Vb-kvalifikáció: a lányoknak emiatt is fontos az Eb

2014. június 30. 22:56

A férfiválogatottunk már 2015-ös vb-résztvevő, a lányoknak viszont még hajtaniuk kell: az első esélyt az Eb kínálja a kazanyi kvóta megszerzésére.

Fotó: Kazan 2015

Mint ismert, a Világliga-fináléval férfiválogatottunk már letudta egyik kötelességét: kvalifikálta magát a jövő évi kazanyi világbajnokságra. De kik jöhetnek még utánunk az oroszországi eseményre – például az Európa-bajnokságról?

Nos, az aktuális FINA-szabály szerint a vb 16-os mezőnye az alábbiak szerint áll össze (a férfiaknál és a nőknél is). Az előző évi Világliga első két helyezettje (ezek volnánk mi, meg persze a szerbek), aztán a Világkupa négy legmagasabban rangsorolt együttese, plusz a kontinentális eseményekről a megfelelő helyen végző együttesek, az alábbi leosztás szerint: Európából 3, Amerikából és Ázsiából 2-2, Afrikából és Óceániából 1-1 reprezentáns – valamint a hazai csapat.

Amennyiben a szerbekkel bent leszünk az első négyben az almati tornán, augusztusban, akkor a Vk soros helyezettje lép előre. E tekintetben tehát a horvátok és a montenegróiak is bizakodhatnak – az ugyanis elég valószínűtlen, hogy a négy európai szupergárda az utolsó négy helyen végez a Világkupán.

Így viszont az Eb-n különösen éles csata várható a helyosztókon is. Bár a Világkupa később esedékes, azt feltételezve, hogy ott a horvát és a montenegrói együttes is kazanyi kvótát szerez, az Eb-n „saccra” az 5-8. helyek jelentenek majd vb-szereplést a csapatoknak – a szabály ugyanis úgy szól, hogy az előző évi kontinensbajnokságok számítanak a kvalifikáció szempontjából, Európa pedig három csapatot küldhet az Eb-ről.

Vagyis feltehetően a szerb, magyar, valamint normális Vk-szereplés esetén a montenegrói és a horvát csapat nem visz el kvótát az Eb-ről, azaz e négy csapaton kívül még a három legmagasabban rangsorolt lehet majd ott Kazanyban. (A spanyolok ezért is életveszélyesek a csoportunkban, hiszen a szerb-horvát-magyar trió mögé szorulnak, akkor a 7-12. helyért játszanak, és könnyen bajba kerülhetnek, tehát kőkeményen oda kell tenniük magukat már a csoportmeccseken is...)

A hölgyek mezőnyében egyelőre az amerikaiak és az olaszok vb-szereplők, meg persze az oroszok. Utóbbiak ugyebár jóval fontosabb szereplők a hölgymezőnyben, mint a férficsapat, ez jó hír az európaiaknak, így nekünk is, elvégre az itáliaiak és az oroszok helyezése nem számít az Eb-n (utóbbiaké a hazai rendezésű Világkupán sem).

Két esélye a magyar és a spanyol csapatnak van: e két gárda játszik a Vk-n, ahol ugyebár a négy közé kellene kerülni (vagy ötödiknek lenni, ha az oroszok is elődöntőznek – erre Hanty-Manszijszkban azért elég nagy az esély). Ám nem árt, ha már az Eb-n lefoglaljuk a kazanyi repjegyet: ehhez minimum a 2012-es szereplést kellene megismételni (vagy a tavalyi vb-produkciót), azaz megszerezni a bronzérmet – bár nagyon könnyen elképzelhető, hogy a női mezőnyből is ott lehet Kazanyban a budapesti negyedik és ötödik, a csillagok megfelelő állása esetén akár a hatodik is.



E.ON Női OB I.

Tigra-Zf-Eger - UVSE

2022. dec. 03. 15:30

BENU Férfi Magyar Kupa

Genesys OSC Újbuda - EPS-Honvéd

2022. dec. 09. 18:00

BENU Férfi Magyar Kupa

-

2022. dec. 10. 18:45

BENU Női Magyar Kupa

FTC-Telekom - Tigra-Zf-Eger

2022. dec. 16. 18:30

BENU Női Magyar Kupa

III.Ker.Tve - UVSE

2022. dec. 16. 20:00

BENU Női Magyar Kupa

-

2022. dec. 17. 19:00

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok