Megújult az uszoda, az Eb legyen örömforrás

2014. július 09. 15:21

Sajtónyilvános edzés és sajtótájékoztató. Ez várt a férfi- és női válogatottra, valamint az Európa-bajnokság szervezőire. Az Eb már nagyon közel van.

Fotó: Szaka József

Vámos Marci nem sokkal a szerda délelőtti edzés végén azt mondta nekünk, oké, esett az eső, legalább már ezen is túlvagyunk, ezt is tudjuk, milyen lehet majd a torna alatt. Kétségtelenül mindenre fel kell készülni, s bár az időjósok alapvetően napos, nyárias időt prognosztizálnak az Eb idejére, egy-egy zápor vagy zivatar közbejöhet.

Szerdán is gyorsan elvonult, amikor elkezdődött a Hajós Alfréd Uszoda Tanácstermében a sajtótájékoztató, már sütött a nap. Stílszerűen, ugyanis valóban fényes történésekről beszélt dr. Vígh László kormánybiztos.

„A létesítmény ma már sokkal szebb, mint az elmúlt, mondjuk húsz évben. A Hajós Alfréd Uszodát, benne az öltözőkkel, a lelátóval, a teraszokkal 800 millió forintból újítottuk meg. Két éve készültünk erre a beruházásra több sportági szövetség bevonásával. A felsoroltakon kívül a televíziós közvetítéshez szükséges infrastrukturális fejlesztések is megtörténtek, a kamerarendszer kicserélése, az új hangosítási rendszer kiépítése és az világítás megújítása. Nagyon fontos, hogy bár az Európa-bajnokság alatt a nagyközönség nem használhatja a medencéket, ez a 800 milliós fejlesztés nem egy sehová, itt marad, és a torna végén mindenki élvezheti majd a rekonstrukció gyümölcseit” – mondta a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója.

Fotó: Szaka József

Ezt követően egy kis plakett formájában Vígh László jelképesen átadta az uszodát Takács Orsolyának és Varga Dánielnek, a két válogatott csapatkapitányának.
S akkor jöjjön egy kis helyzetjelentés a válogatottakról.

„Ahogyan az utolsó simításokat végzik az uszodában, úgy mi a csapatnál is ezt tesszük. Magyar vízilabdázók vagyunk, így nem is lehet más a célunk, mint a lehető legszebb eredmény elérése. De ettől függetlenül jelen pillanatban az jár a fejünkben, hogy az első meccset megnyerjük. Ha az megtörtént, utána a másodikat és így tovább az összeset. Szeretnénk, ha a mutatott teljesítményünk alapján a torna második szakaszában őrjöngő tömeg lenne a lelátón” – mondta Merész András, a női válogatott kapitánya.

„Egy nagyon jól sikerült felkészülésen vagyunk túl. Nagyon sokat dolgoztunk, és sokat is játszottunk. Az Eb-re ki fog csúcsosodni a formánk. Nem szeretnénk elmenni a nagyszerű lehetőség mellett, meg szeretnénk ragadni, hogy idehaza zajlik az Európa-bajnokság” – ezek már Takács Orsi szavai.

„Köszönjük az uszodát, amit nemcsak az Európa-bajnokság csapatai használhatnak jó szívvel, hanem az a 100 ezer ember is, aki a torna alatt kilátogat ide. Nagyon bízunk benne, hogy a szurkolók lelkesedését sikerül majd végig fent tartanunk a jó eredményeinkkel. Kevés alkalommal nyílik arra lehetőség, hogy egy sportoló odahaza küzdjön egy világversenyen, ez hatalmas lehetőség, sokat kell még várni a következő hazai tornára. Ezt a lehetőséget meg kell élni, tudatosítani kell magunkban, hogy ez egy hatalmas esély” – foglalta össze Benedek Tibor, a férfiválogatott kapitánya.

Nem tudott ellentmondani neki Varga Dániel csapatkapitány sem:

„A Margitszigeten tanultam meg vízilabdázni, így a megújuló, gyönyörű uszoda látványa és az, hogy ebben a környezetben játszhatunk, felemelő érzés számomra. Az elmúlt időszakban rengeteget dolgoztunk, sok mindent gyakoroltunk, van, amit elvetettünk, van, amit nagyon is megtartottunk. Fejlődtünk, ez nem is kérdés, és itt nem az eredményekre gondolok, hanem a mutatott játékra. Én jelen pillanatban a spanyol meccsig látok el, ami utána következik az már egy másik történet”.

Fotó: Szaka József

Szóba került egy újságírói felvetésre a keddi Brazília-Németország mérkőzés a futball-világbajnokságról, ahol a hazai pályán játszó brazilok 7-1-re kaptak ki. Természetesen a párhuzam a hazai környezet, a tét és a nagy nyomás okán érthető.

„Ha túl komolyan vesszük ezt, abból lehet baj, ebbe szaladtak bele a brazilok. Kell egy kis lazaság, nagyon fontos az, hogy élményként tekintsünk a hazai környezetben játszott Európa-bajnokságra. Szerencsére nem volt túl nagy körítés a torna előtt, nem találkozhattunk a városban a játékosok arcaival, ahogyan az 2001-ben megesett, ez tudatos volt. A nagy várakozásnak nem mázsás súlynak kell lenni, hanem örömnek. Ne feledjük, hogy ez a két válogatott tett azért, hogy ekkora legyen a népszerűség. A lényeg, hogy győzelmekkel haladjunk előre, hiszen a súly akkor jelentkezik, ha a vereség jön szembe” – foglalta össze véleményét a kérdésről Benedek Tibor, aki elárulta, hogy a srácok minden bizonnyal megnézik majd a spanyolok elleni nyitómeccs előtti estén a foci-vb döntőjét.

Merész András azt mondta, a lányok állnak a népszerűség elébe, szükségük is van arra, hogy érezzék, sokan állnak mögöttük.

Biztosíthatjuk a kapitányt: sokan.

Galéria

A többi képért kattintson a képre!



19. FINA Világbajnokság, záró sajtótájékoztató (Fotók: Kovács Anikó)
19. FINA Világbajnokság: HUN-MNE 8-6 (Fotók: Derencsényi István)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok