illetve Luongo, Giorgetti 2-2, Velotto, Di Fulvio, Figlioli, Fondelli, Giacoppo 1-1
 
Nagyon érdekes meccset vívott a román és az olasz válogatott. Figlioli kihagyott büntetője után Alex Giorgetti szerzett vezetést, majd azonnal kiegyenlített Matei Guimann. Több mint hat percig nem esett aztán gól, majd két olasz találat után azt hihettük, a kezdeti szórakozás után az olaszok helyreállítják a világ rendjét.

Végül ez nagy nehezen így történt, de ehhez kellett az is, hogy a románok elveszítsék a fejüket. Brutális ütésért kapott cserés kiállítást Negrean, majd a negyedik negyedben Matei Guimann is bedurvult. 2-3 után 2-7-re ment el az olasz válogatott, és a végén már nem engedte ki a győzelmet a kezéből.
 
3. mérkőzés:

Fotó: Szaka József


Oroszország-Montenegró 7-15 (1-5, 2-3, 2-4, 2-3)
Gólszerzők: Timakov 3, Stepanuk 2, Kholod, Skepelev 1-1, illetve Ivovic, Klikovac 3-3, Janovic, Drasko Brguljan, Paskovic 2-2, N. Janovic, Cuckovic, Jokic 1-1
 
A vártnál talán simábban alakult ez a mérkőzés, Montenegró az 5-1-es első negyeddel megalapozta fölényes sikerét. Nem is volt baj az orosz támadásokkal feltétlenül, ugyanakkor nagyon rosszul céloztak, amíg Montenegró 55, addig Oroszország csak 25 százalékos pontossággal. S bizony, a kapusteljesítmény - aminek a fontosságát oly sokszor hangoztatják manapság - is döntő volt, Kornejev nem tudott bravúrokat bemutatni, mindössze 17 százalékkal védett. Montenegró 6 pontos a csoportban.
 
2. mérkőzés:

Fotó: Szaka József


Németország-Szerbia 7-12 (2-3, 1-3, 2-3, 2-3)
Gólszerzők: Nossek, Real 2-2, Obschernikat, Stamm 1-1, illetve Filipovic 4, Nikic 3, Cuk 2, Radjen, Prlainovic, Mitrovic 1-1

A szolnoki Volvo Kupán már találkozott egymással a két válogatott, már ami a közelmúltat illeti, akkor 17-5-re nyertek a szerbek. Az nyilvánvaló, hogy a német válogatottban benne van a bravúr lehetősége, legalábbis meg tudja szorongatni a nagyon valamelyikét. Lényegében ezúttal is erről volt szó, hiszen Szerbia a remeklő Filip Filipovic (4 gólig jutott) játéka ellenére sem ütötte ki ellenfelét. Ugyan ötgólos lett a differencia a végén, de csak a második negyedben voltak jobbak két góllal, a többi mind szorosan alakult. 

Gojko Pijetlovic ezúttal is jól védett, de nem olyan szédületesen, mint hétfőn (akkor 84 százalékkal), ezúttal 53 százalékkal. A szerbek két meccs után, a várakozásoknak megfelelően 6 ponttal állnak.

1. mérkőzés:

Fotó: Szaka József


Grúzia-Görögország 6-15 (1-4, 1-6, 3-3, 1-2)
Gólszerzők:
Franicevic 2, Elez, Rurua, Tsrepulia, Khvedeliani 1-1, illetve Fountouils 6, Mylonakis, Delakas, Kolomvos, Gounas 2-2, Vlachopoulos 1

Magabiztos volt a görög válogatott az Eb újonca ellen. Mindkét együttes 11-6-os vereséggel rajtolt hétfőn. A grúzoknak nem lehetnek vérmes reményei, de ahogyan szövetségi kapitányuk elmondta, azért szeretnék megmutatni, hogy ők is tudnak jól vízilabdázni. Most is megmutatták olykor, aminek nagyon örült a lelkes grúz szurkolótábor. A görögöknél Fountoulis 6 góllal zárta a mérkőzést, ezzel a torna eddigi legjobb mutatóját érte el.
 
Bevezető:

Gólzáporral kezdődött a budapesti vízilabda Európa-bajnokság: 6 mérkőzésen összesen 110 találat született. A magyar-spanyol, illetve a francia-szerb mérkőzésen 21-szer zörgött a háló. A magyar Varga Dániel 5 góllal a nyitónap legeredményesebbje lett.

A kapusok sem tétlenkedtek: a szerb Pijetlovic Gojko félelmetes, 86,7 százalékos aránnyal védett. A nap legszerényebb mutatóját a francia Moriame Jonathan, illetve a spanyol Aguilar Vicente produkálta, ők egyaránt 25 százalékos pontossággal álltak a lövések elé. A legtöbb dolga a grúz Chumburidze Zurabnak volt, őt 19 alkalommal tették próbára ellenfelei.

Valamivel több mint kétszáz próbálkozás volt a hat mérkőzésen, ezeket a kapusok 45,1 százalékos pontossággal hárították. Mindössze két csapat cserélt kapust, az egymás ellen játszó szerb és a francia válogatott.

A hat keddi mérkőzés közül mindenképpen érdekes lesz a szerbek németek elleni találkozója, ahol kiderül, valóban pörögnek-e a közepes csapatok elleni meccseken is a szerbek - mellesleg egy szerb edző által vezérelt együttes ellen.

Az orosz-montenegrói ütközet is kemény perceket hozhat, nem kevésbé a már a felkészülés során is pazar formában vízilabdázó Horvátország és a magyar válogatott által hétfőn legyőzött Spanyolország összecsapása.

A második nap programja:

11 óra 30 perc: Görögország-Grúzia 
13 óra: Németország-Szerbia
14 óra 30 perc: Oroszország-Montenegró
16 óra: Románia-Olaszország
19 óra: Horvátország-Spanyolország
20 óra 30 perc: Magyarország-Franciaország
 
Az első nap eredményei:
 
Horvátország-Németország 10-5 (4-3, 2-0, 3-0, 1-2)
Románia-Grúzia 11-6 (3-4, 3-1, 2-0, 3-1)
Franciaország-Szerbia 5-16 (1-4, 1-3, 0-3, 3-6)
Montenegró-Görögország 11-6 (1-1, 4-1, 3-2, 3-2)
Olaszország-Oroszország 13-6 (3-1, 4-3, 4-1, 2-1)
Magyarország-Spanyolország 12-9 (2-2, 4-1, 3-2, 3-3)

Néhány fontos információ:

A jegyfelszabadítások miatt továbbra is érdemes figyelni a jegyvásárlási felületet, a következő napok mérkőzéseire is.

Fontos tudnivalókat lehet elolvasni arról, mit hozhatunk be a Hajós Alfréd Uszodába, a pályarendszabályról itt lehet információkhoz jutni.

A waterpolo.hu oldalon, valamint az ecwaterpolo2014.com oldalon minden mérkőzés statisztikáját élőben lehet követni.

A len.eu oldalon minden találkozót élőképpel, stream segítségével lehet követni, korlátozások nélkül.

A Magyar Televízió közvetíti a magyar válogatottak mérkőzéseit.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok