Benedek Tibor: „Engem csak az érdekel, hogy egy góllal nyerjünk”

2014. június 24. 19:13

Párat aludhatott a Világliga-ezüstre Benedek Tibor. A kapitány még véletlenül sem akar párhuzamokat keresni a tavalyi idénnyel, mégha a dubaji szereplés nagyon is hajazott a cseljabinszkire.

Fotó: Kovács Anikó

Mintha kísértetiesen hasonlóan alakult volna az egész dubaji hét, mint tavaly Cseljabinszkben. Menetelés a fináléig, ott viszont elég egyértelmű vereség – igaz, most azért az odáig vezető út magabiztosabbnak tűnt.
Nem nagyon akarom összevetni a szereplésünket a tavalyival. Az akkor volt, ezt a hetet önmagában nézem, hogy miként épültünk, fejlődtünk. Ez az etap az olasz–magyarral kezdődött, ahol egy elég kemény játékvezetést kellett átvészelnünk, ez azonban nem panasz, sőt: pont, hogy nagyon segített minket rákészülni Dubajra. Így az első mérkőzéseken megtapasztalt bírói felfogás, a teljes váltás, hogy hagyták a verekedős játékot – elsősorban centerben – már nem ért minket váratlanul. Ha az Európa-bajnokságon is hasonló lesz a felfogás, már tudni fogjuk, mit kell tennünk.

És akkor miként fest az egy hét kapitányi mérlege?
Sokat fejlődtünk. Szakmai szemszögből természetesen az utolsó meccs volt a legérdekesebb. A fő cél az elődöntő volt, aztán a jövő évi világbajnoki kvalifikáció kivívása – ezt megvalósítottuk. A szerbek elleni mérkőzés mindig külön történet. Úgy éreztem, már közelebb vagyunk hozzájuk, azaz tanulságos, ami a fináléban történt.

Gondolom, elsősorban az a 0-7-es széria, amikor eldőlt a találkozó. Ennek külön története van, valamire visszavezethető, vagy csak ilyen napunk volt, így jött össze? Szóval: mennyire érdemes súlyosan mély elemzésekbe bocsátkozni?
Először is: a szerbek az egész mezőnyt így verték meg, Montenegrót is, minket is. Kiemelkedően a legerősebb csapat ma a világon – én úgy gondoltam, egy meccsre össze tudjuk szedni magunkat úgy, hogy ha száz százalékot nyújtunk, akkor elkaphatjuk őket. Ez nem sikerült, a második negyedtől jó, ha a tudásunk hatvan százalékát hoztuk, ami a szerbek ellen ennyire elég.

Az, hogy a három BL-végjátékos csapattag, Madaras Norbi és a két Varga-testvér még nem volt ugyanolyan szinten, mint a többiek, mennyire nyomta rá a bélyegét a produkcióra? Elvégre ők azért elég fontos fogaskerekek a gépezetben.
Nagyon jó szinten voltak fizikálisan, látszik, hogy a külföldi csapataikban nagyon sokat edzettek – inkább a csapatszerkezetbe nem épültek még úgy bele. Összességében mindenki fáradt volt, az egész gárdán láttam ezt, nyilván ez is visszaköszönt az utolsó napon.

Mi adja ezt a nagy differenciát köztünk és a szerbek között?
Ők hat éve együtt vannak, kész csapat, jó csapat, ugyanazt a taktikát játsszák klubszinten, mint a válogatottban, náluk a teljesítményben nincs akkora különbség három, illetve hat hét felkészülés után. Mi folyamatosan javulunk, pontosan látom, mi az, amiben erősödnünk kell és fogunk is, viszont kell ahhoz hat hét, hogy a csapatunk összeérjen. Nekünk három hét két olasz mérkőzéssel még kevés, viszont újabb három hét múlva sokkal jobbak leszünk, ők ugyanakkor a mostani teljesítményükből nem fognak már akkorát ugrani.

Kimondhatjuk, hogy nálunk a csúcsformába hozás a döntő faktor? Hogy útközben sebezhetőbbek vagyunk, viszont azon a két héten pazarul tudunk, fogunk játszani?
A pazar játékban nem hiszek. Engem csak az érdekel, hogy egy góllal megnyerjük a meccseket. Hogy nyerjünk, ez számít, semmi más.

A játékvezetés mennyire drámai?
Nem igazán szeretnék ezzel foglalkozni. Ha tízből két fórt lövünk be, az kevés lesz bárhol, bármikor, bármilyen bíráskodás mellett. Úgy készülünk, hogy keményen bánnak majd a centereinkkel, és ha előnybe kerülünk, bármennyire is fáradtnak érezzük magunkat, akkor is aktívaknak kell maradnunk a megjátszás során.

Eb-csapathirdetés?
Végül is péntek estére toltam, akkor fogom bejelenteni. Viszont egyvalamit még hadd mondjak, kérjek: nehogy elkezdjük a szerb-magyar mérkőzésre kihegyezni az Eb-t vagy a nyarat, hogy csak őket kell megverni, és akkor minden oké. Sok nagyon jó csapat van, amelyek ellen iszonyú nehéz győzni, azaz nekünk mindenki ellen óriási elánnal és fegyelemmel kell játszanunk.



E.ON Férfi OB I.

BVSC-Zugló - Genesys OSC Újbuda

2022. nov. 19. 19:15

A tenerifei Világliga-döntőre készül női válogatottunk
Split, Eb: a férfidöntő és az éremátadás képei (Fotók: Kovács Anikó)
Közreműködők, egyesületek
Bizottságok